Martine Bakx, gastblogger van deze maand, weet veel over SEO (zoekmachine optimalisatie). Niet uit boeken, maar uit eigen ervaring in haar eigen webwinkel. Die ervaring deelt ze graag met ons. Afgelopen twee weken legde ze de basis uit en gaf ze tips over de url van je pagina’s, vandaag lees je in haar derde post over de inhoud, de content van je website. Veel plezier met lezen!
Vorige week behandelde ik de eerste factor voor de vindbaarheid, het adres. Vandaag gaat het over de inhoud. In SEO-land gebruiken we daarvoor het Engelse woord ‘content’.
Content
De content bepaalt of bezoekers de pagina daadwerkelijk helemaal lezen als ze hem gevonden hebben, of ze hem nogmaals zullen bezoeken, of ze andere pagina’s binnen dezelfde site zullen bezoeken en of ze hem doorgeven aan andere bezoekers.
Zorg dus voor goede teksten, mooie foto’s en een duidelijke opmaak van de pagina.
Uniek
Bezoekers en Google zijn dol op nieuwe, unieke content. Iets wat ze al eerder gezien hebben is minder interessant, dat is oud nieuws.
Mensen moeten een reden hebben om jouw site te bezoeken en de spullen bij jou te kopen. Iets wat je bij een vriend kunt kopen, zul je ook bij die vriend kopen. Tenzij er een goede reden is, bijvoorbeeld de prijs, om het niet te doen. Ga niet hetzelfde doen als iemand anders, tenzij je al een groot netwerk hebt, tenzij je het goedkoper kunt aanbieden, tenzij je een groter marketingbudget hebt om het product te promoten. Het is bovendien niet collegiaal om anderen na te apen. Zie mijn post over copycats.
Double content
Een ander probleem dat kan ontstaan als je hetzelfde doet als een ander is “double content”. Pagina’s die heel veel op elkaar lijken ziet Google als dubbel geplaatst; double content of duplicate content is de SEO term die daarvoor gebruikt wordt. Google ziet dit als vervuiling en zal de dubbelgeplaatste pagina’s niet tonen bij de zoekresultaten. Men veronderstelt dat Google de content die het eerste geplaatst is als origineel ziet.
Wederverkoper
Betekent dit nu dat ik niets kan gaan verkopen dat al in de markt is? Nee! Maar je moet wel zorgen dat jouw aanbod uniek is. Altijd het nieuwste van het nieuwste, een kinderschoenenwinkel gespecialiseerd in grote kindermaten, een kattenwinkel (www.aristocat.nl), een rood met witte stippen winkel enz. En maak zelf je productomschrijvingen, zodat ze uniek zijn. Een methode om unieke content voor je product te creëren zijn reviews. Klanten kunnen daar een berichtje achterlaten over het product. Doch, dit zal in het algemeen wel laagwaardige content zijn. Een bericht als; “het pakje stond mijn dochter Karen heel erg leuk en ze heeft er veel plezier van” zal geen SEO-punten opleveren bij dit varkenspakje. Maar het zal wel helpen om te voorkomen dat het als double content wordt aangemerkt.
Samengevat
Met unieke content is het makkelijker scoren bij zoekmachines. Dat is logisch, als je een van de weinige bent die een verjaardagssjerp aanbiedt, dan sta je makkelijker bovenaan bij de zoekresultaten. Zorg dus altijd voor goede, eigen teksten.
———————————————————————————————————————
Bedankt, Martine, voor je heldere uitleg! Volgende week lees je meer over SEO, Martine gaat dan verder in op de factoren van seo. Heb jij nog goede SEO-tips die je graag wilt delen? Of brandende vragen? Laat van je horen door een comment achter te laten!

- Marktkraam inrichten voor webwinkeliers? De 3D-kraam! - 5 november 2013
- No budget campagne - 30 augustus 2012
- Hoe bereid ik mij voor – op een offline marktplaats? (4) - 22 maart 2012
- Hoe bereid ik mij voor – op een offline marktplaats? (3) - 8 maart 2012
- Hoe bereid ik mij voor – op een offline marktplaats? (2) - 23 februari 2012
@samillia Klopt als een bus. Ook voor de bezoeker is double content vervelend. Want wat heb je aan 10 exact dezelfde zoekresultaten?
@diana Ik ben dr weer 🙂
@Samillia: dankjewel voor je comment! Martine komt er volgende week op terug 🙂
Nogmaals bedankt!
Hallo,
Double content is op dit moment een belangrijke factor voor google. Unieke content weegt zwaar mee, dus schrijf je teksten altijd zelf, ook al heb je een persbericht ontvangen.
Er zijn natuurlijk een heleboel tricks om je website te optimaliseren voor zoekmachines, maar nog veel belangrijker is om de techniek van je website ook op orde te hebben. Praat dus met je programmeur over SEO, en zorg dat hij/zij “nette” code oplevert.