Shopping2020: Businessmodellen voor WebwinkelMKB, 1

Voor Shopping2020 hebben 460 experts uit het bedrijfsleven, de politiek en de wetenschap zich, een half jaar lang, ondergedompeld in het de toekomst van de (web)winkel in Nederland.

Een groep experts onder leiding van Jungle Minds heeft zich verdiept in de vraag welke e-commerce business modellen in 2020 levensvatbaar zijn.
Dat rapport, ‘Business Models of the Future’, biedt nu al een hoop praktische aanknopingspunten voor het WebwinkelMKB – voor jou, dus, als eigenaar van een kleine tot middelgrote webwinkel.

En da’s geen overbodige luxe…

Waarom webwinkels slagen… of niet

Het recente onderzoek ‘Succes- en Faalfactoren van Webwinkels’ van de Shopping2020 expertgroep Online Ondernemen  toonde het weer aan:

 • 29% van de webwinkels heeft sinds de oprichting nooit winst gemaakt
 • 18% haalde (ooit) een bruto modaal inkomen uit de webwinkel
 • 5% haalt sinds de oprichting (structureel) een bruto modaal inkomen uit de webwinkel

Ondanks deze niet al te veelbelovende cijfers denkt de helft van de huidige webwinkeliers dat hun webwinkel in 2020 nog bestaat.
En dat is vreemd, want hoewel webwinkeliers succes vaak definieren in temen van persoonlijke resultaten, blijkt de mate waarin ze tevreden zijn over de financiele prestaties of ze wel of niet doorgaan met hun webwinkel.

Meedoen of achterblijven?

Als jij wil dat jouw webwinkel over 6 jaar nog bestaat, dan moet je je verdiepen in de ontwikkelingen.
Omnichannel, big data,  future touchpoints
– het zijn zaken waar alle webwinkels mee te maken krijgen.
De vraag is: hoe ga je daar, als kleine tot middelgrote webwinkel, mee om?

In het rapport Business Models of the Future wordt onderzocht welke e-commerce business modellen in 2020 levensvatbaar zijn.
En dat is belangrijk voor jou, want als je nu al weet welke soorten business modellen de toekomst hebben, kun je je webwinkelstrategie zodanig insteken dat je optimaal profiteert van de veranderingen – ook als die in eerste instantie negatief lijken voor jouw webwinkel.

De vier businessmodellen van de toekomst

De expertgroep heeft een ruime inventarisatie gedaan van de verschillende businessmodellen, en heeft die teruggebracht naar vier:

 1. Marketplaces
 2. Generic reseller
 3. Specialist reseller
 4. Brand-direct-to-consumer

De komende weken behandelen we deze businessmodellen een voor een. En we beginnen bij het begin: marketplaces.

1. Marketplace

Wat is een Marketplace?

Een marketplace (ook wel:  peer-to-peer platform)  is een marktplaats, zoals Marktplaats, Etsy of Dawanda. De omzet uit peer-to-peer platforms in 2012 wordt door Forbes geschat op meer dan 3,5 miljard dollar met een groei van 25% per jaar*.

De reden waarom consumenten graag op marketplaces kopen, zijn:

 • ze hoeven niet verder te zoeken; de market place biedt alles bij elkaar.
 • ze zijn op zoek naar iets unieks

Vanuit de consument gezien is het dus logisch: hoe groter de marketplace, hoe groter de kans dat een consument vindt wat hij zoekt – en hoe groter de kans op succes voor de marketplace.

“In de retail blijven daarom enkele grote spelers over. Maar is er ook ruimte voor “local heroes” die zich sterk richten op lokaal vraag en aanbod. Grote internationale partijen kunnen moeilijk inbreken in dit netwerk, omdat het internationale deel van het netwerk lokaal weinig toegevoegde waarde biedt.” aldus het rapport.

Ook retailers herkennen de kracht van online Marketplaces; inmiddels is zo’n 44% van hen aanwezig op een Marketplace, bijvoorbeeld eBay of Amazon*.

MarketPlace kans: start je eigen marketplace

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk.
Een marketplace heeft volgens het onderzoek vooral kans van slagen als de marketplace of heel groot is (zodat consumenten er voor alles terechtkunnen) of als het een local hero is, dus zich richt op lokaal vraag en aanbod.
Een voorbeeld van zo’n lokale marketplace is Metdehand.nl, een marktplaats die in Nederland handgemaakte produkten verkoopt.
Doordat ze zich zo sterk op Nederland richten, zijn ze een local hero ten opzichte van de grotere, internationale marktplaatsen als Etsy en Dawanda.

Misschien is er nog wel markt voor een hyperlokale marktplaats?

MarketPlace kans: verkoop je aanbod via een MarketPlace

Makkelijker dan zelf een marketplace oprichten, is: je aanbod ook verkopen via een marketplace als bijvoorbeeld Marktplaats of Etsy.

De voordelen van verkopen via een dergelijke marktplaats:

 • Zij houden hun e-commerce mogelijkheden op pijl
  denk aan makkelijk sharen via social media, responsive design, meerdere betaalopties etc
 • Zij hebben hun marktplaats geoptimaliseerd voor verkoop
  upselling, cross selling, SEO – zij doen er alles aan de klant hun mandje te laten vullen. En hoe groter de marktplaats is, hoe meer budget er is voor dat optimalisatie-proces. Daar kun jij vaak niet tegenop.
 • Je bereikt een ander, groter deel van de markt
  Een partij als Etsy werkt bijvoorbeeld samen met Lowlands, de Huishoudbeurs etc. Ook benaderen ze actief de pers.
  Daarmee genereren ze aandacht voor het platform an sich en voor verkopers in het bijzonder. Hierdoor kun jij via Etsy een ander publiek bereiken dat via jouw eigen webwinkel.
 • Internationaal bereik
  via een marktplaats als Etsy of Dawanda kun je ook een internationaal publiek bereiken.
  Je eigen webwinkel internationaal maken is lastig. Je moet álles vertalen: niet alleen productomschrijvingen, maar ook alle velden in het bestelproces. Bovendien: hoe trek je überhaupt internationale klanten naar je webwinkel? Een platform als Etsy neemt een groot deel van dat werk uit je handen.

… maar beheer ook je eigen webwinkel, op je eigen domein

Naast alle voordelen heeft verkopen via een marketplace namelijk ook nadelen. Zoals:

 • je zit voor een belangrijk deel vast aan de look&feel van de betreffende marketplace

 • De mogelijkheden om de mens achter je merk zichtbaar te maken zijn kleiner dan in je eigen webwinkel

 • Je kunt geen blog starten binnen de marketplace – daardoor mis je niet alleen SEO-mogelijkheden, maar heb je ook minder mogelijkheid om je expertise te etaleren.

Wij raden daarom aan naast het verkopen via een marktplaats ook een eigen webwinkel te beheren: eentje die helemaal naar jouw wens is, in jouw look&feel en met een blog op je eigen domein.

Etsy, Dawanda, Metdehand…?

Hoe kies je nu voor welk platform?

Dat is afhankelijk van je eigen voorkeur, maar ook van de markt waarop jij je wil richten. Dawanda heeft als veelgehoord voordeel dat het kleiner, en daardoor overzichtelijker is. En dat het de Duitse markt goed weet te bereiken.
Etsy heeft een enorm bereik en biedt een goede app (zowel voor consumenten, als voor jou als verkoper, zodat je altijd en overal je webwinkel kan beheren).
Metdehandgemaakt is een specifiek Nederlands platform: een local hero in optima forma.

Kortom: het is maar net wat jouw voorkeur heeft.
Insiders info? Lees hier de review van Miss Honeybird waarin ze Dawanda en Etsy vergelijkt.

What’s next?

Volgende week woensdag komt de tweede blog over het Shopping2020-rapport Business Models of the Future online.
Daarin gaan we dieper in op het tweede van de businessmodellen: generic resellers.

Als je wil, kun je het rapport alvast downloaden en doorlezen:

>> download hier het rapport ‘Business Models of the Future’ van Shopping2020 <<

Meer weten over Shopping2020? Lees hier ons artikel: Shopping2020 voor WebwinkelMKB

*) alle cijfers komen uit de Shopping2020 rapporten ‘Succes- en Faalfactoren van Webwinkels’en ‘Business models of the Future’

OPROEP:

Ken jij andere voorbeelden van (hyper)lokale marktplaatsen? Heb je zelf soms plannen er een op te richten?
Mis je iets in dit artikel, of heb je meer ideeen over hoe het webwinkelMKB om kan gaan met de (technologische) ontwikkelingen?

Laat het ons weten: laat een comment achter!

avatar

About Diana van Ewijk

Diana van Ewijk is, naast blogaholic en Twitter addict, moeder van twee meisjes (2005 en 2008) én mede-eigenaar van online marketing & communicatiebureau WebVedettes. Diana zit vaak achter de Twitter, Facebook & Instagramknoppen, schrijft veel blogs en columns, neemt interviews af, is af en toe dagvoorzitter en vormt zo de voorkant van WebVedettes. WebVedettes helpt webwinkeliers te communiceren vanuit de mens achter hun merk, daarmee klanten te inspireren, adviseren en helpen en zo blijvend aan zich te verbinden.

4 reactie bij Shopping2020: Businessmodellen voor WebwinkelMKB, 1

 1. avatar
  wouter 7 juli 2015 bij 17:58 #

  Goed stuk! Ken je ook software providers die marktplaats software aanbieden? Dus een soort SEOshop waarbij alle leveranciers zelf hun voorraad kunnen beheren e.d.

 2. avatar
  Tjeerd 20 mei 2014 bij 15:33 #

  Hoi Diana,

  Interessant artikel. Bij deze wil ik graag toevoegen dat Madeby.nl sinds november 2013 ook ‘open for business is’. Madeby kan zeer zeker ook gezien worden als een local hero. Een van de grootste voordelen t.o.v. van de buitenlandse partijen is dat het team volledig Nederlands is, de aanbieders dat ook zijn, en dat de site juist wel typisch Nederlandse betaalmiddelen accepteert als iDeal. Partners / shophouders hoeven dan ook niet over een paypall account te beschikken.

  Madeby.nl is vooral voor creatieve ondernemers. Die mogen zich met alle liefde aanmelden.

  Maar het technische platform is vanaf deze zomer ook in zijn geheel te leasen onder een eigen domeinnaam een aangepaste vormgeving. Dus denk je na over je eigen marktetplace? Neem dan even contact met ons op: info(@)madeby.nl.

  Met creatieve groet,

  Tjeerd

  Madeby.nl | De leukste cadeaus met liefde gemaakt!

 3. avatar
  Martine Bakx 29 januari 2014 bij 12:26 #

  Ik kwam tot dezelfde conclusie als de expertgroep: http://www.twinklemagazine.nl/weblog/2013/11/tussenhandel-verdwijnt/index.xml
  Onder het kopje “wat blijft”

  Alleen staan daar nog blogs bij. Wellicht goed passend voor mamamarketeers.

 4. avatar
  Jantine 29 januari 2014 bij 09:32 #

  Fijn artikel =) En inderdaad, kiezen voor een platform is nog best lastig. Ik ga het review zeker ook lezen, ik ben benieuwd of Miss Honeybird een beetje tegen dezelfde dingen aanliep als ik.

Geef een reactie