Productfotografie, stap voor stap (4)

Martin Ortse, gastblogger van deze maand, weet veel over fotografie en productfotografie in het bijzonder. Martin geeft webwinkeliers workshops hoe ze zelf de producten voor hun webshop kunnen fotograferen via www.focusopfotografie.nl.  Die kennis deelt hij graag met ons. In zijn vorige blogpost vertelde Martin over het kiezen van de juiste camera en welke instellingen je kunt gebruiken. Deze keer gaat hij in op de beoordeling van je productfoto’s.

In de vorige drie blogs zijn alle stappen beschreven om een productfoto te maken: de benodigde apparatuur en het gebruik daarvan. De uitdaging is om het onder de knie te krijgen. Zoals met alles is het een kwestie van veel oefenen. Dat kan je doen door veel verschillende settings te proberen. Door verschillende opstellingen leer je wat goed en mooi is. Wees kritisch en probeer het beste er uit te halen. Je foto’s moeten aanspreken en zeker niet minder zijn dan de concurrent. Meestal is de fotograaf kritischer en minder tevreden dan de klant. Portretfoto’s uitgezonderd, daar is de klant kritischer over zijn/haar foto.
 
Beoordelen
Na het maken van de foto kan deze bekeken worden op de camera. Dit geeft een eerste indruk maar kan ook verkeerd beoordeeld worden. De display van de camera kan donkerder of lichter gezet worden. Sta je bijvoorbeeld buiten in de zon foto’s te maken en is het display moeilijk te zien. Dan kan deze gecorrigeerd worden, zo kan je de foto of menu instellingen beter zien. Ga je op een later moment de productfoto’s maken en bekijk je ze op de display. Dan ogen ze donker. De eerste reactie is dan de foto lichter maken in plaats van het LCD scherm weer goed zetten. Na de hele collectie gefotografeerd te hebben kopieer je de bestanden op de PC en komt dan tot de ontdekking dat alles overbelicht is. Oeps, dat wordt geen gezellige avond. Een betere methode om de foto te beoordelen is met het histogram.
 
Histogram
Het histogram is de grafiek die de meeste mensen in beeld krijgen als ze foto willen bekijken en op de verkeerde knoppen drukken. Als je het histogram begrijpt kan het je enorm helpen. Teleurstelling bij het bekijken van de foto’s op de PC zal minder snel gebeuren. In het histogram worden de schaduwen en hooglichten getoond. Maak je een foto van een zwarte broek op een witte achtergrond zal aan de linker zijde in de grafiek een piek ontstaan door de zwarte broek, de rechterzijde moet een piek hebben van de witte achtergrond.

Schaduwen (zwart) – links en hooglichten (wit) – rechts. Een volledig grijze foto zal een piek in het midden tonen. Met deze informatie kan je een gemaakte foto beoordelen. Zit de rechter piek niet tegen de rechterkant aan, dan zal de witte achtergrond op de foto niet 100% wit zijn. Is dat het geval kan je een nieuwe foto maken en de belichtingscorrectie toepassen. In dit geval een + correctie.  Let op dat je niet teveel gaat corrigeren, een te grote correctie geeft naast een witte achtergrond ook overbelichting op je product en haalt de details uit de foto.
 
Tips
Tot op heden ging het alleen over technische aspecten. De styling, presentatie e.d. is mede afhankelijk van je eigen voorkeur en smaak. Maak eens foto’s vanuit verschillende standpunten. Dit toont je product van verschillende kanten en geeft de webwinkel bezoeker een goed beeld. Is er weinig scherpte-diepte in de foto, dan kan de camera bij automatische scherpstelling een verkeerd punt gebruiken. Met handmatig scherpstellen voorkom je dat de camera op een verkeerd punt scherp gaat stellen. Bij compact camera’s is deze optie niet altijd aanwezig.

Zorg dat je foto’s helder belicht zijn, veel schaduwen of te donker is niet mooi. Door de lampen te verplaatsen krijg je andere belichtingen. Bij het fotograferen van sieraden heb je meestal te maken met kleine producten. Voor het rechtop fotograferen van een ring is er speciale fotoklei verkrijgbaar. Sterk, vetvrij en reuze handig. Oorbellen kan je bevestigen aan een gespannen vislijntje. Door dun visdraad te gebruiken is dit bij juiste belichting (bijna) niet zichtbaar op de foto en worden de oorbellen hangend getoond.
 
Workshop productfotografie
In vier blogs heb ik je geprobeerd op weg te helpen met productfotografie. Lukt het niet direct om perfecte foto’s te maken, bedenk dan wel dat een vakfotograaf een opleiding heeft gedaan van vier jaar. Iets langer dan vier blogs… Ook hebben grote bedrijven naast een fotograaf, een stylist, DTP’er en nog een hand vol mensen in dienst om een perfecte productfoto te maken.

Korting voor MamaMarketeers
Speciaal voor MamaMarketeers is er op vrijdag 15 april 2011 een workshop productfotografie. Je ontvangt 15% korting (ipv 79 euro betaal je 67 euro), ook ontvang je na het volgen van de workshop korting op je aankoop bij FotoCube. Gebruik bij aanmelding voor de workshop de kortingscode: MM-04-2011

Bedankt Martin, voor je serie blogposts over productfotografie. We hebben er veel van geleerd en gaan je tips zeker in de praktijk brengen! Heb  jij nog goede fotografietips die je graag wilt delen? Of brandende vragen aan Martin? Laat van je horen door een comment achter te laten!

avatar

About Gast

MamaMarketing laat ook regelmatig anderen aan het woord, die een leuke, interessante en vooral informatieve bijdrage doen. Wil jij ook graag een bijdrage leveren aan MamaMarketing en heb jij iets te vertellen of te delen, wat interessant is voor onze doelgroep, neem dan vooral contact op met ons: dana [at] mamamarketing.nl

,

1 reactie bij Productfotografie, stap voor stap (4)

  1. avatar
    Mirelle 21 april 2011 bij 23:02 #

    Zie zojuist pas de cursus productfotografie van 15 april. Helaas, we zijn alweer een week verder. Komt er nog een vervolg op deze cursus of wordt deze nog herhaalt? Ik zou namelijk heel graag deelnemen. Kan alle tips gebruiken!
    Groeten,
    Mirelle