Productfotografie, stap voor stap (3)

Martin Ortse, gastblogger van deze maand, weet veel over fotografie en productfotografie in het bijzonder. Martin geeft webwinkeliers workshops hoe ze zelf de producten voor hun webshop kunnen fotograferen via www.focusopfotografie.nl.  Die kennis deelt hij graag met ons. In zijn vorige blogpost vertelde Martin over de noodzaak van goede belichting. Deze week gaat het over het kiezen van de juiste camera en welke instellingen je kunt gebruiken.

In de vorige blog waren we zover gevorderd dat de eerste product foto gemaakt kon worden. Dat is het begin van de volgende stap. Het aanbod van camera’s is erg groot. Wat is een goede camera? Deze vraag krijg ik regelmatig te horen. De eerste reactie is dat er geen slechte camera is. Wel een geschikte en minder geschikte. De kunst is de camera te vinden die voldoet aan jouw wensen en eisen. In de winkel verteld de verkoper je graag alle opties van de camera, alles is handig en je bent gek als je dat niet neemt. Maar wil je wel een camera met film opties, 18 Megapixels enz voor veel geld.

Welke camera?
Zet eerst eens alle eisen op papier: compact of spiegelreflex, hoeveel pixels, alleen voor productfotografie of ook voor alle daags gebruik. Wat is het budget. Door dit vooraf te bedenken kan je gerichter zoeken en zal je minder snel een aankoop doen waar je na twee weken spijt van hebt. Nu zit er natuurlijk verschil tussen een spiegelreflex- of een compactcamera. Naast de prijs is het vooral de instelmogelijkheden. Een compact camera is bedoeld voor snelle shot: zet het toestel aan en maak de foto. De uitgebreidere en duurdere compact toestellen hebben meer opties en komen overeen met de spiegelreflex toestellen. Jij bepaalt  als fotograaf de instellingen. Bij productfotografie is dat ook hetgene wat je wilt.

Reflexcamera
De instelmogelijkheden zorgen voor controle en kwaliteit van de foto. De resolutie hoeft voor alleen internet foto’s niet hoog te zijn. Met 8 MB is dat al meer dan genoeg. Het is wel jammer als je een schitterende foto achteraf niet kan gebruiken voor drukwerk of vergrotingen omdat de resolutie te laag is. De standaard lenzen 18-55 mm zijn geschikt om producten te fotograferen. Houd er wel rekening mee dat een kitlens mooie scherpe foto’s geeft en een duurdere lens haarscherpe foto’s. Haarscherpe foto’s wil je wanneer je behalve voor websites ook foto’s gaat maken voor folders, catalogi enz. Verder is het voordeel bij spiegelreflex camera’s dat je kunt uitbreiden zonder een andere camera te hoeven kopen. Macro lens, flitser enz.

Opties & accessoires
-UV filter, beschermt de lens. Geen must maar een goedkope bescherming van je lenzen. Een kras op je filter geeft minder frustraties dan op je lens. En doet stukken minder pijn in de portemonnee.
-Een macrolens is leuk als extra lens voor detail foto’s van de producten. Bijvoorbeeld een 60, 90 of 100mm macro lens. Geen must, en als aanvulling later te koop.
– Draadontspanner, dit zorgt ervoor dat de camera niet beweegt tijdens het indrukken van de ontspan knop. Je kan gebruik maken van de zelfontspanner. Bij veel foto’s maken wordt dat gepiep en aftellen snel irritant.

Scherptediepte
Meestal wil je het product zo natuurgetrouw en gedetailleerd op internet tonen. Het moet de klant overtuigen tot aankoop.  Dat betekent dat de foto helemaal scherp in beeld is. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld bij sieraden waar de hanger van een ketting scherp is maar de sluiting wazig is. Het gaat daar om de hanger en de rest is van minder belang. Je moet dus meestal voldoende scherptediepte hebben. Dit ontstaat bij een klein diafragma (hoog f-getal). Het benodigde diafragma is afhankelijk van het product, bij kleine producten is al snel een diafragma van f/16 nodig. Bij een klein diafragma gaat er weinig licht door de kleine lens opening en is de belichtingstijd lang. Dat is de reden om met statief te werken. Het voorkomt bewegingonscherpte. Compact camera’s kiezen zelf een diafragma. Bij spiegelreflex kan je dit zelf bepalen met programmakeuze Av (aperture value). De camera meet dan de belichtingstijd die nodig is met het gekozen diafragma.

ISO waarde
Een andere benodigde instelling is de ISO waarde. Deze blijft zo laag mogelijk. Het product ligt/staat stil en de camera staat op een statief hierdoor kan er met langere sluitertijden gewerkt worden. Wil je uit de hand fotograferen en er is niet veel licht dan kan de ISO waarde hoog gezet worden. Het risico op ruis en mindere foto’s neemt dan wel toe. Dat is de reden om deze niet op auto te zetten.

Corrigeren
Als de foto te licht of te donker is, gebruik dan de belichtingscompensatie om de foto aan te passen. Je kunt de foto lichter of donkerder laten lijken. Omdat de camera de sluitertijd bepaald kan je de tijd nu ‘dwingen’ om korter of langer te zijn. De belichtings compensatie is in te stellen met de knop [+/-]. Let wel op dat de compensatie geselecteerd blijft zelfs na het uitschakelen van de camera. Bij de volgende productfoto wordt deze instelling weer gebruikt. Als je een witte achtergrond wil, dan kan je die bij een FotoCube aan de achterkant bijlichten, en dan wordt die vanzelf wit. Hiervoor heb je wel een derde lamp nodig. Maar je kunt achteraf op de computer de bewerking meestal ook nog wat aanpassen.

Een andere optie van aanpassing is de lichtmeetmethode. Meestal staat deze op meervlaksmeting, als je product veel contrast verschil heeft ten opzichte van de achtergrond kan een ander licht meet methode verbazende resultaten geven. Lees de mogelijkheden eens na in de handleiding van je camera.

Kortom
Inmiddels hebben we alle opties allemaal besproken:
– Programma keuze: Av of A, niet alle compact camera kunnen dit.
– Diafragma instellen: weinig scherpte diepte = laag f-getal, veel scherpte diepte = hoog f-getal.
– ISO waarde 100, in ieder geval laag ter voorkoming van ruis.
– lichtmeetmethode: spot, meervlak, centrumgericht. Afhankelijk van achtergrond en product.
– witbalans instellen (zie blog 2)

Na het maken van de foto bepaal je of en hoe deze gecorrigeerd moet worden. Dit kan met een andere lichtmeetmethode en belichtingscompensatie. Stapje voor stapje bereik je zo de uiteindelijke goede foto van je product. In een fotobewerkingsprogramma zal de afbeelding grootte en een kleine verscherping toegepast worden. Eventuele oneffenheden en te donkere achtergronden zijn snel en eenvoudig te corrigeren.

In de volgende en tevens laatste blog gaan we verder over de fotobeoordeling en geef ik nog de laatste tips en trucs.

Bedankt Martin, voor je uitleg over de verschillende camera-instellingen. We gebruiken jouw tips graag voor onze eigen productfotografie! Heb  jij nog goede fotografietips die je graag wilt delen? Of brandende vragen aan Martin? Laat van je horen door een comment achter te laten!

avatar

About Gast

MamaMarketing laat ook regelmatig anderen aan het woord, die een leuke, interessante en vooral informatieve bijdrage doen. Wil jij ook graag een bijdrage leveren aan MamaMarketing en heb jij iets te vertellen of te delen, wat interessant is voor onze doelgroep, neem dan vooral contact op met ons: dana [at] mamamarketing.nl

Reageren is niet meer mogelijk