Productfotografie, stap voor stap (2)

Martin Ortse, gastblogger van deze maand, weet veel over fotografie en productfotografie in het bijzonder. Martin geeft webwinkeliers workshops hoe ze zelf de producten voor hun webshop kunnen fotograferen via www.focusopfotografie.nl.  Die kennis deelt hij graag met ons. In zijn vorige blogpost vertelde Martin over wat je allemaal nodig hebt om zelf aan de slag te kunnen. Deze week gaat het over het gebruik en de noodzaak van licht.

In mijn vorige blogpost heb ik verteld wat je nodig hebt voor het fotograferen van je producten. Naast de camera en statief zijn daglichtlampen, een lichttent en een grijskaart ook heel erg handig. In deze blog gaan we een stapje verder om uiteindelijk een fraaie productfoto te kunnen maken.

Licht: kunst- of daglicht
Voor het maken van goede productfoto’s kan zowel bestaand licht (daglicht) als kunstlicht gebruikt worden. Kunstlicht is in de toepassing moeilijker, maar geeft meer mogelijkheden. Je bent immers niet afhankelijk van het Nederlandse weer en kan aan de slag als je kinderen ’s avonds op bed liggen.

Kunstlicht kan worden onderscheiden in flitslicht en lamplicht. Het meest opmerkelijke verschil tussen deze lichtbronnen is de kleurtemperatuur (Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in graden Kelvin): flitslicht heeft een temperatuur die nagenoeg gelijk is aan daglicht: 5500° K, dit geldt ook voor de daglichtlampen. Er zijn ook kunstlicht lampen met een temperatuur van 3200° K. Vooral bij kleurenfotografie is het belangrijk dat wanneer je met lampen als lichtbron werkt je de kleurtemperatuur corrigeert. Dat corrigeren gebeurt met behulp van de witbalans van de camera of achteraf op de computer wanneer je met RAW bestanden werkt in plaats van JPG bestanden.

Witbalans instellen
Bij een verkeerde witbalans instelling krijgen je foto’s kleurafwijkingen. Een blauw kledingstuk kan op de foto opeens paars zijn. Je klanten bepalen de aankoop mede na het zien van je foto’s. Het laatste wat je wilt is dat bestellingen retour komen omdat de kleuren van de producten niet overeenkomen met die van de foto’s. Dat levert naast een kostenpost ook een slechte naam op.

Maar kan je dan niet fotograferen zonder daglicht of daglichtlampen? Jawel, als de witbalans instelling maar goed is. De meeste fotocamera’s hebben instelmogelijkheden voor verschillende lichtbronnen. Deze worden aangeduid met afbeeldingen die overeenkomen met de lichtbron: zonlicht, bewolkt, kunstlicht, tl-licht enz. Deze afbeeldingen komen overeen met de kleurtemperatuur. Mensen onthouden beter dat een zonnetje daglicht is ipv het getal 5500K. Deze instellingen zorgen dat de gemaakte opname gecorrigeerd wordt en de juiste kleuren op de foto worden weergegeven.

Grijskaart
Maar wat nu als er meerdere bronnen zijn? Daar is de grijskaart of witkaart voor. Je maakt dan een handmatige witbalans instelling. Op internet is hier veel over te vinden. Waar het op neer komt is dat je nog voor de eerste echte foto een opname maakt van een grijskaart. Je houdt de grijskaart op de plek van het product. Vervolgens koppel je de gemaakte foto als referentie punt aan de handmatige witbalans. In het kort: foto maken, foto koppelen en vervolgens activeren.

Omdat het per camera verschilt is het beter dit in je handleiding van de camera na lezen. Je vindt het onder de noemer: handmatige witbalans. Sommige ‘eenvoudige’  compactcamera’s hebben deze optie niet. Let op: bij veranderingen van de lichtbron: verplaatsen van de lamp, minder daglicht door wolken enz. moet de witbalans opnieuw ingesteld worden!! Dit is iets dat je moet aanleren en in het begin vaak vergeet.

Mooie belichting
Voordat je de foto van de grijskaart gaat maken moeten de lampen wel goed staan. Het makkelijkste is door eerst één lamp aan te zetten. Gebruik één lamp als hoofdlicht, de zon. Verplaats net zo lang totdat je een mooie belichting met zachte schaduwen krijgt. Met de tweede lamp maak je de schaduwen minder, de lamp staat dan meestal in tegenover gestelde richting. Die zachte schuwen ontstaan ook door te werken in een lichttent. De witte stof zorgt ervoor dat het licht verstrooit en er geen harde zwarte schaduwen ontstaan. Door in de lichttent een doek of vinyl van voor-onder  naar achter-boven te plaatsen krijg je een naadloze achtergrond.

De lampen moeten zo geplaatst zijn dat het licht niet gereflecteerd wordt naar de camera maar er net naast. Anders zie je harde lichtspots in de producten. Vandaar dat men bij productfotografie veel gebruik maakt van continu lampen of flitsers met instellicht, omdat men dan de reflecties kan zien door de camera en het licht kan bijstellen. Een vaste opstelling is er niet, dit komt door de vorm en materiaal van je product.

Samengevat:
– Je zet het product in de lichttent,
– plaatst de verlichting 1-voor-1 zodat er weinig tot geen schaduw is.
– je maakt een foto van de grijskaart voor de witbalans instelling
– het fotograferen kan beginnen.

Welke instellingen je gebruikt op de fotocamera lees in je in mijn blogpost van volgende week.

Bedankt Martin, voor je uitleg over het gebruik van licht. We gebruiken jouw tips graag voor onze eigen productfotografie! Heb  jij nog goede fotografietips die je graag wilt delen? Of brandende vragen aan Martin? Laat van je horen door een comment achter te laten!

avatar

About Gast

MamaMarketing laat ook regelmatig anderen aan het woord, die een leuke, interessante en vooral informatieve bijdrage doen. Wil jij ook graag een bijdrage leveren aan MamaMarketing en heb jij iets te vertellen of te delen, wat interessant is voor onze doelgroep, neem dan vooral contact op met ons: dana [at] mamamarketing.nl

, ,

5 reactie bij Productfotografie, stap voor stap (2)

 1. avatar
  Martin Ortse 4 april 2011 bij 15:48 #

  @Aimee, om niet afhankelijk te zijn van het weer zijn daglichtlampen een must. Deze zijn er in 2 soorten. Als standaard of met softbox.
  Bij gebruik van de lichttent is de softbox niet noodzakelijk. Het zacht maken van het licht doet de tent al.
  Het voordeel van softboxen is dat door de vorm het licht beter gebundeld wordt. Het voorzijde van de softbox kan verwijderd worden.

  Succes met je aankoop.

  Martin

 2. avatar
  Aimee 3 april 2011 bij 16:59 #

  Beste Martin,
  Heel fijn deze tips over productfotografie! Ik overweeg nu om iets aan te schaffen om onafhankelijk van het weer altijd mooie productfoto’s te kunnen maken, maar weet niet of ik voor mijn producten (kussentjes, naamlabels, tasjes, lakentjes en andere accessoires van stof) het beste kan kiezen voor een lichttent of softboxen. Zou heel graag wat meer advies krijgen, zodat ik de juiste keuze maak.
  Alvast bedankt!

  Groeten,
  Aimee

 3. avatar
  Martin Ortse 28 maart 2011 bij 19:15 #

  @Esther, de softbox icm lichttent is dubbelop. Ze doen beiden hetzelfde: het licht zachter/diffuser maken. Standaard verlichting, mits je daglicht lampen gebruikt, zijn voldoende.
  Het aantal lichtbronnen hangt af van het vermogen. Maar de stel regel is wel: te weinig licht geeft grijze achtergronden ipv witte.

  @Maike, de set is met name bedoeld voor 360 graden foto’s. Ronddraaiende producten die rondom te zien zijn. Welke producten wil je fotograferen en hoe. Standaard of 360/3D? Afhankelijk van de producten is voor standaard een lichttent incl achtergrond met 2 of 3 lampen voldoende.

  Groeten,
  Martin

 4. avatar
  OrangeFarmhouse - Maike 28 maart 2011 bij 12:12 #

  Dank voor deze fijne post! Ben direct op zoek gegaan naar een lichttent en verlichting, zou dit wat zijn voor een beginnen? Of is iets anders aan te raden?

  http://www.lighttent.eu/lichttent-60cm-p-174.html

 5. avatar
  Ester Verheijden 24 maart 2011 bij 10:19 #

  Beste Martin,

  Welk soort verlichting kun je het beste gebruiken bij een lichttent? Een softbox of standaard verlichting? Is het zo dat softbox verlichting bijna geen schaduwen creëert?

  En kunnen we beter met 2 of 3 lichtbronnen werken? De toepassing waarin wij dit gebruiken is voornamelijk gebruiksvoorwerpen, zoals speelgoed.

  Graag je advies hierover.

  Groeten, Ester