Hoe bereid ik mij voor – op een offline marktplaats? (3)

Hedendaagse creatieve makers vinden vaak beter hun weg op online “markten” als http://etsy.com, dan op “ouderwetse” markten. Toch trekt het fysieke klassieke marktkraampje ons aan en blijft het in veel van onze achterhoofden hangen. Moet je nou wel of niet meedoen aan een creatieve markt? 

Nu een nieuw marktseizoen zich aandient, kun je je orienteren en beslissen of een offline markt iets voor je is. In deze serie van vier blogs zal Marta Pakovska van Etsy Nederland je op weg te helpen bij het maken van deze beslissing. Als je beslist dat je het een keer wil proberen, geeft ze je een aantal tips om je goed voor te bereiden op een markt. Deel 1 gaat over keuzes maken. Deel 2 gaat over de voorbereidingen. Deel 3 richt zich op de marktdag zelf en het opmaken van de rekening. Het laatste en vierde deel laat ze wat foto’s zien van haar favoriete markt.

De marktdag zelf en de evaluatie

Je bent al helemaal voorbereid en op weg naar de markt. Neem een kop koffie of iets anders dat je een beetje energie geeft. Wees positief en geniet van deze nieuwe ervaring. Deze dag gaat om het praten met mensen. Probeer niet meteen iets te verkopen, maak vooral kennis met mensen en vertel ze over jouw creatieve maakproces. Blijf ook niet de hele tijd achter je tafel staan, ga dichter bij mensen staan en wissel je staanplaats af. Ga soms voor je marktkraam staan. Probeer behalve met voorbijgangers ook met je buren te praten. Trek samen op, een dag kan soms lang zijn en samen is het veel leuker! Wissel ook ervaringen uit.

netwerken

Ruim tussentijds ook je kraam op en verplaats soms iets als je denkt dat het op een andere plek beter staat. Vergeet ook niet te drinken en te eten. En als je de kans krijgt, ga dan even zitten. Een hele dag staan, is niet altijd even prettig. Probeer altijd je kraam bemand te houden. Als je iemand mee hebt genomen om je te helpen, neem dan even de tijd voor jezelf om een rondje te maken op de markt en sfeer te proeven.

Langzaam komt dan de dag ten einde en kan je opruimen. Neem daar je tijd voor, met name als je breekbare spullen hebt. Probeer alles ook zo logisch mogelijk op te ruimen, dat scheelt weer later opruimtijd.

Eenmaal thuis is het goed om de ervaring een paar dagen te laten bezinken en te bedenken op welke punten de ervaring positief was en op welke punten negatief. Heb je het naar je zin gehad? Heb je met veel mensen gepraat over je creaties? Hebben mensen je visitekaartje meegenomen? Heb je veel verkocht? Zijn er mensen geweest die je nog naar aanleiding van de markt gemaild hebben? Zijn er dingen die je anders had kunnen doen? Heb je iets geleerd? Beviel de markt? Bekijk dan de plussen en minnen en besluit of het de moeite waar is om opnieuw op een markt te staan. Mocht de ervaring niet positief zijn, bekijk dan waar het aan ligt en of je daar iets aan kan doen. Als de ervaring positief is, dan kan je inschrijven voor een markt en weer bij punt 2 aanhaken en aan de slag gaan met de voorbereidingen.

 

avatar

About Gast

MamaMarketing laat ook regelmatig anderen aan het woord, die een leuke, interessante en vooral informatieve bijdrage doen. Wil jij ook graag een bijdrage leveren aan MamaMarketing en heb jij iets te vertellen of te delen, wat interessant is voor onze doelgroep, neem dan vooral contact op met ons: dana [at] mamamarketing.nl

, , , ,

Reageren is niet meer mogelijk