Inspiratie opdoen: Pinterest

Pinterest voor inspiratie

Om maar meteen te beginnen met een waarschuwing: MamaMarketing is niet verantwoordelijk voor Pinterest-verslavingen en wekenlange nachtelijke laptopsessies. Alle gekheid op een stokje, de website Pinterest is enorm populair momenteel. Het is een online prikbord van digitale foto’s die op blogs en websites staan.

Hoe werkt het?
Stel je komt als Pinner (zo heten leden) op een website, je ziet een plaatje dat je mooi vindt en je klikt op Pin It. Je kunt het plaatje in één van je mappen (boards) plaatsen, zodat je het later weer terug kunt vinden. Het leuke aan dit verzamelen van beelden die je mooi of inspirerend vindt is dat jouw prikboard en dat van alle andere Pinners openbaar is. Je kunt dus zien wat andere mensen mooi vinden en die plaatjes vervolgens weer re-pinnen.

Zoeken
Een heleboel informatie die vanzelf spreekt als je met Pinterest aan de gang gaat. Je kunt zoeken op bepaalde interesses zoals ‘kids’ of ‘fashion’. Maar het is ook heel makkelijk om zelf met zoekwoorden aan de slag te gaan. Zelf vind ik het ook erg leuk om via ‘everything’ gewoon te kijken wat er voorbij komt. Daar zie je vaak nog hele bijzondere en onverwachte dingen voorbij komen. Ook kun je Pinners volgen die pinnen waar jij van houdt, dan krijg je alle nieuwe pins die zij plaatsen meteen te zien. Er is zelfs een gratis iPhone-app waar je onderweg gewoon verder mee kunt pinnen. Deze is overigens niet altijd even stabiel, maar wanneer hij het doet kun je er veel plezier van hebben.

Maar wat heb je er nu aan, dat Pinterest? Behalve dat het heerlijk is om zoveel moois te bekijken. Hieronder lees je welke handige dingen je ermee kunt doen:

 1. Inspiratie opdoen
  De plaatjes op je eigen boards geven je op een gegeven moment een mooi overzicht van jouw stijl. Zeker als je ze zo inricht dat je echt voor elk onderwerp een ander board hebt. Zo kun je dingen die je mooi vindt als inspiratie gebruiken voor nieuwe ontwerpen (dus niet copycatten!).
 2. Bloggen
  De meeste plaatjes op Pinterest komen van internationale blogs, die je vervolgens kunt aanklikken. Het is de manier om op nieuwe blogs te komen die je anders nooit had gevonden. Je kunt ook leuke nieuwe onderwerpen voor je eigen blog vinden. De meeste pins zijn wel Amerikaans, maar dat mag de pret niet drukken.
 3. Leren
  Er staan ook heel veel tutorials en DIY-tips op Pinterest. Van hoe je een ketting van een t-shirt maakt tot kindertraktaties, alles wordt uitgelegd. Bedenk wat je wilt weten, zoek het in Engelse termen op Pinterest en je zult versteld staan wat er boven komt.
 4. Fotostyling
  Ik heb zelf behoefte aan ideeen voor fotostyling van mijn producten. Ik weet wat ik mooi vind, maar kan dat moeilijk vertalen als ik zelf aan de slag ga met de spullen voor mijn website. Pinterest geeft me een bak aan styling-ideeen waar ik verder mee aan de slag kan gaan.
 5. Posten op Facebook
  En last but not least. Weet je ook niet altijd wat je op je Facebookpagina moet zetten? Je kunt je pins eenvoudig aan Facebook koppelen en af en toe een plaatje posten. Twee vliegen in één klap: leuk voor je volgers en je hebt het plaatje op twee plaatsen opgeslagen. Je kunt bij het plaatje nog een kort commentaar schrijven, waarom je het leuk vindt bijvoorbeeld.

Zo, en dan nu met de billen bloot: ben jij al verslaafd aan Pinterest? Waar gebruik jij de plaatjes voor? Post hieronder je reactie en laat ons weten wat je Pinterest-naam is.

PS: Klaar om effectief te gaan pinnen – en meer klanten naar je webwinkel te trekken?

Met het Werkboek Pinterest voor MamaMarketeers krijg je alle tools in handen voor je eigen effectieve Pinterest-strategie, leer je pinnen vanuit jouw unieke toegevoegde waarde en bind je daarmee je (potentiële) klanten aan je.

Begin nú met pinnen!

>> bestel het Werkboek Pinterest voor Webwinkeliers

avatar

About Laura van den Brink

Laura van den Brink is MamaMarketeer, met communicatie als specialiteit. Ze houdt ervan om merken te 'bouwen' door middel van storytelling. Dat doet ze onder andere voor haar eigen sieradenmerk LOVY luxe kindersieraden. Ze maakt zilveren armbandjes voor baby's en andere kindersieraden om bijzondere momenten voor áltijd te bewaren.

, , ,

10 reactie bij Inspiratie opdoen: Pinterest

 1. avatar
  Dutch Wool Diva 13 mei 2014 bij 12:28 #

  Moest het even opzoeken maar ik ben een Pinner sinds 2011. Toen was het alleen nog op uitnodiging! In het begin was het alleen maar om leuke plaatjes vast te leggen maar de laatste 2 jaar gebruik ik het meer voor mijn bedrijf. 🙂

  Mijn boards -> http://www.pinterest.com/dutchwooldiva/

 2. avatar
  Hartendieftweet 23 januari 2012 bij 16:25 #

  Nuttig extraatje om te weten: via de ‘goodies” pagina op Pinterest heb je de mogelijkheid om een “Follow me on Pinterest”- Button aan je website toe te voegen zodat mensen jouw board kunnen volgen, EN bij je afbeeldingen een PIN button te plaatsen zodat ‘Pinners’ direkt jouw artikelen op hun pinboard kunnen plaatsen! Coole add-on! Je ziet het nog niet zo veel op websites, maarrrrr dat zal niet lang meer duren denk ik zo!
  Mijn pins zijn te zien op: http://pinterest.com/hartendief/

 3. avatar
  Christine Stevense 26 oktober 2011 bij 09:36 #

  Pinterest rules!!
  Net begonnen, nu al verslaafd!..
  Je kunt me vinden op http://pinterest.com/leukliving/

 4. avatar
  Hiskia 7 september 2011 bij 16:40 #

  Hoera, goed plan: Pinterest aan Facebook koppelen!! (mijn pinboards: http://pinterest.com/hiskia/)

 5. avatar
  marja 30 augustus 2011 bij 21:06 #

  zo leuk en ook zo inspirerend en verslavend!!!!!!

 6. avatar
  joke 4 juli 2011 bij 21:11 #

  ik heb er wel eens van gehoord, maar ga nu meteen kijken. Bedankt voor de uitleg.

 7. avatar
  Aline Hubregtse 24 juni 2011 bij 23:41 #

  Fijn, bedankt voor de goede uitleg! Ben erg enthousiast over Pinterest, maar zie mensen soms wat glazig kijken als ik aan het ratelen ga over hoe inspirerend het is 😉 Kan ik ze voortaan gewoon een linkje naar deze pagina sturen.

  Ik gebruik het als verzameling van en reminder aan inspirerende plaatjes, teksten, magazines enz. En om gewoon in mooie beelden te verdwalen..

  Je kunt mijn pinboards vinden via http://pinterest.com/aline/

 8. avatar
  Cora Verhagen 24 juni 2011 bij 21:18 #

  Hier een handige link naar een artikel met nog meer tips over hoe je Pinterest zakelijk in kunt zetten:
  http://renatom.net/2011/06/21/using-pinterest-for-your-business/

  Het enige nadeel van Pinterest is dat zoveel mensen het ontdekken, dat de server regelmatig overbelast is 😉

  Mijn Pins kun je hier vinden:
  http://pinterest.com/studioneeltje/

 9. avatar
  Heidi 24 juni 2011 bij 13:40 #

  Zoo inspirerend en verslavend. Net als je denkt alles gezien te hebben, dan komt er weer een prachtige foto voorbij …

  Ik ben te vinden onder PoppelePats Kinderfeestjes en de meest inspirerende Pins (op gebied van kinderfeestjes) komen uiteindelijk op mijn Facebookpagina terecht: http://www.facebook.com/pages/PoppelePats-Kinderfeestjes/134366463295775

Trackbacks/Pingbacks

 1. Genereer Free Publicity met Pinterest: 3 tips » MamaMarketing - leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel - 23 januari 2012

  […] schreef een interessant blog over hoe je Pinterest kunt gebruiken om je te laten inspireren én om die inspiratiebronnen in kaart te brengen. Heel nuttig voor MamaMarketeers die hun eigen […]