Hoe verdien je geld met je zelfgemaakte creaties?

interview flow magazine 3 2013 webwinkel craft

Geld verdienen met craften… kan dat? Met die vraag werden wij gebeld door enthousiast haker én journalist Petra Vollinga (Totally Hooked). Zij schreef voor Flow Magazine 3 een artikel over het op de markt brengen van je spullen en zocht naar gouden tips voor een eigen webwinkel.

interview flow magazine met diana van ewijk van mamamarketing over craf en webwinkels

Naast ons interviewde zij ook Suzan Eikelenstam (auteur Internetgodinnen), Natascha Klootsema (mede-oprichter Flavourites), Anna Denise van der Reijden (hoofd Etsy Nederland en België) en Christine Kallen – de Boer (eigenaar Twinklebird). Geen misselijk rijtje!

Bouw aan je merk

interview flow magazine webwinkel

Als maker/ontwerper én webwinkeleigenaar (Homemade Happiness) vond ik dit een geweldige vraag om op mee te denken! Hieronder een gedeelte van mijn tip:

“Ik ken een hoop mensen geld verdienen met hun zelfgemaakte producten, van gezinsinkomen tot extra vakantiegeld. (..)
Ik zie vaak dat mensen die echt groter willen groeien, de marketing vergeten. Je maakt allemaal iets leuks, dus je concurreert niet op product, maar op aandacht. Je moet snappen dat marketing niet vies is om te doen, maar juist leuk.
Vind iets dat bij je past en dat je leuk vindt om te doen en realiseer je dat je niet alleen een webshop bent, maar ook een merk.” – Diana van Ewijk, MamaMarketing in Flow Magazine 3

De tips van Suzan, Natascha, Anna Denise en Christine zijn (ook) niet te missen, en gaan over o.a. het uitbesteden van het maakwerk, het belang van goede productfotografie, hoe je je kunt onderscheiden en over kritisch blijven op je eigen werk.

Flow Magazine 3 ligt nog tot begin juni in de winkels!

Wil jij geld verdienen met je webwinkel?

Wij geloven dat dat kan – als je het goed aanpakt. Belangrijk om grip te krijgen op je toekomstige succes én om teleurstelling achteraf te voorkomen is: het schrijven van een ondernemingsplan. En nee, dat hoeft niet saai/stom/stoffig te zijn… Met het Werkboek Ondernemingsplannen voor MamaMarketeers helpen wij je bij het stap voor stap opbouwen van jouw eigen webwinkelplan. Pak je het NU goed aan, dan ben jij STRAKS niet één van die duizende omvallende webwinkels!

VRAAG:

Ben jij een maker of craftie? Verkoop je je eigen producten – en verdien je ermee? Wij horen graag jouw verhaal en eventuele tips, hier onder in de comments. Laten we elkaar verder helpen!

avatar

About Diana van Ewijk

Diana van Ewijk is, naast blogaholic en Twitter addict, moeder van twee meisjes (2005 en 2008) én mede-eigenaar van online marketing & communicatiebureau WebVedettes. Diana zit vaak achter de Twitter, Facebook & Instagramknoppen, schrijft veel blogs en columns, neemt interviews af, is af en toe dagvoorzitter en vormt zo de voorkant van WebVedettes. WebVedettes helpt webwinkeliers te communiceren vanuit de mens achter hun merk, daarmee klanten te inspireren, adviseren en helpen en zo blijvend aan zich te verbinden.

, , , ,

13 reactie bij Hoe verdien je geld met je zelfgemaakte creaties?

 1. avatar
  Grietje 6 juli 2016 bij 19:09 #

  Hallo,

  Al heel lang ben ik aan het nadenken over het verkopen van mijn zelfgehaakte spulletjes. Ik haak knuffeltjes, omgehaakte potjes/deksels, boekenleggers, van alles eigenlijk. Ik vraag mij af wat er allemaal bij komt kijken. Mag je je producten gewoon verkopen? Bijvoorbeeld via een facebookpagina ofzo, of website. En hoe zit het dan met belasting bijv? En wanneer ben je verplicht je in te schrijven bij kvk? Dat soort vragen gaan er dan door mijn hoofd heen. 😉

  Groetjes van Grietje

 2. avatar
  cathy 19 december 2015 bij 22:36 #

  Is het verplicht om je eigen gemaakte spulletjes ce te laten testen?
  Lijkt me zon gedoe voor alles, ik zie steeds meer discussies hier over, dacht dat dit meer was voor grote bedrijven, of electriciteits dingen, maar kan dit geen handwerk noemen denk, maar zie ook veel tutu baby en kleuter jurkjes en denk dan ook, pfffff erg brand gevaarlijk en als ik een beer maak dan krijg ik gelijk de vraag of hij getest is ik vind het nogal verwarrend worden allemaal hebben jullie hier antwoord op?

 3. avatar
  Diana van Ewijk 8 september 2014 bij 09:54 #

  Beste Patricia, Lisa en Liberty, dank voor jullie comments!
  Een tip: stel deze vraag even via Twitter aan ons, (@MamaMarketing) dan zetten wij ‘m uit in ons netwerk daar.

  Succes allemaal!

 4. avatar
  Liberty 6 september 2014 bij 12:18 #

  Hoi allemaal!

  Ik wil graag een exclusieve kledinglijn beginnen voor kinderkleding (meisjes)
  (ongeveer 5 a 10 stuks van elke maat) Wat denken jullie over het zelf maken en verkopen in je eigen webshop/winkel?

  Waar kan ik t beste stof etc. kopen? Ik heb ook de mogelijkheid om naar t buitenland te gaan dus als jullie in het buitenland een goede stoffenwinkel weten dan ben ik daar ook heel blij mee 🙂

  Alvast bedankt! do

 5. avatar
  lisa 2 maart 2014 bij 11:02 #

  Hallo

  ik maak zelf juwelen en kleding. Via mijn facebookpagina verkopen mijn juwelen goed. Mijn kleding zou ik graag willen verkopen via winkels, maar ik heb geen flauw idee waar ik hiervoor terecht kan… Hebben jullie hiervoor tips?

  Alvast bedankt !

  Lisa

  • avatar
   Liberty 6 september 2014 bij 12:37 #

   Hoi!

   Bent u al begonnen met het verkopen van uw kleding?

   Mvg,

   Liberty

 6. avatar
  Patricia de Ruijter 27 februari 2014 bij 12:11 #

  Mijn naam is Patricia. een getrouwde vrouw van bijna 42.
  hebben geen kinderen helaas. kan ze niet krijgen jammer genoeg.
  verder ben ik werkzoekende. het valt niet mee om een leuke parttime baan te vinden.
  laat staan in je eigen woonplaats en dat is Geldrop.

  ben erg creatief zie website maar op Facebook ben ik ook creatief met haken.
  op Facebook vind je mijn haak creaties onder: haken met diverse materialen.

  mijn creaties van servettentechnieken. daar verkoop ik zo af en toe een dakpan naambord met servet afbeelding. en onlangs heb ik besloten om kleinere creaties te maken voor binnen en buiten.

  hebben jullie misschien tips om meer bekendheid te krijgen.
  en dat ik meer succes heb in het verkopen van mijn creaties? dus met servettentechnieken en met haken.

  kan alle adviezen goed gebruiken.
  met vriendelijke groet Patricia de Ruijter uit Geldrop.

 7. avatar
  Kim Welling 31 mei 2013 bij 09:53 #

  Supergoed idee trouwens, Sifra, hoezen voor baby meubels! En bedankt voor de boeken-tip. 🙂

 8. avatar
  Kim welling 31 mei 2013 bij 09:49 #

  Vooral om tijd te besparen en dus ook uurloon. In het begin printte, knipte en stelde ik elk pakketje met de hand samen maar dat was niet meer bij te houden! (elke dag DIY kits maken voelt dan toch een beetje als een ‘fabriekje’ ivp illustrator).

 9. avatar
  Sifra Douma 30 mei 2013 bij 21:30 #

  Wat tof dat Flow aandacht heeft besteed aan deze fantastische vorm van geld verdienen! Je doet wat je leuk vindt en je bent eigen baas. Ik ben in 2011 met Ukje.nl begonnen en ik maak hoezen voor babymeubilair. Ik heb veel geleerd van het boekje CreaMama en ben gewoon klein begonnen. Niet te ingewikkeld denken, maar gewoon doen. Wel moet je er echt veel tijd in steken, als je je bedrijf wilt laten groeien. Maar het geeft wel een heleboel energie! Succes ermee! Groetjes Sifra

  • avatar
   Diana 31 mei 2013 bij 09:28 #

   Groot gelijk, Sifra! Niet te moeilijk doen, gewoon beginnen. En op die energie die het oplevert krijg je dat werk wel gedaan 🙂 *kick*

 10. avatar
  Kim Welling 30 mei 2013 bij 13:17 #

  Hai! Superleuk artikel was dat in de Flow! Zo fijn dat handgemaakt steeds meer aandacht krijg.
  Zelf maak ik illustratieve producten die ik verkoop via http://www.kimslittlemonsters.etsy.com
  Dit doe ik sinds 2011. Mijn ervaring is dat producten die het dichst bij je eigen passie staan (lees: doe wat jij leuk vind, niet wat goed verkoopt) het beste werken. Ook de dingen eromheen (mooie verpakking, handgeschreven kaartje) tellen mee. Een van mijn fouten is dat ik in het begin te lage prijzen hanteerde. Reken goed uit wat je materiaal-, verzend- en maakkosten (tijd) om te voorkomen dat je voor bijna niets werkt!
  Nu mijn bedrijfje wat groter is gegroeid (en ik ook via andere winkels verkoop) heb ik een aantal producten in productie bij een sociale werkplaats in Woerden, zoals bijv de comfort box DIY kits. Dit vind ik erg goed werken!
  Succes iedereen met jullie webshop e.d!

  • avatar
   Diana 31 mei 2013 bij 09:25 #

   Dank voor je reactie, Kim! En inderdaad: prijsbepaling is superbelangrijk en wordt toch vaak ‘verkeerd’ gedaan. Veel crafties zijn bang dat hun product ’te duur’ wordt als ze rekenen wat het echt kost – want veel duurder dan bij H&M. Terwijl: met H&M en Hema kun je sowieso niet concurreren… Focus op bijzonderheid van handgemaakt is daarom belangrijk, zo onderscheid je van massaproducten en snappen klanten beter waarom jij zo’n ‘hoge’ prijs hanteert.

   Uitbesteden is ook slim! Doe je dat om de maakkosten te drukken, of om tijd te besparen?