Maak een MailChimp nieuwsbrief (deel 1)

Vandaag een nieuwe serie blogposts. Deze keer over het versturen van nieuwsbrieven, een belangrijke tool voor webshops. Daarvoor gebruiken wij MailChimp, een gratis online verzend-, opmaak- en beheertool. Gratis tot 2.000 nieuwsbriefleden, daarboven betaal je voor hun diensten. Tot dan kun je heerlijk uitproberen wat ze in huis hebben.

MailChimp is een lifestyle, een programma waar je leuk mee werkt. Handig, maar altijd met een grappige twist. Hun aap (Mr. Von Chimpenstein) komt je te pas en te onpas voorzien van handige tips of idiote opmerkingen. Je moet ervan houden, maar een mail versturen met MailChimp zorgt iedere keer voor een glimlach op mijn gezicht. Dat zijn van die dingen die je niet in een blogpost kunt schrijven, die moet je als gebruiker ervaren.

Waarom Mailchimp?

Dat ik fan ben, lijkt me nu wel duidelijk. Lees hieronder waarom ik denk dat elke webwinkelier en blogger MailChimp zou moeten gebruiken.

Gratis
Niet geheel onbelangrijk, het is gratis. Als MamaMarketeers vinden wij gratis tools die ook nog een goed zijn, fijn… Kom je boven de 2.000 nieuwsbriefleden, dan moet je gaan betalen. Maar dan ken je het programma vast zo goed dat je het er wel voor over hebt.

Goed
MailChimp is wereldwijd  top-of-the-bill als je het over digitale nieuwsbrieven hebt. Niet voor niets vierde het bedrijf onlangs zijn miljoenste (!) gebruiker. Je kunt je nieuwsbrief volledig online opmaken, managen, testen en volgen (de statistieken zijn super). En met handige apps doe je dat zelfs met je telefoon. Het is wel volledig in het Engels, dus het is wel belangrijk dat je dat beheerst.

Mooi
Je kunt kiezen voor een eigen opmaak, een standaard opmaak of één van de templates die MailChimp biedt. Door hun jarenlange ervaring weten ze waar je aan moet denken en wat je juist moet voorkomen om gelezen te worden en niet in de prullenbak of het spamfilter terecht te komen. De opmaak van de nieuwsbrieven en de aanmeldformulieren zien er al snel mooi uit, fijn als je het zelf doet en geen vormgever bent.

Leuk
Eigenlijk gebruik ik MailChimp – naast alle bovenstaande voordelen – vooral omdat het leuk is. Dat klinkt heel raar, maar ze hebben zo’n leuke manier van ‘doen’ dat in werkelijk alles verweven is, dat het me iedere keer weer laat glimlachen. Heb je een nieuwsbrief verzonden, dan krijg je als beloning een ‘high five’, de gekke aap in het menu vertelt rare aap-moppen en zelfs toen er iets fout ging met het systeem wisten ze het leuk te brengen. Als je een betaald account opent krijg je een fan t-shirt toegestuurd, en zo blijft het maar doorgaan…

Leerzaam
Tot slot biedt MailChimp een enorme berg aan leesvoer aan om een goede mailcampagne op te zetten. Hoe je lezers moet aanspreken, hoe vaak je een nieuwsbrief moet versturen, wat de inhoud is, hoe je kunt testen, hoe je social media inzet en nog veel meer. Ook deze ebooks zijn he-le-maal gratis te downloaden.

Introductie

Vandaag een introductie voor MailChimp. Ik heb al uitgelegd dat het dus gratis is tot 2.000 leden. Dat is best veel, dus als je daaronder zit raad ik je zeker aan om ermee te beginnen. Je kunt je mailadressen heel makkelijk importeren. Alleen kun je geen info@ emailadressen importeren. Dat zijn de meest standaard emailadressen van elk bedrijf en zou een teken kunnen zijn dat je gaat spammen. En daar is MailChimp heel strikt in.

No spam please
Je moet een aantal gegevens invullen (zoals een postadres) en … om te voorkomen dat je spamt. Dat is namelijk niet goed voor hun online reputatie bij de providers en treden ze ook heel hard tegen op. Onder elke mail kan de ontvanger je aangeven voor spam, als hij of zij denkt dat je hun emailadres zomaar ergens vandaan heeft geplukt.

Afijn, dat zijn de regeltjes. Maar nu het leuke nieuws. Als je een account hebt gemaakt kom je op het dashboard terecht. Bij lists kun je je lijst of lijsten aanmaken. Bijvoorbeeld als je een klantenbestand hebt een een voor winkeliers ofzo. Houd er wel rekening mee dat die aantallen bij elkaar geteld worden voor de 2.000 leden. Bij import kun je je huidige lijst importeren, hel eenvoudig bv met excel.

Nu kun je aan aanmeldformulier gaan maken voor je website, je blog of webwinkel. Daar ga ik volgende keer dieper op in.

Heb jij een digitale nieuwsbrief? Met welk programma maak je dat en wat zijn je ervaringen? Post je berichtje hieronder!

avatar

About Laura van den Brink

Laura van den Brink is MamaMarketeer, met communicatie als specialiteit. Ze houdt ervan om merken te 'bouwen' door middel van storytelling. Dat doet ze onder andere voor haar eigen sieradenmerk LOVY luxe kindersieraden. Ze maakt zilveren armbandjes voor baby's en andere kindersieraden om bijzondere momenten voor áltijd te bewaren.

, , ,

5 reactie bij Maak een MailChimp nieuwsbrief (deel 1)

 1. avatar
  Eline 8 december 2012 bij 23:07 #

  Super!
  Ik ben heel erg blij om jullie reacties te lezen over Mailchimp!
  Eerder had ik al een account aangemaakt, maar dankzij jullie nieuwsbrief ga ik er echt eens werk van maken om een mailing te versturen naar mijn klanten. Ik ben heel benieuwd! 😉

 2. avatar
  Annette 24 augustus 2012 bij 13:51 #

  hoi Laura,
  dank je wel voor de linkjes naar de ebooks hoe je mailchimp gebruikt. Ik ben net begonnen met mailchimp (als designer), en het is nog een beetje uitzoeken hoe het alleaal werkt. Dus tips zijn heel welkom 🙂

  groeten van Annette

 3. avatar
  Wendy de Haan 20 februari 2012 bij 22:03 #

  Hoi Laura,
  Ik zal jullie op de maillijst zetten. Ik heb nu een paar nieuwsbrieven verstuurd via mailchimp. Het is inderdaad een supertool. Echter, als je de gratis versie hebt, zijn er een paar beperkingen tov een betaald abonnement. Helaas is er niet een goed overzicht van de verschillen. Deze heb ik iig niet kunnen vinden. Weet jij ze zo?
  Groeten Wendy

 4. avatar
  Wendy de Haan 10 oktober 2011 bij 20:17 #

  Toevallig ben ik net een beetje aan het rondkijken naar e-mailtools. Gisteren heb ik een e-mailing verstuurd met budgetmailer. Ik had daar een gratis proefaccount aangemaakt. Op zicht werkt het prima. Maar ik ga zeker ook een account aanmaken bij MailChimp. Het ziet er namelijk wel heel goed uit!

  • avatar
   Laura 11 oktober 2011 bij 22:18 #

   Hallo Wendy,

   Ik zou het zeker eens uitproberen. Als je er eenmaal mee werkt wil je niet anders meer 😉 Zet je ons ook op je maillijst? Leuk!

   Groeten van Laura