5 tips voor bartering: ouderwetse ruilhandel in een nieuw jasje

Ik werd laatst gekscherend ‘barterkoningin’ genoemd door een collega. Voor de zoveelste keer had ik een deal gesloten met een andere ondernemer om diensten of producten te ruilen. Als zelfstandige zonder grote marketingbudgetten kun je toch veel voor elkaar krijgen als je er creatief mee leert omgaan. Ik heb op deze manier van bartering foto’s, websitediensten, logo-ontwerpen, illustraties, producten en nog veel meer kunnen ‘ruilen’ tegen teksten of persberichten. Hieronder geef ik een paar tips. Het zijn dingen waar ik zelf tegen aan ben gelopen de afgelopen jaren.

barterdeal

Ken je eigen krachten
Welke kaarten heb je in je hand? Want als je iemand benaderd om iets te ruilen, wat heb je dan te bieden? Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Als je niets te bieden hebt dat interessant is voor de ander, wordt het lastig om een barterconstructie te bedenken.

Bedenk wat je wilt
Barteren gebeurt vaak spontaan, je raakt met iemand in contact en merkt dat je elkaar zonder factuur te sturen verder kunt helpen. Je kunt ook gericht op zoek gaan, of een oproep op Twitter plaatsen. We willen er zelfs iets mee gaan doen op MamaMarketing. Wees duidelijk in je boodschap, een brutaal mens heeft de halve wereld. Maar ook weer niet té brutaal, want dat kan weer afschrikken…

Heb er plezier in
Omdat er geen geld of contract aan te pas komt is het barteren redelijk vrijblijvend. Als je er de lol van inziet, dan is de hele deal al geslaagd. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je niet helemaal tevreden bent over het eindresultaat. Daar kan je voorzichtig iets over zeggen, maar wees voorzichtig want de andere partij doet het ook kosteloos. Daarom vooraf goed proberen aan te voelen.

Begin klein
Hierbij geldt ongeveer hetzelfde. Als je allebei iets kleins voor elkaar doet, is het geen probleem als het niet helemaal naar je wens loopt. Maar als je diensten tegen elkaar gaat wegstrepen dat duizenden euro’s waard is, dan begeef je je op glad ijs. Wat als de andere partij zich niet aan de afspraken houdt? Begin klein en ontwikkel je barterkunsten, voor je het weet heb je hele leuke deals te pakken.

Maak goede afspraken
De must voor iedere goede barterdeal is om vooraf goed af te spreken wie wat doet. Dat schept duidelijkheid voor beide partijen. Als je eenmaal in het proces zit, is het lastig om daar nog over te beginnen of dingen in te wijzigen. Voelt voor allebei goed als je weet waar je aan toe bent, ook als er geen geld aan te pas komt.

Heb jij wel eens een goede barterdeal gesloten? Wat kreeg je en wat gaf je?

avatar

About Laura van den Brink

Laura van den Brink is MamaMarketeer, met communicatie als specialiteit. Ze houdt ervan om merken te 'bouwen' door middel van storytelling. Dat doet ze onder andere voor haar eigen sieradenmerk LOVY luxe kindersieraden. Ze maakt zilveren armbandjes voor baby's en andere kindersieraden om bijzondere momenten voor áltijd te bewaren.

, , , , ,

15 reactie bij 5 tips voor bartering: ouderwetse ruilhandel in een nieuw jasje

 1. avatar
  Ballee 11 januari 2012 bij 19:41 #

  Stempels, banners, stoffen, wol, garen, swap/ruil/barter ik online.
  Geweldig en ideaal.

  Wat ik maak?
  Warme breisels en haaksels.
  Mutsen, kinderkleren, handschoenen, precies op maat gemaakt.

 2. avatar
  Hazel 25 november 2011 bij 15:37 #

  Wat ik tot nu toe een paar keer heb gedaan met een andere webwinkel is dat zij op haar druk bezochte blog een winactie organiseert waarbij een product uit mijn webwinkel wordt verloot. Zo heeft zij iets om weg te geven en krijg ik wat publiciteit!

  Groeten, Hazel

 3. avatar
  Mariska Kalma Design 23 september 2011 bij 12:30 #

  Ik heb al meerdere barteldeals gesloten. Mijn website is technisch in elkaar gezet in ruil voor een muurschildering op de kinderkamer. Zo heb ik m’n aangifte inkomstenbelasting ook eens laten doen.
  Ook heb ik een keer een logo en nieuwsbrief ontworpen in ruil voor de technische kant van de website en nieuwsbrief voor mijn band.
  Het is een leuke manier om vrij dure investeringen toch voor elkaar te kunnen krijgen 🙂

 4. avatar
  Jeroen Musschenga 24 februari 2011 bij 09:51 #

  Hi Laura,

  Bartering komt van het engelse woord barter. Dit betekent letterlijk ruilen. In een moderne barter tradexchange zoals TradeXchange.nl worden producten zelden direct geruild tegen anderen producten, dus 1 op 1, en is de term barter niet helemaal juist.

  Deelnemers van TradeXchange aanvaarden een andere valuta als betaalmiddel, de trade euro. (complementaire valuta)
  De trade euro heeft dezelfde waarde als een gewone euro. Voor de belasting telt een trade euro als een gewone euro.

  De deelnemers zijn vrij in met wie ze zaken doen binnen het TradeXchange netwerk- ze hoeven hun producten of diensten niet wederzijds met elkaar uit te wisselen. (Meerhoeks ruilsysteem)

  TradeXchange deelnemers krijgen een inlogcode en wachtwoord waarmee op ieder moment de persoonlijke financiële informatie, aanbiedingen, en de historie van gedane transacties kan worden bekeken.

  Zie ons animatie video http://www.tradexchange.nl/hoe-werkt-het/wat-is-het-principe/

  Groet, Jeroen

 5. avatar
  Jeroen Musschenga 17 februari 2011 bij 17:32 #

  bartering ruilhandel in een nieuw jasje;
  kijk even op http://www.tradexchange.nl

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen Musschenga
  TradeXchange Nederland

  • avatar
   Laura 20 februari 2011 bij 21:08 #

   Hey Jeroen,

   Bedankt voor de tip, kun je misschien iets meer over jullie dienstverlening (bartering) vertellen?

   Groeten van Laura

 6. avatar
  Cora Verhagen - Studio Neeltje 7 februari 2011 bij 10:22 #

  Ik had geen idee dat hier ook echt een naam voor bestond, maar toevallig heb ik deze week een hele leuke Barter afgesproken (zeg je dat zo?). Wat een leuke manier van onderhandelen!

 7. avatar
  judith Kampman 1 februari 2011 bij 22:11 #

  goed bericht! ben meteen begonnen en de eerste barter is een feit! thanks!

 8. avatar
  house of dots 28 januari 2011 bij 14:31 #

  ha,ha, zijn jullie Magento experts toevallig?

  • avatar
   Laura 28 januari 2011 bij 20:57 #

   Hmmm, dat nou net weer niet 😉 Wel toppers in communicatie en vormgeving. We mailen binnenkort even… Leuk!

 9. avatar
  house of dots 28 januari 2011 bij 10:51 #

  ‘in natura betalen’ noemen wij dat gekscherend, in ons geval dan met een jurk, iedereen blij! Wij vragen vaak voor een ‘dienst’ aanvraag al of we in natura mogen betalen (vaak model, maar ook al eens voor advertentie waarde) en of ze daarmee accoord gaan. Voor de boekhouding heet dat dan ‘sponsoring’

  • avatar
   Laura 28 januari 2011 bij 11:29 #

   En dat kunnen wij als coole-jurkjes-liefhebbers natuurlijk heel goed voorstellen (MOOI)! We zijn geïnspireerd door jullie, broeden nu meteen op een jurkjes-barter, ideeën? 😉
   Groeten van Laura

Trackbacks/Pingbacks

 1. Geld verdienen met je blog (verslag Meet the Blogger, Amsterdam) » MamaMarketing - leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel - 9 juni 2012

  […] lees hier ons artikel over de voordelen van barteren – met 5 tips over hoe je barteren in goede banen […]

 2. Barter deal: je eigen printable (ism een ontwerper) » MamaMarketing - leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel - 15 juni 2011

  […] nodig? 5 tips voor een geslaagde barterdeal vind je hier in het artikel dat Laura erover […]

 3. Sfeerfotografie voor webshops, vijf tips » MamaMarketing - leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel - 3 juni 2011

  […] foto komen. En misschien kun je als echte MamaMarketeer zelfs wel een manier vinden om dit in een barterdeal om te zetten, […]

Geef een reactie