Shopping2020 voor WebwinkelMKB

Shopping2020 – dat volg jij natuurlijk op de voet.

Je hebt je geabonneerd op de nieuwsbrief, zodat je zeker weet dat je ieder nieuw uitgebracht rapport direct kunt bestuderen. En je hebt al een hele rits ideeen over hoe je de bevindingen van Shopping2020 kunt inzetten voor jouw eigen webwinkel.
Goed bezig dus!
Jij hoeft dit blogbericht verder niet te lezen.

Of…

… Shopping2020?
Heb je géén idee waar ik het over heb?
Weleens – vaag, ergens inde verste verte – iets opgevangen over Shopping2020 – maar daar verder geen actie op ondernomen?
Je bent niet de enige.

Shopping2020 voor Dummies

Speciaal voor jou geven wij een korte toelichting op Shopping2020. We kijken naar:

 • Wat is Shopping2020?
 • Wie doet Shopping2020?
 • Wat is het doel van Shopping2020?
 • Wat heb jij, als webwinkelier in het MKB, aan Shopping2020?
 • Wat doet MamaMarketing met Shopping2020?

Als je dit blog gelezen hebt, heb je in ieder geval een idee van Shopping2020 inhoudt en wat je er, globaal gezien, mee kunt als webwinkelier.

En, belangrijker: de komende weken gaan we dieper in op een specifiek rapport van Shopping2020: Business Models of the Future. Voor dit rapport ging een expertgroep dieper in op de vraag welke businessmodellen in 2020 kansrijk zijn.
Handig voor jou, want hoe spring jij in op alle technologische ontwikkelingen, zodat jouw webwinkel toekomst heeft?

Maarre… waarom is Shopping2020 interessant voor mij?

Shopping2020 lijkt niet te leven onder het WebwinkelMKB.
Veel eigenaren van kleine en middelgrote webwinkels hebben er nog nooit van gehoord, en als ze zich er wel in hebben verdiept, lijkt het gevoel: Shopping2020? Dat zijn meneren en mevrouwen die vanuit grote kantoren iets roepen waar vervolgens alleen de Cool Blues van deze wereld wat mee kunnen.
De inzichten uit Shopping2020 lijken niet relevant voor het webwinkel MKB – en dat komt ook omdat de website en rapporten zijn doorspekt met kreten als omni-channel, future points en generic expert prognoses.
En als je dan toch door een rapport hebt geworsteld, lijkt de conclusie: De groten worden groter. Heb jij geen 10.000 orders per week? Dan is jouw webwinkel binnen drie jaar van de aardbodem verdwenen…

Shopping2020: óók voor het Webwinkel MKB

Onzin! Ja, de groten worden groter. Maar hoe de technologie zich ook gaat ontwikkelen: er blijft altijd ruimte voor bijzondere webwinkels. Voor webwinkels die vanuit een bepaalde passie, een enorme expertise of een uniek concept zijn gestart.
Maar dan is het wel handig als jij, als eigenaar van zo’n soort webwinkel, weet wat er speelt.
Want zó ver weg is 2020 niet.

Als je je nu goed voorbereid, vergroot je je kansen om straks overeind te blijven – ook als alle grote webwinkels nóg groter zijn geworden, nóg  sneller leveren, nóg  makkelijker retourneren toestaan en nóg sneller nóg lagere prijzen bieden.

Daarom leggen wij graag uit wat Shopping2020 nu is.

Wat is Shopping2020?

Shopping2020 is een onderzoeksprogramma, uitgevoerd door brancheorganisaties en bedrijven, en heeft als doel een visie te ontwikkelen op de (online) verkoop van de toekomst.

De centrale vraagstelling daarbij luidde:

“Hoe shopt de consument online in 2020 en welke acties moeten worden ondernomen op nationaal, branche- en bedrijfsniveau opdat B2C ondernemend Nederland succesvol hier op in kan spelen, nationaal én internationaal?”

Wie zit er achter Shopping2020?

Shopping2020 is een iniatief van Thuiswinkel.org.
De onderzoeken werden uitgevoerd door 19 expertgroepen met Star Trek-achtige namen, zoals Cross Border e-Commerce en Future Touchpoints en bestaan uit ruim 460 experts uit het bedrijfsleven, politiek en wetenschap. Zij hebben een half jaar lang gewerkt om trends te identificeren en een visie te ontwikkelen over de shoppende consument van 2020.
Daarbij zijn de experts ondersteund door 8 consultancy firms en een groot aantal wetenschappelijke partners.

Wat is het doel van Shopping2020?

Zoals gezegd: een visie ontwikkelen over de shoppende consument van 2020 en er zo voor zorgen dat het Nederlandse bedrijfsleven voorbereid is op alle veranderingen.
In dit filmpje wordt dat ook duidelijk: met Shopping2020 hoopt de organisatie de positie van Nederland als handelsnatie te borgen.

Nu het onderzoek afgerond is, is het tijd voor actie: half maart presenteert Shopping2020 een synthese met concrete aanbevelingen, gevolgd door een programma met masterclasses.
En midden juni start het Shopping2020 actieprogramma. Want, zo zegt de organisatie:

“Het is tijd om met alle betrokken door te pakken zodat de acties voor BV Nederland en het bedrijfsleven ook daadwerkelijk gerealiseerd worden.”

Wat heb jij, als webwinkelier uit het MKB, aan Shopping2020?

Er zijn dus 19 rapporten uitgegeven – en in die 19 rapporten staat hoe de retail en e tail in Nederland zich naar verwachting zal gaan ontwikkelen.
Natuurlijk zit daar een hoop giswerk en mumbo jumbo bij, maar toch – je hebt met die rapporten toegang tot het denkwerk van 460 mensen. Denkwerk dat relevant is voor jouw webwinkel.
Daarom is het interessant om die rapporten te lezen.

>> download hier de rapporten van Shopping2020 <<

Wat doet MamaMarketing met Shopping2020?

Wij lezen de rapporten die ons aanspreken door en kijken of er aanknopingspunten inzitten waar jij wat aan hebt.
Is dat het geval, dan vertalen we de corporate speak naar een leesbaar artikel.
Bovendien zoeken we naar de mogelijkheden die deze inzichten bieden voor kleine tot middelgrote webwinkels. En we kijken naar de huidige webwinkelpraktijk om te zien welke webwinkels binnen de toekomstige trends lijken te vallen.

Vertaalt MamaMarketing alle Shopping2020 rapporten?

Ben je gek? Wij hebben ook wel wat beters te doen 🙂
Bovendien is lang niet ieder rapport direct van praktisch belang voor onze doelgroep.
Wij richten ons op ambitieuze webwinkeliers die hun webwinkel naar een hoger plan willen tillen, en dat doen we door webwinkelmarketingadvies te geven.
Een onderwerp als sustainability-related retail future trends is voor ons ook geen gesneden koek.

Rapport: Business Models of the Future

Een rapport waarin wij wèl duidelijke aanknopingspunten voor het webwinkel MKB zien, is Business Models of the Future. Daarin wordt namelijk onderzocht welke e-commerce business modellen in 2020 levensvatbaar zijn.
Want als je nu al weet welke soorten business modellen de toekomst hebben, kun je je webwinkelstrategie zodanig insteken dat je optimaal profiteert van de veranderingen – ook als die in eerste instantie negatief lijken voor jouw webwinkel.

What’s next?

Woensdag komt de eerste blog over het Shopping2020-rapport Business Models of the Future online. Als je wil, kun je het rapport alvast downloaden en doorlezen:

>> download hier het rapport ‘Business Models of the Future’ van Shopping2020 <<

Oproep:

Ben jij nou supergeïnteresseerd in één van de andere rapporten?
Laat het ons dat weten in de comments, dan lezen wij dat ook en kijken of we het kunnen gaan behandelen!

avatar

About Diana van Ewijk

Diana van Ewijk is, naast blogaholic en Twitter addict, moeder van twee meisjes (2005 en 2008) én mede-eigenaar van online marketing & communicatiebureau WebVedettes. Diana zit vaak achter de Twitter, Facebook & Instagramknoppen, schrijft veel blogs en columns, neemt interviews af, is af en toe dagvoorzitter en vormt zo de voorkant van WebVedettes. WebVedettes helpt webwinkeliers te communiceren vanuit de mens achter hun merk, daarmee klanten te inspireren, adviseren en helpen en zo blijvend aan zich te verbinden.

2 reactie bij Shopping2020 voor WebwinkelMKB

 1. avatar
  Leida 27 januari 2014 bij 10:12 #

  Leuk stukje! En kijk uit naar jullie vertalingen van de interessante rapporten! 🙂

  • avatar
   Diana van Ewijk 29 januari 2014 bij 10:25 #

   Dank je, Leida! Het eerste artikel staat nu online, over marketplaces. Succes met je (superleuke!) webwinkel.

Geef een reactie