Review: Joomla en Virtuemart

Als je zelf al wat handiger bent met HTML, dan kan een open source systeem als Joomla een uitkomst zijn. Een open source CMS als Joomla kan gratis gebruikt worden. Laura Jacob van Malou4kids maakt gebruik van Joomla en heeft voor MamaMarketing een review geschreven. Deze is aangevuld met de ervaringen van Sander Demarteau van Moblienergy

Waarom Joomla

Laura: ”Vorig jaar kwamen mijn zus Esther en ik op het idee om een webshop te starten. De keuze voor een kinderkledingwebshop was snel gemaakt. We zijn samen een ideaal team. Esther is erg ondernemend en is als verloskundige en moeder van twee prachtmeiden ervaringsdeskundige op het gebied van baby’s en kinderen. Ikzelf heb Mediatechnologie gestudeerd, en kan dus prima de website beheren.”

Beide zussen hadden nog geen ervaring met het starten van een webshop en alles wat daarbij kwam kijken. Zij hebben Malou4kids overgekocht. De aangekochte webshop was gemaakt en gehost bij een internetbureau. Maar omdat zij niet afhankelijk wilden zijn van een extern bedrijf bij het doen van aanpassingen en zelf de technologische kennis in huis hadden, hebben ze zelf de webwinkel opnieuw opgebouwd.

De keuze hierbij viel op Joomla. Dit is een open source CMS (Content Management Systeem). Het voordeel van een open source CMS, volgens Laura, is dat je vrij makkelijk via de back-end (“achterkant”) de content van de site kan wijzigen (menu’s, teksten, producten) en de bestellingen kan beheren. Daarnaast worden er erg veel add-ons ontwikkeld voor Joomla die je makkelijk op je website kunt installeren. Zo hebben de zusjes bijvoorbeeld Virtuemart geïnstalleerd, de webshop module van Joomla. De reden dat wij voor Joomla hebben gekozen, is dat een Joomla site vrij eenvoudig is op te zetten. Ook Sander heeft gekozen voor Joomla in combinatie met Virtuemart. “Het is een laagdrempelige oplossing daarnaast zijn ook de kosten laag.”

Voordelen

Ook voor Laura zijn de lage kosten een belangrijke reden voor de keuze. ”Het enige wat we betalen is de hosting. Dit doen wij bij het bedrijf Antagonist. Voor ongeveer 30 euro per jaar heb je 3000 MB opslagruimte, 60 GB dataverkeer per maand en 1 domeinnaam. Tot nu toe zijn wij erg tevreden met Antagonist. Joomla en Virtuemart zijn gratis.”

Er kunnen veel andere modules, add-ons, gratis worden gedownload. Voor sommigen moet wel een eenmalig bedrag worden neergeteld. Zo heeft Laura wel moeten betalen voor een module waarmee je de producten op bepaalde kenmerken kunt filteren en waarmee je de voorraad van een artikel per maat kan bijhouden. Wanneer het een betaalde add-on is, krijg je gelukkig in de meeste gevallen wel goede support. De grote hoeveelheid extra modules die inmiddels voor Joomla ontwikkeld zijn, is zeker een van de voordelen die Sander ook noemt. Hij is zelf wat handiger met programmeren. “De software opbouw is redelijk snel te begrijpen. En met wat inspanning kun je behoorlijk wat zelf aanpassen. Een nadeel dat hieruit voortvloeit, is dat het enorme uitdaging is om over te stappen naar de laatste softwareversie van Joomla, dat is dan veel uitzoek- en handwerk.”

Nadelen

Laura ervaart het als nadeel dat Joomla soms wat beperkt is qua flexibiliteit. “Zo kun je bijvoorbeeld wel gratis verzendkosten boven een bepaald orderbedrag instellen, maar dit geldt dan ook voor bestellingen uit het buitenland, terwijl je dit niet altijd wilt. Soms is er wel een add-on te vinden die dit soort problemen oplost, maar niet altijd.” De add-ons werken niet altijd even goed samen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de producten filter, is het moeilijk zoekmachine-vriendelijke-url’s te maken. Wat weer niet zo gunstig is voor onze zoekmachineresultaten. Joomla is niet standaard geschikt voor webshop, aldus Sander. “Het is een ontzettend gepuzzel om het er gelikt uit te laten zien. Dat kost veel tijd en energie, en het vergt toch wel enige programmeer kennis.” Ook Laura erkent dit: “In ons geval laat ik vaak mijn vriend de broncode aanpassen. Hij heeft namelijk meer programmeer ervaring dan ik.”

Conclusie

Als Sander nu opnieuw zou beginnen, zou hij het neerzetten van het framework uitbesteden aan een ander. Ook Laura is niet ontvreden over Joomla en Virtuemart. “Echter lopen we toch regelmatig tegen beperkingen op. Daarom overwegen wij om in de toekomst de website om te bouwen in Drupal. Dit is een soortgelijk systeem als Joomla, maar een stuk flexibeler, maar daardoor ook wat ingewikkelder.”

Bedankt Laura en Sander voor jullie gebruikerservaringen van Joomla en Virtuemart. Ik denk dat jullie veel webshophouders (de starters en diegenen die een switch overwegen) een duidelijk inzicht hebben gegeven in het gebruik van een open source en gratis systeem en in het bijzonder Joomla. Het mag dan wel gratis zijn, maar het vergt veel meer van je tijd (=geld) en het werkt niet altijd even goed als je zou willen. Wij wensen jullie heel veel succes met jullie webshops.

avatar

About Gast

MamaMarketing laat ook regelmatig anderen aan het woord, die een leuke, interessante en vooral informatieve bijdrage doen. Wil jij ook graag een bijdrage leveren aan MamaMarketing en heb jij iets te vertellen of te delen, wat interessant is voor onze doelgroep, neem dan vooral contact op met ons: dana [at] mamamarketing.nl

, , , , , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie