Productfotografie, stap voor stap (1)

Martin Ortse, gastblogger van deze maand, weet veel over fotografie en productfotografie in het bijzonder. Martin geeft webwinkeliers workshops hoe ze zelf de producten voor hun webshop kunnen fotograferen via www.focusopfotografie.nl.  Die kennis deelt hij graag met ons. In deze eerste blogpost vertelt Martin over wat je allemaal nodig hebt om zelf aan de slag te kunnen.

MamaMarketing vroeg mij een serie blogs te schrijven over productfotografie. Ik heb  jarenlang als webredacteur voor CameraPortal en Camera2go geschreven over fotografie. Dat was technisch, hier ga ik meer praktisch met jullie aan de slag. Ik ben geïnteresseerd in vele aspecten van de fotografie, maar vooral het educatieve vind ik boeiend. Iemand leren fotograferen en het enthousiast krijgen hiervoor zie ik als een uitdaging. Wat begon als hobby is na diverse opleidingen en cursussen uitgegroeid tot een drukke bezigheid. Als aan het eind van een cursus de deelnemers fraaie foto’s maken en het ook nog leuk vinden om te doen is mijn opzet geslaagd.

Productfoto’s zijn een must voor je webshop
De vraag naar productfotografie is met de opkomst van de webwinkel enorm toegenomen. Winkeliers kunnen met goed beeld hun product beter verkopen. Klanten willen artikelen zien, een productomschrijving moet kloppen maar het beeld is bepalend. Ga maar bij jezelf na. Koop jij dit horloge na het lezen van alleen deze tekst? “Fraai vormgegeven dames horloge met goede kwaliteit uurwerk en voorzien van een deugdelijke kast. Kleur zilver.” Vast niet. Recent onderzoek toont aan dat klanten het belangrijk vinden dat de tekst kort en bondig is. En er goede foto’s zijn, waarbij je ook kunt inzoomen. Het tonen van onscherpe, blokkerige en fletse foto’s doet ze al snel besluiten om de website te verlaten en naar de concurrent te gaan.

Zelf aan de slag
Om niet meteen een fotograaf in te schakelen wil je vast eerst zelf productfoto’s gaan maken. Maar je loopt tegen zaken aan als belichting, fletse foto’s, grijze achtergrond in plaats van wit. Met een vaste werkwijze los je dit op. Iedere keer dat je gaat fotograferen volg je deze stappen.
Bedenk eerst hoe je de producten wilt tonen op de website. Als vrijstaand artikel op een witte achtergrond of in een opstelling.
Biologische producten zie je veel in natuurlijke omgevingen. Hout en steen worden dan gebruikt in de presentatie. Sieraden krijgen een chique uitstraling door een glimmende zwarte ondergrond. Creëer je eigen stijl en manier van presenteren. Waar sta je als winkelier voor en hoe wil je gezien worden.

Wat heb je nodig?
In de workshops hoor ik vaak: “Ik heb een simpele compact camera en geen spiegelreflex.” Wees gerust, deze kunnen meer dan je denkt. De compactcamera heeft mogelijkheden die fraaie productfoto’s op kunnen leveren. Het is niet de camera maar de mens die de foto maakt. In Nederland is het (helaas) niet 365 dagen per jaar zonnig. Het is raadzaam om daglichtlampen aan te schaffen. Deze gaan 5000 uur mee, dat is 12 jaar bij 1 dag in de week fotograferen. Geen garantie maar een eenvoudig rekensommetje. Voortaan kan op elk geschikt moment de foto gemaakt worden. Daarbij is een statief voor de camera is ook nodig. Zonder statief ontstaan bewogen foto’s door lange sluitertijden.Wil je het helemaal compleet hebben is een lichttent ideaal. Deze maakt het licht zacht en verstrooit het rondom je product. Zo ontstaan geen zwarte, harde schaduwen. Om te zorgen voor juiste kleuren op de foto is er de grijskaart.

Veel heb je dus niet nodig, minimaal:

* Camera
* Statief

Daarnaast is het handig om de volgende items ook te hebben:

* Daglichtlampen
* Lichttent met naadloze achtergrond
* Grijskaart

Hoe je dit allemaal gebruikt vertel ik in de volgende blog.

———————————————————————————————————————

Bedankt Martin, voor je eerste blogpost. We vinden goede productfotografie zelf ontzettend moeilijk en horen graag al jouw tips! Heb  jij nog goede fotografietips die je graag wilt delen? Of brandende vragen aan Martin? Laat van je horen door een comment achter te laten!

avatar

About Gast

MamaMarketing laat ook regelmatig anderen aan het woord, die een leuke, interessante en vooral informatieve bijdrage doen. Wil jij ook graag een bijdrage leveren aan MamaMarketing en heb jij iets te vertellen of te delen, wat interessant is voor onze doelgroep, neem dan vooral contact op met ons: dana [at] mamamarketing.nl

, ,

4 reactie bij Productfotografie, stap voor stap (1)

 1. avatar
  Martin Ortse 15 maart 2011 bij 21:00 #

  @Francine: Met Photoshop Elements zijn er meerdere mogelijkheden, o.a.
  1. Fotofilter kies daar een warm filter – 81 of 85.
  2. Met Curves kan je de kleursamenstelling aanpassen.
  3. Als je RAW opnames maakt en geen JPG kan je in de RAW converter de kleurtemperatuur aanpassen.

  Op je camera kan je de witbalans instellen op schaduw. Dit geeft ook warmere tinten.

  Let wel op met je lichtbronnen, een juiste witbalans is belangrijk om de kleuren correct weer te geven.

  Succes

 2. avatar
  brigitte 15 maart 2011 bij 19:47 #

  Heb een tijdje terug deze blogpost gevonden. Deze post gaat over hoe je de balans zoekt tussen een grijzige foto,tot een witte, frisse foto ( met het gebruik van photoshop). Voor mij een eye-opener, misschien dat meerdere er iets aan hebben?

 3. avatar
  Francine de Vroe 14 maart 2011 bij 11:12 #

  Ik heb de volgende vraag aan Martin:
  Binnenkort moet ik producten (bedden) gaan fotograferen in kinderslaapkamers. Nu dacht ik daar een slaapkamerspeciaalzaak in de buurt te gaan vragen of ik daar mag gaan fotograferen. Hoe krijg ik op deze foto’s een beetje zonnig effect? Het is zo lastig om binnen genoeg licht te maken. Ik heb zelf sinds kort Photoshop Elements, kan ik dit nuttig inzetten voor het oplichten van de foto’s? Groetjes van Francine, en ik ga zeker je blog ff volgen!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Productfotografie, stap voor stap (2) » MamaMarketing - leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel - 21 maart 2011

  […] kunnen fotograferen via http://www.focusopfotografie.nl.  Die kennis deelt hij graag met ons. In zijn vorige blogpost vertelde Martin over wat je allemaal nodig hebt om zelf aan de slag te kunnen. Deze week gaat het […]