How-to: DIY Marketing (keynote Hello Etsy 2012)

How to: DIY marketing, in 6 stappen van huilen-onder-de-keukentafel naar succesvol multi-entrepreneur.

(vlak voor mijn speech maakte ik een foto van het publiek – als bewijs :-))

5 jaar geleden zat ik huilend onder de keukentafel.

Ik had net mijn baan opgezegd om vol voor mijn eigen bedrijf te gaan – en bleek toen zwanger van de tweede.

Vreemd genoeg wilde ik heel graag een tweede kind.
Maar ik zag gewoon niet voor me hoe ik fulltime ondernemen moest combineren met een zwangerschap – laat staan met twee kinderen.
Een complete mislukking was ik.
Tranen met tuiten.

Tot ik me realiseerde: hier klopt iets niet.
Het beeld wat ik had van ‘hoe je moet ondernemen’, kwam niet overeen met hoe ik graag een bedrijf zou willen runnen.
Mijn leven paste niet bij mijn bedrijf – ik was geen officiële ondernemer.

En dus besloot ik het om te draaien: ik paste mijn bedrijf aan aan mijn leven.

Ik deed niet langer alsof ik met een team op een serieus kantoor zat.
Ik stelde het schrijven van een persbericht niet langer uit ‘tot het moment waarop ik iets ECHTS te vertellen had’.
En ik gaf mijn moederschap een plek in mijn bedrijf.

Kortom: ik werd mezelf – ook naar buiten toe.
En deed wat goed voor MIJ voelde, niet wat ik dacht dat hoorde.

5 jaar later doe ik wat ik leuk vind en waar ik goed in ben.
Ben ik de trotse mede-eigenaar van drie bedrijven.
Heb ik een netwerk van mensen waar ik, elke dag weer, enorm veel van leer.
Waar ik mee kan lachen en – als dat zo uit komt – mee kan huilen.
Die ik op mijn beurt ook weer verder kan helpen.

Ik heb werk gecreëerd waar ik ontzettend blij van wordt.

Met vallen en opstaan, natuurlijk.
Met fouten, missers en verkeerde inschattingen.
Met blunders en pechmomenten.
Maar ik ben het: ik ben ondernemer, op MIJN manier.

Hello Etsy 2012; oftewel…

(foto van Philomeen Kaan, A girl named Phil)

(foto van Philomeen Kaan, agirlnamedphil.com)

Marta Pakovska van Etsy Nederland vroeg mij of ik over mijn ondernemerschap wilde vertellen.
Op hun conferentie ‘Hello Etsy 2012’, in het geweldige pand van Piet Hein Eek.
Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven – een geweldige eer, dus!

… hoe ik onder de keukentafel uitkroop

Wil jij weten hoe ik onder de keukentafel uit kroop en in 6 stappen mijn ondernemersleven veranderde?
Kijk dan How to: DIY Marketing, mijn keynote presentatie op Hello Etsy 2012.

How to: DIY marketing, in 6 stappen van huilen-onder-de-keukentafel naar succesvol multi-entrepreneur.

(en dit is de foto die ik aan het begin maakte!)

Zit jij weleens huilend onder de keukentafel?

Dat moet haast wel… want een webwinkel runnen gaat niet zonder vallen en opstaan.
Wat zijn jouw huilmomenten?
En, veel belangrijker nog: hoe kom je daaruit?
Lees je een boek, maak je een wandeling, bel je een mede-webwinkelier?

Laat het ons weten, in de comments – gedeelde smart is halve smart!

avatar

About Diana van Ewijk

Diana van Ewijk is, naast blogaholic en Twitter addict, moeder van twee meisjes (2005 en 2008) én mede-eigenaar van online marketing & communicatiebureau WebVedettes. Diana zit vaak achter de Twitter, Facebook & Instagramknoppen, schrijft veel blogs en columns, neemt interviews af, is af en toe dagvoorzitter en vormt zo de voorkant van WebVedettes. WebVedettes helpt webwinkeliers te communiceren vanuit de mens achter hun merk, daarmee klanten te inspireren, adviseren en helpen en zo blijvend aan zich te verbinden.

, , , , , ,

9 reactie bij How-to: DIY Marketing (keynote Hello Etsy 2012)

 1. avatar
  Leonie 21 oktober 2013 bij 14:51 #

  tjeetje, wat kan ik mezelf goed herkennen in jouw verhaal, scary identical…

  • avatar
   Diana van Ewijk 21 oktober 2013 bij 15:42 #

   Bijzonder om te horen, Leonie! Ik ben inmiddels (bijna) helemaal van het ontwerpen af – en ben heel blij met die switch. Al wil ik soms nog weleens gewoon iets moois maken 🙂

 2. avatar
  Goedele - Old Red barn 1 februari 2013 bij 14:32 #

  Hallo

  Wat een leuke website en helemaal van toepassing op mij. Nét online gegaan (1 dag), zo vers van de pers dat mijn blog URL zelfs nog niet aangepast is aan de nieuwe naam. En nu begint het, de marketing :-). Ik zal hier dus zeker nog vaak terugkomen.

  Goedele

 3. avatar
  Petra 17 januari 2013 bij 16:48 #

  Mooi artikel Diana! Ik vond je speech ook al zo geweldig. Echt super dat je zo open bent over jouw ondernemerschap.

  Ik zit zelf ook wel eens huilend onder de keukentafel. Dan weet ik mijn bedrijf (journalist, tekstschrijver en blogger in/over gezondheid, zorg en welzijn) even niet meer te rijmen met mijn wens om mezelf ook creatief te ontplooien en daar misschien ook een bedrijf mee op te bouwen…. Ik zoek nog steeds naar een manier om zowel de informerende gezondheidskant als mijn creatieve ambities met elkaar in balans te brengen. Maar meestal zit ik gewoon áán tafel hoor. Om te brainstormen, te schrijven of te ‘craften’.

  • avatar
   Diana 21 januari 2013 bij 07:10 #

   Dankjewel Petra – fijn om je comment te lezen! Het is niet altijd makkelijk om ambitie en ideeën te combineren met een baan, een huis, een sociaal leven, een gezin; met de dagelijkse realiteit dus 🙂

   Ik word ook nog regelmatig gek van alle ideeën, die vreemd genoeg ook altijd gisteren al uitgevoerd hadden moeten worden… de vierkante meter onder onze keukentafel wordt dan ook nog regelmatig opgezocht.

   Maar je hebt gelijk: de beste manier om weer onder de keukentafel uit te komen, is door er aan te gaan zitten. Gewoon, hup, aan de slag met dat idee – al doende kom je er dan vaak achter of het wel of niet werkt.

   Brainstorm-, schrijf- en craftze dus!

 4. avatar
  Stephanie 13 januari 2013 bij 14:04 #

  Ehh, bedoelde te schrijven: zoek nog naar wat ik ermee kan 😉

 5. avatar
  Stephanie 13 januari 2013 bij 14:02 #

  Wat een mooi bericht! Hoe eigen heb je je dit alles gemaakt, daar heb ik veel bewondering voor! Ik ben afgelopen jaar net met een blog begonnen en zoek nog wat naat wat ik ermee kan 🙂
  Fijne zondag!

  • avatar
   Diana 21 januari 2013 bij 07:16 #

   Dankjewel Stephanie! Je blog ziet er alvast mooi (en: eigen!) uit. Ik vind het zelf altijd erg fijn om verslagen te lezen, zoals je bezoek aan Piet Hein Eek. Ook al ben ik er zelf ook geweest, toch is het altijd weer een verrassing het door de ogen van iemand anders te zien; vaak ontdek ik dan nog dingen die ik over het hoofd heb gezien.

   Heel veel plezier met bloggen! En zoek niet te hard; je blog en de schrijfervaring die je nu opbouwt leiden je vanzelf ergens heen!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Zomerreflectie 2014: de knop is om, vanuit het hart - 25 augustus 2014

  […] “Tot ik me realiseerde: hier klopt iets niet. Het beeld wat ik had van ‘hoe je moet ondernemen’, kwam niet overeen met hoe ik graag een bedrijf zou willen runnen. Mijn leven paste niet bij mijn bedrijf – ik was geen officiële ondernemer. En dus besloot ik het om te draaien: ik paste mijn bedrijf aan aan mijn leven. Ik deed niet langer alsof ik met een team op een serieus kantoor zat. Ik stelde het schrijven van een persbericht niet langer uit ‘tot het moment waarop ik iets ECHTS te vertellen had’. En ik gaf mijn moederschap een plek in mijn bedrijf. Kortom: ik werd mezelf – ook naar buiten toe. En deed wat goed voor MIJ voelde, niet wat ik dacht dat hoorde. – Diana van Ewijk“ […]

Geef een reactie