Een blog, hoe moet dat?

 

En, heb je er al over gedacht, over dat blog?

……

Mooi. Hee enne… waar zie je dan nog precies tegenop?

……

Heeft jouw site dan geen ingebouwd blog?

……

Nou, vraag maar even na. Tegenwoordig hebben bijna alle winkelmodules een blog.

……

Heel simpel. Gewoon beginnen. Niet over nadenken: hup in het diepe springen.

……

Dat merk je vanzelf, of je lezers het leuk vinden. Zoniet, dan verander je de opzet. Begin met elke week een leuke foto van je laatste aanwinst. Of van je kat die in je voorraadkast slaapt. Of van je moeder, die mee helpt de verzendingen in te pakken.

……

Je weet toch wie je doelgroep is? Ik bedoel: wie je klanten zijn? Plaats foto’s of korte tekstjes over dingen waar zij in geinteresseerd zijn.

……

Nee joh, zo goed hoeft dat allemaal niet. Je bent een winkelier, geen beroepsschrijver! Het  gaat er om dat mensen een idee krijgen van wie je bent. Zodat ze je onthouden. En als ze dan een cadeau nodig hebben denken ze aan jou.

……

Hardstikke goed. Ik ben benieuwd. O ja, nog één ding. Als je plaatjes invoert, geef ze dan wel een naam. En voer een alternatieve beschrijving in. Dan kan Google ze ook vinden.

……

Omdat Google’s computers het web steeds doorlopen op zoek naar inhoud. En die kunnen wel teksten kunnen lezen, maar geen plaatjes. Dus je moet ze wel in tekst omschrijven.

……

Ja hoor, laat ik wel even zien. In WordPress vind je het hier:

Succes!

 

Enne, heb je nog vragen?

Stel ze in de comments, dan kom ik nog een keer terug om ze te beantwoorden.

avatar

About Kitty Kilian

Kitty Kilian, Blogger, Journalist, oprichter van De Blogacademie. Blogcursus voor webtalenten.

, , ,

6 reactie bij Een blog, hoe moet dat?

 1. avatar
  Maurice Krabbendam 11 december 2013 bij 16:54 #

  Leuk artikel Kitty! Gewoon beginnen en kijken wat werkt voor jou en je bezoekers is een prima manier om te beginnen met bloggen.

  Ik zie een aantal mensen zich afvragen hoe je meer bezoekers naar je blog trekt. Hier kan ik wel een aantal goede tips voor geven.

  1 – Haak in op actuele gebeurtenissen. Als je iets schrijft over een actueel onderwerp uit het nieuws, dan komen mensen op je blog terecht wanneer ze op Google gaan zoeken naar dit onderwerp.
  2 – Aansluitend op het sociale media delen van Kitty: ga de interactie aan! Als je op je Facebook en Twitter echt zichtbaar bent en communiceert met je volgers, dan blijft je blog veel meer hangen bij de mensen.
  3 – In het begin helpt het ook zeker om wat betaalde advertenties op Facebook te zetten. De eerste likes zijn namelijk het moeilijkst, omdat mensen niet zo snel een pagina liken met maar een paar volgers.
  4 – Verdiep je in zoekmachine-optimalisatie (SEO). Met WordPress kun je met enkele simpele plugins vaak al een hoop doen op dit gebied, en dit scheelt een slok op een borrel wat betreft je vindbaarheid online!
  5 – Schrijf niet alleen over wat je te binnen schiet (is wel een goede basis!), maar ga ook na op welke onderwerpen en woorden jouw doelgroep zoekt in Google, en probeer hier artikelen omheen te schrijven.

 2. avatar
  Martine Bakx 6 oktober 2012 bij 23:59 #

  “tegenwoordig hebben bijna alle winkelmodules een blog, vraag maar na”

  Nou, als je dat bij mij nagevraagd zou hebben; dat is niet zo. Net zo min als winkelmodules een volwaardige nieuwsbrieffunctie hebben.

  Het is een vak apart. Webwinkel. Bloggen. Nieuwsbrief. Daar heb je aparte programma’s voor.

  Omgekeerd heeft WordPress wel een winkelmodule. Maar software die geschreven is voor bloggen, is geschreven voor bloggen.

  O jee, en die plaatjes. Blogger hè? Ik geloof niet dat die daar zo’n uitgebreide functie voor heeft. Ik zal de volgende keer eens kijken. Wat ik wel weet is dat een van mijn blogs draait op bezoek via de plaatjes. Zonder alternatieve tekst.

 3. avatar
  Kitty Kilian 5 oktober 2012 bij 12:19 #

  Ha Letty,

  Vrienden maken online is van het grootste belang. Eerst een vriend voor anderen zijn, dan krijg je vanzelf goede dingen terug. Niet altijd van precies dezelfde mensen.

  Dat houdt in: anderen helpen, aanwezig zijn, en goeie tips geven of leuke inspiratie.

  Je krijgt wat je geeft.

  Enne.. er is geen snelle oplossing. Het duurt een tijdje voor je een redelijke stroom bezoekers krijgt. Kwestie van geduld, marketing, creativiteit.

 4. avatar
  Letty Broekhof 5 oktober 2012 bij 00:51 #

  Sluit me aan bij de vraag van Sharon Soeters.
  Je kunt natuurlijk bloggers, die je nu al volgt uitnodigen een kijkje te nemen op jouw blog. Dan is er nog Pinterest en Facebook waar je publiciteit voor jezelf kunt maken. Maar wat zijn nog meer goede tips?
  Hoor het graag.

 5. avatar
  Kitty Kilian 4 oktober 2012 bij 15:07 #

  1. Gaan bloggen
  2. Reclame maken voor je blog op social media (elke blogpost retweeten enz)
  3. Zelf heel actief zijn online en online vrienden maken die jou ook gaan helpen, in ruil voor jouw hulp
  4. Kan wel even duren. Maar iedereen die naar je site komt leert je vast kennen.

 6. avatar
  sharon soeters 4 oktober 2012 bij 12:52 #

  Hoe krijg ik het voor elkaar, dat mensen die niet van mijn bestaan weten toch naar mijn blog komen, en hoe lang duurt het ongeveer tot je gevonden wordt?