Hoe bereid ik mij voor – op een offline marktplaats?

Hedendaagse creatieve makers vinden vaak beter hun weg op online “markten” als http://etsy.com, dan op “ouderwetse” markten. Toch trekt het fysieke klassieke marktkraampje ons aan en blijft het in veel van onze achterhoofden hangen. Moet je nou wel of niet meedoen aan een creatieve markt? 

Nu een nieuw marktseizoen zich aandient, kun je je oriënteren en beslissen of een offline markt iets voor je is. In deze serie van vier blogs zal Marta Pakovska van Etsy Nederland je op weg te helpen bij het maken van deze beslissing. Als je beslist dat je het een keer wil proberen, geeft ze je een aantal tips om je goed voor te bereiden op een markt. Deel 1 gaat over keuzes maken. Deel 2 gaat over de voorbereidingen. Deel 3 richt zich op de marktdag zelf en het opmaken van de rekening. Het laatste en vierde deel laat ze wat foto’s zien van haar favoriete markt.

Is een markt wat voor jou en hoe kies je een geschikte markt voor jouw product? 

Voordat je je stort in de marktenbusiness is het belangrijk om je af te vragen of je op een markt wil staan. Daarvoor is het belangrijk om je een aantal dingen af te vragen. Allereerst is het van belang om te bepalen of je zelf zin hebt om om een markt te staan en oog-in-oog te staan met mogelijke kopers, geinteresseerden en misschien nog erger wel erger ongeinteresseerden! Het is belangrijk om je open op te stellen op een markt en dat moet in je zitten of dat moet je willen leren. Tegelijkertijd is het belangrijk om behalve een open persoonlijkheid ook een flexibele persoonlijkheid te hebben. Buitenmarkten worden in ons kikkerlandje vaak overschaduwd door hevige regenval, windhozen en kou. Bepaal voor jezelf of dat iets is dat je wil.

Als je eenmaal besloten hebt dat je het leuk vindt om op een markt te staan, is het belangrijk om te bepalen wat voor markt geschikt voor je is. Je moet eerst een keuze maken tussen een binnen en een buitenmarkt. Zoals eerder gezegd, het regent in Nederland vaak, ook in de zomer. Als je liever niet nat wordt of als je een product hebt dat niet nat kan worden (denk aan bijvoorbeeld papierwaren), kies dan voor een binnenmarkt. Deze binnenmarkten zijn echter schaarser en binnenplekken op een gemixte markt zijn altijd duurder.

De keuze voor binnen of buiten zal makkelijk genomen kunnen worden. Het is iets moeilijker om te bepalen of de bezoekers van een bepaalde markt tot jouw doelgroep behoren. Ga daarvoor voordat je aan een markt meedoet, langs deze markt. Bekijk wat mensen verkopen en wat voor mensen er rondlopen. Bekijk wat de prijzen zijn van de producten op de markt. Zou jouw product tussen de andere producten passen? Vraag vooral ook naar ervaringen van verkopers op de markt. Dat hoef je niet ter plekke te doen, sommige mensen hebben het druk. Zoek deze mensen op op fora op internet. Mensen zijn vaak bereid om hun ervaringen te delen.

Na heel wat wikken en wegen is het ook gewoon een kwestie van een gokje wagen en een keer meemaken hoe een echte markt eraan toe gaat. Neem dus vooral de stap om een keer aan een markt mee te doen. Het is een hele leuke ervaring en voor sommige mensen blijkt het een gouden greep te zijn!

Als je er eenmaal voor gekozen hebt om op een markt te staan dan wordt het tijd om je in te schrijven. Bekijk je eigen voorraden en bepaal wanneer je klaar bent om met een goede voorraad op een markt te staan.

 

avatar

About Gast

MamaMarketing laat ook regelmatig anderen aan het woord, die een leuke, interessante en vooral informatieve bijdrage doen. Wil jij ook graag een bijdrage leveren aan MamaMarketing en heb jij iets te vertellen of te delen, wat interessant is voor onze doelgroep, neem dan vooral contact op met ons: dana [at] mamamarketing.nl

, , ,

1 reactie bij Hoe bereid ik mij voor – op een offline marktplaats?

  1. avatar
    Bianca 9 februari 2012 bij 11:05 #

    Dana, wat leuk dat je nu net op dit moment deze post plaatst, want a.s. zaterdag sta ik voor het eerst van mijn leven op een evenement met een kraam! Ik vind het heel spannend, geen idee wat me te wachten staat, maar niet geschoten is altijd mis! Helaas ben ik door ziekte (keelontsteking met antibiotica) niet in de gelegenheid geweest me goed voor te bereiden, dus tips zijn zeker welkom!!! Ik denk dat het goed is het gewoon over me heen te laten komen, flexibel en open ben ik wel dus dat moet goedkomen :).
    Groetjes,
    Bianca