Maak een MailChimp nieuwsbrief (deel 3)

In de vorige twee blogposts over MailChimp vertelde ik je hoe je een aanmeldformulier maakt en hoe je je lijst met nieuwsbriefleden opbouwt. Als je die eenmaal hebt is het tijd om je eerste nieuwsbrief op te gaan maken.Hieronder lees je hoe dat werkt.

Je het beste kiezen voor een standaard indeling van MailChimp, die je zelf mooier maakt met beeld en je logo. Je kunt kiezen voor veel verschillende indelingen met kolommen. Ik ben persoonlijk fan van korte nieuwsbrieven met veel beeld. Dus een wervende introtekst met een directe link naar het uitgebreide artikel op je blog of het product in je winkel. Dit houd de nieuwsbrief overzichtelijk, het wordt beter gelezen en je kunt goed meten welke onderwerpen jouw lezers interessant vinden, omdat je precies kunt volgen op welke links er is geklikt.

Opmaak van je nieuwsbrief
Zorg dat bovenin de nieuwsbrief duidelijk te zien is dat deze van jou afkomstig is. Dat kan mooi met een logo of een aangepaste banner. Daaronder krijg je de introductie van je nieuwsbrief. Je kunt het beste met thema’s werken. Dat is een goede kapstok voor je nieuwsbrief en je kunt in de (korte) introductie iets meer vertellen over het thema. Op dit moment is Kerst of Feest een heel actueel thema. Maar ook een nieuwe collectie of een samenwerking kan een mooi moment zijn om in de nieuwsbrief te vermelden.

Frequentie
Hoe vaak kun je het beste een nieuwsbrief versturen? Ik vind het zelf fijn om nieuwsbrieven in te plannen. Als je wacht op inspiratie of nieuws, dan zal je nieuwsbrief heel onregelmatig verschijnen. Mensen hebben zich niet voor niks aangemeld op jouw lijst. Ze willen dus ook van je horen. Niet iedere dag, iedere week is vaak ook teveel, maar zo’n twee maal per maand is een hele goede basis om je achterban te informeren. Plan die data ook in, dan kun je er tussendoor aan werken en kun je ook vooruit denken.

Ontwerp je nieuwsbrief stap voor stap

 • Log in op je MailChimp account
 • Ga naar ‘Create campaign’
 • Kies je verzendlijst
 • Geef je nieuwsbrief editie een naam
 • Schrijf een aantrekkelijke titel die slaat op de inhoud van je nieuwsbrief, alleen Nieuwsbrief van PietjePuk zal eerder weggegooid worden
 • Selecteer uit basic layouts welke opmaak je wilt gebruiken (tip, maak het niet te druk, te vol)
 • Nu kun je je nieuwsbrief mooi gaan maken. Zet er een header in, pas de kleuren aan, zet er plaatjes in, links en schrijf teksten. Met de tabjes bovenin (page, header, body etc) kun je de verschillende onderdelen van je template naar wens aanpassen.
 • Vergeet niet om de Engelse tekstjes die er standaard in staan te vertalen in het Nederlands.

Verstuur je eerste nieuwsbrief!

Nu kun je met de pijltjes verder klikken en je nieuwsbrief testen (stuur ‘m naar jezelf), inplannen (vul de verzenddatum in) of gewoonweg versturen. Een heerlijke ‘high five’ verschijnt er op je scherm en dan kun je de rapporten gaan bekijken. Wie klikte er, hoeveel procent heeft er geklikt, op welke links etc etc. Het doorgronden van die gegevens komt volgende keer aan bod.

Heb jij je eerste MailChimp nieuwsbrief al verzonden?

avatar

About Laura van den Brink

Laura van den Brink is MamaMarketeer, met communicatie als specialiteit. Ze houdt ervan om merken te 'bouwen' door middel van storytelling. Dat doet ze onder andere voor haar eigen sieradenmerk LOVY luxe kindersieraden. Ze maakt zilveren armbandjes voor baby's en andere kindersieraden om bijzondere momenten voor áltijd te bewaren.

, , ,

7 reactie bij Maak een MailChimp nieuwsbrief (deel 3)

 1. avatar
  Mirjam 17 september 2014 bij 14:07 #

  Ik heb nu een button gebruikt. Werkt prima maar voor een groter stuk tekst is dat ook niet oplossing. Ik ga er nog een keer goed voor zitten. Bedankt voor de reactie!

 2. avatar
  Mirjam 15 september 2014 bij 14:35 #

  Hoi Laura, ben je nog actief met mailchimp ? Ik had een vraagje over het maken van ronde hoeken. Ik wil in de content een gedeelte met ronde hoeken hebben. Enig idee hoe dat kan maken ? Groetjes Mirjam

 3. avatar
  Neeltje 13 januari 2014 bij 15:18 #

  En ja, ik heb em verstuurd!!! Best spannend, maar vond het wel cool van mezelf. High five baby!

 4. avatar
  Neeltje 13 januari 2014 bij 15:16 #

  Hoi Laura,

  Super, deze beschrijving van Mail Chimp! Hij is nu niet helemaal up-to-date meer, maar klopt in grote lijnen zeker nog. Het heeft veel voor me verduidelijkt, dank!

  Groet,
  Neeltje

 5. avatar
  Monique 30 november 2012 bij 11:38 #

  oeps, al gevonden.

  Dank je wel.

  Monique

 6. avatar
  Monique 30 november 2012 bij 11:36 #

  Hallo Laura,
  Dank je wel voor de informatie m.b.t. het maken van een nieuwsbrief in mailchimp.
  Zijn deel 1 en deel 2 ook nog ergens terug te vinden?

  Met vriendelijke groet,
  Monique