Shopping2020 Businessmodellen WebwinkelMKB: Brand-direct-to-consumer

“Een webwinkel is geen carriere!” roepen sommige powerfeminsten al jaren. Al die webwinkeljes in zelfgehaakte babymutsjes – dat is een hobby, geen fatsoenlijke loopbaan.
Tot op zekere hoogte hebben ze gelijk: een groot gedeelte van deze webwinkeliers ziet haar webwinkel ook als hobby. Een plek om de dingen die je met veel plezier maakt te verkopen. En dat is prima.

Maar er is ook een groep ambitieuze makers: voor hen is hun webwinkel wel degelijk een carriere.
Want je geld verdienen met je zelfgemaakte producten? Makkelijk is het niet – maar het kán wel!
Maar als jij wil dat jouw webwinkel over 6 jaar nog bestaat, dan moet je je nú verdiepen in de ontwikkelingen. Want omnichannel, big data,  future touchpoints – het zijn zaken waar alle webwinkels mee te maken krijgen – ook jij.

Shopping2020

Onder de naam Shopping2020 hebben experts onderzoek gedaan naar de toekomst van e-commerce in Nederland. Eén groep, onder leiding van Jungle Minds, heeft zich verdiept in de vraag welke e-commerce business modellen in 2020 levensvatbaar zijn.

In deel 1 hebben we gekeken naar marketplaces (Etsy, Marktplaats), in deel 2 naar Generic Resellers (Bol.com, Zalando). In deel 3 ging het over Specialist Resellers, en in dit vierde deel gaat het over het online business model brand-direct-to-consumers.

Dit model is enorm interessant voor kleine tot middengrote webwinkeliers die (voornamelijk) hun eigen merk verkopen. Voor ontwerpers, illustratoren, fotografen en makers dus!

Wat is brand-direct-to-consumer?

Brand-direct-to-consumer is niets anders dan: merken die hun producten rechtstreeks aan de consument verkopen.
Grote voorbeelden zijn Apple en Nike, kleinere merken die rechtstreeks aan de klant verkopen zijn bijvoorbeeld Bugaboo en Koeka. Maar ook ontwerpers/illustratoren/fotografen, zoals Miss Honeybird en Mijnes, die hun werk via een eigen webwinkel verkopen zijn voorbeelden van brands die direct to consumers verkopen.
Overigens: dat brand-direct-to-consumers direct via hun eigen webwinkel verkopen, wil niet zeggen dat het daar bij blijft. Veel merken verkopen ook via andere (web)winkels.

De opkomst van brands-direct-to-consumers

De verwachting is dat het aantal fabrikanten van consumentengoederen, zoals Philips, dat direct aan de consument gaat verkopen in 2013 met 71% is gestegen, van 24% in 2012 naar in totaal 40% van alle fabrikanten dit jaar.*

Maar waarom is dat eigenlijk?

Waarom wil een merk direct aan de consument verkopen?

De reden waarom dit businessmodel in opkomst is, is omdat merken:

 • meer inzicht wil krijgen in hun klanten
 • hun klanten beter willen kunnen bedienen – op een manier die bij het merk past
 • meer grip wil hebben op hun online presence
 • hun klanten meer willen betrekken bij productonwikkeling en innovatie
 • meer willen verkopen via hun eigen online verkoopkanaal

Genoeg redenen dus om een direct lijntje met je klant te willen hebben en behouden!

Waarom kiest de consument voor dit business model?

Ook voor de consument is dit model aantrekkelijk. Zij kiest er voor om bij brand-direct-to-counsumers te verkopen, omdat ze:

 • liefde heeft voor het merk
 • de zekerheid wilhebben dat ze een specifiek product kan vinden

Die combinatie maakt merken die direct aan consumenten verkopen sterk.

Voorbeelden:
1. Brand-direct-to-consumers: Koeka

Koeka, een merk dat basic badstofproducten voor baby’s en kinderen ontwerpt en ontwikkelt, verkoopt haar producten als groothandel, over de hele wereld, maar heeft ook een webwinkel waarmee ze internationale consumenten bedient.

Waarom zou een consument via Koeka.nl kopen?

04.Shop Online Koeka webshop

In de webwinkel verkoopt Koeka een exclusief deel van haar collectie. Zo weet de klant zeker dat ze, als ze iets van Koeka wil, alleen in de eigen webwinkel van Koeka de complete collectie kan vinden.

Echte Koeka-fans hebben het er voor over: zij surfen naar Koeka.nl in plaats van een Koeka-product in hun winkelmandje bij een generic reseller als de Geboortewinkel.nl te gooien – zelfs als ze daar net een borstkolf, babystoeltje en wieg hebben besteld.
Waarom? Omdat ze aan het merk verknocht zijn en omdat ze een uniek product zoeken.
Koeka speelt daar op in met behind-the-scenes beelden en lookbooks in Koeka-stijl: zo bieden zij hun klant iets extra’s en belonen ze de loyaliteit.

2. Brand-direct-to-consumers: ApplepiePieces

04-applepiepieces

ApplepiePieces ontwerpt haar eigen collectie sieraden en weet daar een geweldige sfeer omheen te creëren. Dat maakt ApplepiePieces heel lovable als merk.
ApplepiePieces verkoopt haar collecties (nog) niet aan andere (web)winkels. Maar dankzij haar unieke branding en marketing weet zij, alleen al met haar eigen webwinkel, een enorm aantal klanten te bereiken.

3. Brand-direct-to-consumer: Madaga

Een goed voorbeeld van een merk-met-webwinkel die precies weet wie haar klant is – en het haar makkelijk maakt, is Madaga.
Madaga is een webwinkel die biologische, bijzondere babyhapjes thuisbezorgd, op een moment dat jou dat als klant uitkomt. En die desgewenst ook traktaties voor op de creche levert. Ideaal voor haar doelgroep, dus.

4. Brand-direct-to-consumer: La Dress

LaDress by Simone

La Dress verkoopt high end jurken van eigen merk. De jurken zijn van geweldige pasvorm en prachtige kwaliteit – en vrij prijzig. Toch kopen vrouwen graag online bij LaDress.
Waarom? Omdat alles op LaDress.com kwaliteit uitstraalt. En omdat LaDress er alles aan doen om haar klant te inspireren, adviseren en helpen. Met een blog boordevol tips en moodboards, met een online Perfect Dress Finder en met styling tips.

Om haar klanten nog meer service te bieden, heeft La Dress ook een rondreizende pop-up La Dress Boutique en verkoopt ze een deel van haar collectie bij de Bijenkorf: wel een selectie, uiteraard – voor de hele collectie kun je bij LaDress.com terecht.

Brand-direct-to-consumer:

8 kansen voor WebwinkelMKB

shopping2020-mamamarketing

Het grote voordeel dat jij als kleine tot middengrote webwinkel hebt: jij hebt de mogelijkheid om direct contact met je (potentiële) klant te leggen. Om haar écht te leren kennen.
Bovendien heb jij de wendbaarheid om snel in te spelen op ontwikkelingen in jouw nichemarkt. Allemaal zaken die voor een groot merk veel complexer liggen.
Eigenlijk heb jij, als David, heel wat voordelen ten opzichte van de grote logge Goliaths in webwinkelland. Maar daar moet je dan wel gebruik van maken! Hieronder 8 kansen voor makers die merken willen worden.

Zo verander je jouw maakbedrijf in een merk

 1. leer je klant tot op het bot kennen
  Met stip op 1: leer je (potentiële) klant kennen. Door en door. Van binnen en van buiten. Weet exact waar zij behoefte aan heeft, waar ze online uithangt, waar ze warm voor loopt.
 2. koester je klant
  Als jij je klant door en door kent, kun je je klantenservice optimaal op haar afstemmen. Via je webwinkelblog en social media inspireer, adviseer en help je haar – zo leer je haar nog beter kennen én bindt je haar aan jouw merk.
 3. word zichtbaar(der)
  Als je wholesale gaat verkopen, vergroot je het aantal plaatsen waar jouw potentiële klant je kan tegenkomen. Denk daarbij niet alleen aan andere webwinkels, maar ook aan stenen winkels
 4. mens achter merk
  Maak de (sympathieke) mens achter je mens zichtbaar: zo help je je klant begrijpen waar jouw merk voor staat.
 5. durf te vragen
  Geef je klant een stem, letterlijk. Laat haar meedenken over nieuwe producten – nog voor je ze lanceert. Vraag om haar mening en verander je product aan als blijkt dat zij het niets vindt.
  ApplepiepiecesFacebook
  Zo  vraagt Mariko Naber van ApplepiePieces op Facebook aan haar klanten of ze mee willen denken over een naam. Zo komt zij aan een leuke nieuwe naam, hebben haar fans het idee dat ze bijdragen aan de producten die ze zo mooi vinden en – als bonus – krijgt zo’n vraag ook nog eens veel aandacht: 115 likes, 242 reacties en 46x gedeeld.
 6. pas je aan
  Pas je product (en de manier waarop je die onder de aandacht brengt) aan aan je klant. Soms kan dat ook letterlijk, bijvoorbeeld door de mogelijkheid tot personaliseren te bieden. Bij Nike kun je sneakers zelf samenstellen. Bij Lovy kun je de naam van je kinderen op een kindersieraad laten zetten en bij Chocstar stel je je eigen chocoladereep samen.
 7.  wees meer dan een winkel
  creëer een merkbeleving. Zorg voor een duidelijk eigen stijl waar jouw klant zich bij thuisvoelt. Bij ApplepiePieces word je van blog tot bestelling tot bezorging in de watten gelegd – in een herkenbare stijl die tot in de puntjes is doorgevoerd.
 8. maak het onweerstaanbaar makkelijk
  Met andere woorden: biedt extra service die overstappen naar een ander merk onaantrekkelijk maakt.
  Zo wordt Nike, dankzij slimme apps en apparaten, onderdeel van je leven. Hetzelfde geldt voor Apple: als je eenmaal één iDevice hebt, is het het fijnst en makkelijkst als je helemaal overstapt. Want dan kun je dezelfde apps op al je apparaten draaien en hoef je maar een besturingssysteem te leren en onthouden.Goed, Nike en Apple zijn natuurlijk enorme merken met bijbehorende marketingbudgetten.
  Maar LaDress doet hetzelfde, op kleinere schaal: heb je eenmaal een LaDress-jurkje, dan ken je de maatvoering en de kwaliteit, en is een stuk makkelijker om een ander jurkje te bestellen. Makkelijker dan een ander merk uitproberen, met het risico dat de L valt als een M – en je dus moet retourneren, met al het gedoe van dien.

webwinkel miss honeybirdOok MissHoneybird pakt het slim aan: bij haar koop je niet alleen unieke stempels, maar ook de bijpassende inktkussens, zakjes en etiketten. Zo kun je direct aan de slag als je je pakketje in huis hebt.

Conclusie Brand-direct-to-consumer

Dit businessmodel is erg interessant voor kleine tot middengrote webwinkeliers die (voornamelijk) hun eigen product verkopen. Jij biedt  namelijk een uniek product – een product dat niet zo snel ergens anders te koop is. In dat opzicht heb je als maker heel wat voor op generic en specialist resellers.

Maar om je te onderscheiden van alle andere makers, en om voldoende klanten te trekken, moet je een transitie maken: van maker tot merk.

Van maker naar merk

Het is als maker van essentieel belang dat jij van jouw webwinkel een echt merk weet te maken. Want ‘gewoon een product’ koopt je klant ‘gewoon bij de goedkoopste aanbieder’.
Jij moet je onderscheiden, omdat je klant moet begrijpen wat het verschil is tussen jouw zwarte jurkje en dat van House of Dots of LaDress.

Dat onderscheiden doe je met een onmiskenbaar eigen stijl: van blog tot bestelling tot bezorging – alles moet naadloos op elkaar aansluiten.
Ook een terugkerend element in je product helpt bij de herkenbaarheid: denk aan het kenmerkende badstofgebruik van Koeka, de gehaakte basis van AnneClaire Petit en de vintage snit van de jurken van House of Dots.
Ook kun je, in tegenstelling tot grotere merken, je klanten een belangrijke rol geven: niet alleen in je productontwikkeling, maar ook door te personaliseren.
Tot slot is, net als bij de andere drie businessmodellen, Hink-Stap-Sprong-Marketing (oftewel: contentmarketing) ook voor makers en  merken een geweldige manier om je klanten te vinden en te binden.

Valkuilen voor makers

Bij de transitie van maker naar merk spelen branding en marketing een niet te onderschatten rol.
Deze rol wordt door veel ‘makers’ onderschat. Zij leggen de nadruk op het product an sich – maar: een product is nog geen merk.
Volgende week gaan we dieper in op de vraag hoe je als maker kunt groeien naar merk – en de valkuilen die je daarbij moet omzeilen.

What’s next?

Dit was het vierde en laatste blog over het Shopping2020-rapport Business Models of the Future.

Eerder behandelen we de Business Modellen marketplaces (Etsy, Marktplaats), Generic Resellers (Bol.com, Zalando) en  Specialist Resellers (Greenjump, Dresses Only).
Als je wil, kun je het rapport  Business Models of the Future in zijn geheel downloaden en doorlezen:

>> download hier het rapport ‘Business Models of the Future’ van Shopping2020 <<

Meer weten over Shopping2020? Lees hier ons artikel: Shopping2020 voor WebwinkelMKB

*) alle cijfers komen uit het Shopping2020 rapport ‘Business models of the Future’

OPROEP:

Ken of ben jij een succesvolle Brand-direct-to-Consumer in het WebwinkelMKB? Heb je zelf soms plannen een Brand-direct-to-Consumer te worden?
Mis je iets in dit artikel, of heb je meer ideeen over hoe het webwinkelMKB om kan gaan met de (technologische) ontwikkelingen?

Laat het ons weten: laat een comment achter!

avatar

About Diana van Ewijk

Diana van Ewijk is, naast blogaholic en Twitter addict, moeder van twee meisjes (2005 en 2008) én mede-eigenaar van online marketing & communicatiebureau WebVedettes. Diana zit vaak achter de Twitter, Facebook & Instagramknoppen, schrijft veel blogs en columns, neemt interviews af, is af en toe dagvoorzitter en vormt zo de voorkant van WebVedettes. WebVedettes helpt webwinkeliers te communiceren vanuit de mens achter hun merk, daarmee klanten te inspireren, adviseren en helpen en zo blijvend aan zich te verbinden.

, ,

4 reactie bij Shopping2020 Businessmodellen WebwinkelMKB: Brand-direct-to-consumer

 1. avatar
  De kartonnerie 5 maart 2014 bij 19:30 #

  Hallo Mamamarketing,
  Bedankt voor de interessante artikelen over brand-direct-to-consumer! Ook ik wil van De kartonnerie een merk maken. Sinds vandaag gaat Wauw in Den Haag mijn producten verkopen en heb ik mijn blog weer tot leven geroepen! Ik ga ook jullie werkboek voor bloggen bestellen! Hink-stap-sprongen maar!

  • avatar
   Diana van Ewijk 11 maart 2014 bij 13:09 #

   Superleuk om te horen, Sabrine! Heel veel succes met het tot een merk maken van De Kartonnerie. En heel veel succe3s (en plezier :-)) met bloggen gewenst!

 2. avatar
  Monique Juch 19 februari 2014 bij 12:36 #

  Ik heb net de afgelopen weken het besluit genomen om professioneler aan de slag te gaan en het roer om te gooien, van hobby naar merk! Heel lastig vind ik nummer 1, de doelgroep echt goed leren kennen. Hoe doe je dat? Hoe kom ik te weten waar ze zitten, waar ze kijken, wat ze echt leuk vinden?
  Verder kijk ik uit naar volgende week.

 3. avatar
  Angelique 19 februari 2014 bij 11:34 #

  Ben heel benieuwd naar volgende week-> ‘Volgende week gaan we dieper in op de vraag hoe je als maker kunt groeien naar merk – en de valkuilen die je daarbij moet omzeilen.’ Vind het best lastig… (eigenlijk heel lastig ;))

Geef een reactie