Heb je je eerste nieuwsbrief al verstuurd? Dat is mooi! Maar hoeveel mensen hebben ‘m geopend, hoeveel kliks waren er, wie klikten er en hoeveel afmeldingen waren er? Meten = weten is zó 2012, dus duik in je MailChimp Reports en leer ervan!
In deel 1, 2 en 3 van de blogserie over MailChimp leerde je al hoe het systeem werkt, hoe je een lijst opbouwt en je je eigen nieuwsbrief maakt. Nu zijn dus de statistieken aan de beurt. Naast lists (bovenin je scherm) vind je het kopje reports. Als je daar op klikt krijg je een overzicht van al je verzonden nieuwsbrieven te zien. Je kunt ze terugkijken en de report openen.
Wie, wat, waar
Wat je ziet is een uitgebreid overzicht van het aantal nieuwsbrieven dat aankwam, hoeveel mensen erop klikten. Maar je ziet ook wie je aangaf voor spam (geloof me, zelfs mensen die zichzelf hebben aangemeld voor je nieuwsbrief doen dat), welke onderdelen van je nieuwsbrief het beste scoorden en ga zo maar door. Hier vind je een hele duidelijke (Engelstalige) uitleg van MailChimp zelf.
Wat werkt wel/niet?
Persoonlijk heb ik het meeste aan de doorklikratio en de percentages van de doorkliks in de nieuwsbrief. Het is goed om te zien welke nieuwsbrieven goed werkten (hoge doorklikratio) en welke niet. Soms zit daar een enorm verschil in en daar kun je van leren wat jouw lezers willen lezen. De percentages die aangeven op welke links in de nieuwsbrief het meest wordt geklikt, laten – in ieder geval bij mij – zien dat het eerste artikel de doorslag geeft. Ik heb zelf drie rijen met informatie en op de onderste rij wordt vrijwel niet geklikt. Daar zet ik dus ook nooit belangrijke informatie en ik overweeg om mijn nieuwsbrief komende periode korter te maken.
Inzicht in klikgedrag
Je kunt dus mailen en gissen, maar gebruik maken van deze tool geeft je een prachtig inzicht in het klikgedrag en de wensen van jouw lezers. Het overigens helemaal niet raar om je lezers eens te vragen wat ze van je nieuwsbrief vinden. Tussen de complimentjes zitten vast hele bruikbare tips, die zelfs MailChimp je niet had kunnen geven.
Analyseer jij de statistieken van je nieuwsbrieven? Wat heb je er van geleerd? Deel het met ons!
- Eén PA – en een piña colada, please. - 8 maart 2014
- Drie snelle tips voor meer bestellingen - 15 oktober 2012
- Copycat? 4 tips om er je voordeel mee te doen - 21 augustus 2012
- 5 dingen die ik leerde op de Kleine Fabriek - 16 juli 2012
- Recessie: blinde paniek of uitdaging? - 27 februari 2012
Ik zie er al tijden tegenop om aan de slag te gaan met Mailchimp. Simpelweg omdat ik het programma niet ken. Maar ik werk al tijden met Budgetmailer. Helaas merk ik dat er veel adressen bouncen, er veel in de spam terecht komt en er afmeldingen zijn. De layout in Budgetmailer moet ik 100x controleren voordat ik het kan versturen. Kortom: genoeg redenen om over te stappen. Met deze lessen van jullie ga ik aan de slag en hoop ik binnenkort ook met Mailchimp nieuwsbrieven te verzenden.
Hoi Laura,
Bedankt voor de uitleg en tips. Het was het duwtje dat ik nodig had om aan de slag te gaan met mailchimp.
groet,
Claudia
Hai Claudia, wat leuk om te horen! Heel veel succes, het werkt echt heel fijn (en grappig).
Groeten van Laura
Ik zag een artikel over het maken van een inschrijfformulier maak kan het even niet meer vinden. Ik heb namelijk een formulier en een nieuwsbrief gemaakt. (nog niet verstuurd) Het maken gaat prima maar dan ….
Wat doe ik met het formulier en hoe krijg ik het formulier en de nieuwsbrieven aan mijn site gekoppeld.
Ik heb wel een inschrijfmogelijkheid op mijn website staan maar die vind ik niet zo mooi.
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.
groetjes (fijne dag)
Hinsje
Heb gister m’n eerste mail chimp verstuurd en vind het een heel fijn programma. Je hoeft niet met de opmaak te klooien en de statistieken zijn idd heel fijn. Is ook iets waar ik naar kijk op mijn blog. Het motiveert om bewust bezig te zijn met je ontvangers en het is fijn als je ziet dat de aanhang groeit als je hier bewust mee bezig bent.
Thnx voor de tips!
Feestelijke groet,
Elianne
Elivents desserttafels