Genereer Free Publicity met Pinterest: 3 tips

Veel mensen gebruiken Pinterest als virtual pinboard: een plek waar ze hun inspiratiebronnen opslaan. Maar Pinterest is ook uit marketing oogpunt interesant voor webwinkeliers!

Wat is Pinterest?

Pinterest = a virtual pinboard: a place where you categorize things that you love, and want to remember by topic.

pinterest verslaving verslaafd mamamarketing

(quote via Tine White Daisies)

Veel mensen gebruiken Pinterest als alternatief voor bookmarks: in plaats van door je door eindeloze tekstlinks te worstelen om dat ene inspirerende plaatje terug te vinden, sla je dat beeld gewoon direct op op een ‘pin board’. Je geeft het board een naam en kunt er daarna allerlei andere (soortgelijke) beelden op opslaan. Handig en heel visueel dus!

Wat kun je ermee?

Laura schreef een interessant blog over hoe je Pinterest kunt gebruiken om je te laten inspireren én om die inspiratiebronnen in kaart te brengen. Heel nuttig voor MamaMarketeers die hun eigen label hebben, of die zich willen oriënteren op het inkopen van een collectie, of die zich willen verdiepen in de wensen en voorkeuren van hun doelgroep. Maar je kunt Pinterest ook inzetten als middel om Free Publicity voor je eigen merk / webwinkel te genereren!

Pinterest = mond tot mond reclame – maar dan met beelden

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Als jouw (produkt)plaatje op het pin board van een invloedrijke Pinner terecht komt, dan kun je ervan uitgaan dat het door (heel veel) meer Pinners opgepikt te worden. Het mooie daarvan is weer, dat veel Pinterest-gebruikers ook bloggen. En hun blog-content vaak van Pinterest halen. Ook veel redacteuren hebben Pinterest ontdekt, dus wie weet staat jouw produkt wel ineens in een blad of blog – zonder dat je er een persbericht aan gewijd hebt.

Hoe zorg je ervoor dat jouw plaatje gepinned wordt?

Net als bij andere vormen van Free Publicity heb je ook op Pinterest nooit de garantie dat jouw beeld aanslaat. Maar er zijn wel dingen die die kans vergroten. Hieronder zetten we drie goede tips voor je op een rijtje.

1. zorg voor aantrekkelijke foto’s

Kijk goed naar wat jouw doelgroep aantrekkelijk vindt (door op hun pin boards te kijken) en zorg voor produkt-fotografie die daarop aansluit. Sfeer is belangrijker dan ervoor zorgen dat alle produkt specificaties wel goed in beeld worden gebracht.

2. maak Pinnen makkelijk

pinterest marketing mamamarketing tip

Installeer de ‘“Pin It” button op je website, zodat fans snel en makkelijk jouw beeld kunnen delen

check hier hoe je de Pin It button installeert

3. Zorg voor interessante boards

pinterest valentijn printbaar knipvel tip homemade happiness

Mensen kunnen vanaf je website pinnen, maar ze kunnen natuurlijk ook repinnen vanaf jouw eigen pin boards. Zorg dus voor aantrekkelijke pin boards! Let wel op: Pinterest is bedoeld om inspiratie te delen – doe dat dan ook.
Simpelgezegd: zorg dat je boards aanmaakt die meer te bieden hebben dan alleen die spullen die je verkoopt.
In andere woorden: content is king. Bied Pinners interessante informatie, mooie beelden, leuke ideeën – en verwerk daar ook je eigen produkten in. Simpel toch?

En dan nu… aan de slag!

Zit jij al op Pinterest? Mooi zo! Dan kun je direct aan de slag. Nog niet aan het pinnen geslagen? Ga dan nu naar Pinterest.com en maak een account aan.
Word of warning: het kan even duren voor je toegelaten wordt. Vraag iemand die je kent om een invite, dan gaat het stukken sneller.
Tweede word of warning: Pinterest is extreem verslavend… Kijk goed rond, laat je inspireren, maar houd ook in je achterhoofd waarom je op Pinterest zit. En dat is niet alleen maar om inspiratie op te doen 🙂

>> Oproep: laat hieronder weten waar je te vinden bent op Pinterest! <<

De Pinterest plaatjes in deze blogpost komen van mijn pin board ‘Homemade Happiness’. Je vindt al mijn pin boards hier – ook die voor MamaMarketing.

PS: Klaar om effectief te gaan pinnen – en meer klanten naar je webwinkel te trekken?

Met het Werkboek Pinterest voor MamaMarketeers krijg je alle tools in handen voor je eigen effectieve Pinterest-strategie, leer je pinnen vanuit jouw unieke toegevoegde waarde en bind je daarmee je (potentiële) klanten aan je.

Begin nú met pinnen!

>> bestel het Werkboek Pinterest voor Webwinkeliers

 

 


Jouw webwinkel in de bladen – en op blogs?

free publicity webshop

Hoe schrijf je een persbericht? Aan wie stuur je je persbericht eigenlijk? En: Hoe zorg je ervoor dat je opvalt? Kortom: hoe kom je met jouw webwinkel in de bladen en op blogs?
Je leest het allemaal, en meer, in het Werkboek Persberichten.

Het enige echte Werkboek Persberichten – speciaal voor Webwinkels

Het Werkboek Persberichten is een praktisch e-book waarmee je op een inspirerende manier jouw eigen persberichtenstrategie ontwikkelt.

>> lees meer over het Werkboek Persberichten voor Webwinkeliers

Het Werkboek Persberichten voor Webwinkeliers geeft heldere uitleg, inspirerende voorbeelden en een hele rits praktische werkbladen waarmee je de theorie direct vertaalt naar jouw webwinkel.

Leer hoe je zelf persberichten schrijft, vergroot je de kans jouw webwinkel onder de neus van koopgrage klanten te krijgen én boost eigenhandig je omzet.


 

avatar

About Diana van Ewijk

Diana van Ewijk is, naast blogaholic en Twitter addict, moeder van twee meisjes (2005 en 2008) én mede-eigenaar van online marketing & communicatiebureau WebVedettes. Diana zit vaak achter de Twitter, Facebook & Instagramknoppen, schrijft veel blogs en columns, neemt interviews af, is af en toe dagvoorzitter en vormt zo de voorkant van WebVedettes. WebVedettes helpt webwinkeliers te communiceren vanuit de mens achter hun merk, daarmee klanten te inspireren, adviseren en helpen en zo blijvend aan zich te verbinden.

, ,

41 reactie bij Genereer Free Publicity met Pinterest: 3 tips

 1. avatar
  Mirjam 8 juli 2015 bij 21:13 #

  Dank je wel, voor deze interessante blog!

  Pinterest is mijn moodboard en inspiratiebron. Waar ik blij van word.
  Maar ik toon er ook mijn sieraden en glaskunst.
  http://www.pinterest.com/madebymirjam/

 2. avatar
  Tiny Tales 6 juli 2015 bij 23:12 #

  Hallo! Bedankt voor alle tips! Ik maak zelf zilveren (tekst)sieraden en heb naast een privé-account ook een zakelijk Pinterestaccount. Niet alleen met mijn producten, maar ook met allerlei content eromheen. Kijk maar eens op http://www.pinterest.com/TTsieraden .

 3. avatar
  Sandra 12 mei 2014 bij 19:32 #

  Persoonlijk pinden we al, maar nu zijn we ook bedrijfsmatig gaan pinnen. Onze webwinkel is nog niet open, maar we zijn al wel vast begonnen. Dan is het tenminste een beetje gevuld als we beginnen.
  Hoe meer je je in pinterest verdiept, hoe meer er valt te ontdekken. Zoals bijvoorbeeld de rich pins of hoe je een leuke actie op kunt zetten (interessant blog was dat van jullie!)

  Wij zijn te volgen op:
  http://pinterest.com/wonenvoorjou

  Groetjes, Sandra

 4. avatar
  Nanda 12 mei 2014 bij 13:24 #

  Weer een leuk informatief artikel. Ik lees jullie blog graag onder het genot van een kop koffie, bedankt meiden. Pinterest is inderdaad verslavend. Naar aanleiding van jullie blog post een aantal weken geleden heb ik mijn bord aangepast en ik ben blij dat ik het heb gedaan.

  Kaarten die ik maak slaan goed aan op deze manier en inderdaad heb ik niet meer het gevoel dat ik mijn winkel promoot.

  Hier ben ik te vinden.
  http://www.pinterest.com/PrettypresentsC/

 5. avatar
  Annelies 12 mei 2014 bij 12:36 #

  Duidelijke en nuttige informatie!
  Ik beleef ook veel plezier aan Pinterest 🙂
  MIjn pagina: http://www.pinterest.com/koozielifestyle/

 6. avatar
  Natascha 8 mei 2014 bij 20:10 #

  Pinterest is inderdaad verslavend. Al een tijdje eigenwijs bezig op dit platform. Elke ochtend haal ik een koffiequote of wakkermaak grap hier vandaan. Soms zit ik urenlang te gieren van het lachen. Door jullie tips er bewuster mee bezig zoals bronvermelding. Via pinterest opgemerkt door ariadne at Home waarin ik een mooie vermelding had.
  http://pinterest.com/whatsinabag

 7. avatar
  Ida 16 maart 2013 bij 20:01 #

  Ik gebruik Pinterest voor verschillende dingen; om zelf inspiratie op te doen, om mijn producten te promoten, maar ik probeer ook veel nuttige tips en informatie voor mijn doelgroep (zwangere vrouwen en mama’s met kleine kinderen) te vinden en te delen. Denk hierbij aan inspiratie voor de babykamer of leuke dingen die je met je baby of kindje(s) kan doen. En het is inderdaad heel verslavend! Er zijn zoveel leuke ideeën en mooie plaatjes te vinden. Ik moet mezelf altijd weer dwingen om verder te gaan met alle andere zaken die nog moeten gebeuren ;-D Wil je me volgen? Dat kan via http://pinterest.com/klwondertjes

 8. avatar
  Jolien | Kinderkamerstylist 12 juni 2012 bij 11:56 #

  Ja, Pinterest is een heel fijn medium!! Ik gebruik het ‘online prikbord’ ook bijna dagelijks. De beelden die eerder in mijn eigen computer in de mapjes ‘inspiratie’ belandden, zet ik nu online op mijn Pinterest pagina http://pinterest.com/Kinderkamer/ Hier vind je een verzameling kinderkamer sfeerbeelden en produkten van mijzelf en anderen. Fijn dat je al die beelden zo met elkaar kan delen en aanvullen. Ik ben zeker nog niet klaar met Pinterest 🙂

 9. avatar
  Suus 2 juni 2012 bij 21:37 #

  Ook ik vind pinterest helemaal leuk..
  Zelf vind ik de bronvermelding belangrijk, maar merk dat dat vaak nog niet zo makkelijk is, ik probeer weleens iets te achterhalen en dat lukt niet altijd.. Zo zag ik ook eens foto’s van mijzelf (foto’s die van mijn blog zijn gehaald) voorbij komen zonder vermelding van mijn blog… zo’n ramp is dat nu ook weer niet, maar toch had ik dat wel netjes gevonden… Het is wel vervelend wanneer iemand anders doet voorkomen alsof het zijn/haar foto’s zijn (of producten, ik noem het mijn maaksels).. iets wat me eens is overkomen, dat zijn dan weer de minder leuke kanten..
  Dan is er maar een klein verschil tussen pinnen en pikken.. of inspireren en kopiëren..
  Gelukkig zijn dat uitzonderingen, de positieve ervaringen overschaduwen dat al snel..

  http://pinterest.com/frivole/

 10. avatar
  Eva Den Doelder 22 mei 2012 bij 09:23 #

  Ben Pinterest nog een beetje aan het ontdekken en heb ook een pagina (http://pinterest.com/rondomeva/) regelmatig worden mijn Pins gerepinned en geliked door Amerikaanse bezoekers.
  Hoe komen zij bij mij terecht en, nog belangrijker, hoe word ik door Nederlandse bezoekers gevonden?

 11. avatar
  Martine 22 mei 2012 bij 08:28 #

  Pinterest is echt fantastisch! Vooral als je zo visueel bent ingesteld als ik. Je kunt mij vinden op http://Www.pinterest.com/MartinesGalerie

 12. avatar
  Lizan 26 april 2012 bij 10:00 #

  Hallo allemaal,
  ik heb net alle reacties hierboven gelezen. Leuk om zoveel enthousiasme me lezen, heb zelf sinds een dag of wat een account.
  Kost inderdaad een hoop tijd maar wel ontzettend leuk om al die mooie boards te zien.
  Ben het eens met Lisette dat je het niet als reclame middel moet gaan gebruiken, alles met mate lijkt mij.
  Maar als je winkel ook een liefde is en je er trots op bent horen sommige mooie plaatjes er absoluut op te staan. 😉
  Mijn Pinterest ……. http://pinterest.com/Lizans

 13. avatar
  Saskia 4 april 2012 bij 20:28 #

  Ik ben ook al een tijdje ‘verslaafd’ aan Pinterest. Fantastisch om inspiratie op te doen en leuke dingen te delen.
  Ook leuk om te zien dat mijn tassen regelmatig gerepinned worden, maar zorg ook dat er genoeg andere zaken gedeeld worden!
  hier staan mijn boards:
  http://pinterest.com/boonestaakjes

 14. avatar
  Lisette 6 februari 2012 bij 21:18 #

  Diana, bedankt voor je reactie op mijn reactie 🙂 Zo bedoel ik het precies en ik refereerde inderdaad aan die zin van de etiquette 🙂

  En ik was ook al binnen een paar uur toegelaten, maar ik zat er vroeg bij, dus misschien was de toeloop toen minder groot…

  Oja, en mijn boards staan hier: http://pinterest.com/littlezhandmade

  Happy Pinning! 🙂

 15. avatar
  Studio Mizzle 6 februari 2012 bij 15:08 #

  Daar waar ik altijd de herkomst van mijn plaatjes (en ik bén een plaatjes/inspiratieverzamelaar!) kwijt was, kan ik nu direct weer terug naar de bron van al dat moois. Ik heb nog maar een paar keer een produkt van mezelf gepinned, ik gebruik de boards echt als moodboards.

  (Ik was overigens de dag nadat ik een verzoek had ingevuld aangemeld. Ik had geen idee dat het lang kon duren.)

  mijn boards staan hier:
  http://pinterest.com/studiomizzle/

 16. avatar
  Studio Neeltje 6 februari 2012 bij 14:51 #

  Wat een goede tip om een Pinterest button aan je blog en/of site toe te voegen. Ik ga meteen kijken hoe dit moet.

  Mijn boards kun je vinden op:
  http://pinterest.com/studioneeltje/

 17. avatar
  kidsdinge 6 februari 2012 bij 13:42 #

  Wij vinden héél veel mooie inspiratie op Pinterest.
  Hier kan je http://www.kidsdinge.com vinden: http://pinterest.com/Kidsdinge/ 😉

 18. avatar
  Ingrid 5 februari 2012 bij 23:44 #

  Pinterest is helemaal nieuw voor mij, maar ik wil me er zeker in gaan verdiepen. Zoals jullie al zeggen, plaatjes zeggen zoveel meer dan woorden.
  Even brutaal, kan iemand mij uitnodigen??

  • avatar
   Diana 6 februari 2012 bij 06:24 #

   Ik heb je zojuist een uitnodiging gestuurd, Ingrid! Pinze!

 19. avatar
  MoodKids - Maike 5 februari 2012 bij 23:15 #

  goede post voor diegene die pinterest nog niet kennen en even een noot van kritiek (of tip net zo je het noemen wilt) waar is jullie PIN button? 🙂 enne… we werken zelf momenteel ook aan de PIN mocht je de vraag met een wedervraag beantwoorden 😉
  je vindt ons op http://www.pinterest.com/moodkids
  groet!

 20. avatar
  Lisette 5 februari 2012 bij 22:47 #

  Aanvulling: een pinbutton op je site is natuulijk wel helemaal slim. Mijn punt is alleen het pinnen van je eigen producten voor marketing doeleinden… 🙂

 21. avatar
  Lisette 5 februari 2012 bij 22:37 #

  Eerlijk gezegd vind ik pinterest als marketing middel not done. Pinterest wordt niet zomaar gebruikt door mensen als moodboard het is een moodboard. Zie ook de pinterest etiquette: http://pinterest.com/about/etiquette/ het is niet erg om af en toe iets van jezelf te pinnen maar het als doel op zich doen vind ik te ver gaan. En weet je hoe stoer het is als je je eigen producten terugvind gepinned door een ander 🙂 Vrijheid blijheid en ik vind dat iedereen een eigen invulling mag geven maar vanuit ethisch oogpunt heb ik nog nooit iets van mezelf gepinned en heel eerlijk – als pinner van het bijna eerste uur doet dit toch een klein beetje pijn omdat het niet het eigenlijke doel is van pinterest…

  • avatar
   Diana 6 februari 2012 bij 06:29 #

   Dankjewel voor je reactie, Lisette. Ik begrijp wat je bedoelt. En je hebt gelijk: puur als marketingmiddel vind ook ik het te ver gaan. Bij ‘Pin Etiquette’ staat het volgende: ‘Avoid Self Promotion
   Pinterest is designed to curate and share things you love. If there is a photo or project you’re proud of, pin away! However, try not to use Pinterest purely as a tool for self-promotion.’

   Mijn punt is juist dat je altijd moet zorgen voor een goede balans: niet alleen je eigen produkten, maar een mooi/inspirerend/interessant pinboard rondom een thema – en daar goede foto’s van jouw produkten bijplaatsen. Natuurlijk is dat ook zelf-promotie. Tegelijkertijd biedt je toegevoegde waarde, ben je een curator voor je volgers, vanuit je eigen passie en drive. Daarmee vergroot je bovendien de kans op repins – en dat blijft stoer voelen 🙂

 22. avatar
  Villa Figura 1 februari 2012 bij 17:45 #

  Ik ben er ook al een tijdje en begin verslaafd te raken! Ik zie al een tijdje in Google analytics dat er veel verkeer via pinterest binnen komt. Dus ook nog eens nuttig, maar vooral leuk!
  http://pinterest.com/VillaFigura/

 23. avatar
  Sabeth & Annette 31 januari 2012 bij 12:19 #

  We zitten met letterpost al een tijdje op pinterest, eerst meer als moodboard, nu meer ook om ons werk te laten zien: wenskaarten die online te koop zijn. www. letterpost.nl. Bedankt voor deze handige site. Lees het regelmatig. Op pinterest zijn we te vinden onder, je raad het al: letterpost

 24. avatar
  Sabeth & Annette 31 januari 2012 bij 12:07 #

  Hoi, wij van letterpost zijn al een tijdje actief op pinterest. Vooral als moodboard, maar ook steeds meer een plek waar we ons werk laten zien: wenskaarten die online te bestellen zijn, zowel in nederland http://www.letterpost.nl, als in http://www.letterpost-nl.com als www. letterpost-nl.co.uk. Bedankt voor de handige site. Veel bruikbare info. bij pinterest zoek op letterpost, mocht je een kijkje willen nemen

 25. avatar
  Zjizjipke 28 januari 2012 bij 11:02 #

  Pinterest is heel verslavend als je niet oppast, maar zo boordevol leuke dingen en inspiratie!
  http://pinterest.com/zjizjipke/

 26. avatar
  Rianne 25 januari 2012 bij 15:05 #

  Ik snuffel als mama en zzp-er graag op jullie site, erg fijn lezen allemaal!
  Pinterest kende ik nog niet maar erg leuk!
  Hier ook interesse in een uitnodiging van iemand, hoe werkt dat?
  Mail me op rianne (apendingges) dedriedraakjes (punt) nl

  • avatar
   Diana 29 januari 2012 bij 11:06 #

   Ik heb je zojuist uitgenodigd, Rianne! Veel plezier op Pinterest!

 27. avatar
  Stephanie 24 januari 2012 bij 16:38 #

  Gaaf, ik zit er al een hele tijd op te kijken en wil zo graag ook een account. Heb me wel aangemeld, maar lees hier dat het lang kan duren… dus… is er iemand die mij kan uitnodigen?

  • avatar
   Diana 29 januari 2012 bij 11:07 #

   Natuurlijk, Stephanie! Mail me even je email-adres, dan stuur ik je een uitnodiging! diana@webvedettes.nl

 28. avatar
  Yvonne (Hip & Blizz) 24 januari 2012 bij 09:19 #

  Hoi Diana!

  Ik heb Printerest nu sinds 2 a 3 weken ontdekt en dacht wauw, wat een prachtige foto’s Dat je zoveel kunt vertellen met beelden!
  Binnenkort dus ook de Pinterest Button op mijn site 😉
  Ik ben nog niet zolang bezig maar heb al enkele categorien aangemaakt en wordt al ge-repinned! Erg leuk omdat je zo veel gezien wordt in Amerika!
  Maar inderdaad verslavend……dus ik bescherm me daar een beetje in, maar het is zo prachtig!
  Wil je mijn PINS zien? Ga naar http://pinterest.com/hipandblizz/

  Bedankt voor je interessante Blog!

  groetjes
  Yvon

 29. avatar
  Paola 23 januari 2012 bij 18:12 #

  Pinterest is fun en verslavend…
  Ik gebruik het voor mijn Blog.
  Mijn pinterest is http://pinterest.com/casitalinda/

 30. avatar
  Yzette 23 januari 2012 bij 16:01 #

  Je kunt naar hartelust beelden plaatsen, veel sneller dan bij je blog of shop, maar t kost wel tijd, nl erg verslavend…. je bent zo een uur verder….nu nog uitvinden hoe het werkt met die buttons….
  http://www.pinterest.com/soyz/

 31. avatar
  Klaartje Nel 23 januari 2012 bij 13:19 #

  Eerst stond ik weigerachtig tegenover Pinterest. Een zoveelste online middel dat tijd vraagt! Het is echter wel superinteressant om inspiratie op te doen. Ik ga proberen de pin-button op mijn blog te krijgen!

 32. avatar
  anuschka 23 januari 2012 bij 13:04 #

  ik gebruik pinterest om inspiratie op te doen en ik hoop ook een inspiratie te zijn voor anderen!
  je kunt mij hier vinden:
  http://pinterest.com/hipaholic/

 33. avatar
  karin 23 januari 2012 bij 12:07 #

  Inderdaad verslavend!! Ik mag van mezelf tijdens een kop koffie op interest. ik drink hem dan extra langzaam 😉 Hier is mijn Pinterest: http://pinterest.com/karibombari/ – ik ben ook benieuwd naar die van jullie!

 34. avatar
  Linda 23 januari 2012 bij 11:14 #

  Echt verslavend!

 35. avatar
  kidsdinge 23 januari 2012 bij 10:27 #

  Zoveel mooie inspiratie !

 36. avatar
  joke 23 januari 2012 bij 10:24 #

  en het werkt echt goed. Onlangs 150 bezoekers op mijn site doordat iemand een product van mij ge-repinned heeft. Is niet elke dag zo, maar het levert minstens een paar extra bezoekers per dag op.

  • avatar
   Diana 29 januari 2012 bij 11:08 #

   Wat leuk om te horen, Joke! Ik merk zelf ook veel extra bezoekers als mijn produkten worden gerepinned. Succes met pinterest!