Review webwinkelsoftware: WordPress

Voor de review van WordPress hebben Monique Kerkhof – van Helden en Martine van der Haven-Laros van een bijdrage geleverd. Monique geeft ook adviezen in het opzetten van een webshop in WordPress vi haar bedrijf  WebEnFoto.nl en heeft tevens een webshop, uiteraard in WordPress, www.FairTradeWinkelen.nl. Martine heeft haar webshop www.geluksmuntjes.nl met de plug-in Shopp in WordPress.

WordPress

WordPress is oorspronkelijk ontworpen als gratis software waarmee je een weblog (of blog) mee kunt bijhouden. Je kunt berichten plaatsen waarop gereageerd kan worden door de lezers. Maar WordPress is inmiddels meer dan alleen een blog mogelijkheid. Het is ook mogelijk om statische pagina’s toe te voegen aan de weblog, waardoor het heel goed te gebruiken is als Content Management Systeem (CMS).

WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar wereldwijd zijn er veel meer ontwikkelaars die telkens iets nieuws toevoegen en de mogelijkheden uitbreiden. Door middel van thema’s (themes) of zelf ontwikkelde template files is de opmaak van de website helemaal aan te passen aan je wensen. WordPress maakt gebruik van de PHP-programmeertaal en alle informatie wordt opgeslagen in een MySQL database. Er zijn talloze plugins beschikbaar waarmee je allerlei functies kunt toevoegen aan je website. Denk bijvoorbeeld aan spamfilters of een mooi contactformulier. Daarbij is alles heel gebruikersvriendelijk.

Hoe werkt het?

Als je een website wilt bouwen op basis van WordPress, dan kies je een thema met als voorwaarde dat je een menu moet kunnen maken en een kolom moet hebben. Zo’n thema hoeft niets te kosten, er zijn heel veel gratis thema’s te vinden, maar ook betaalde themes die je op een makkelijke wijze kunt aanpassen naar je wensen. Als je bekend bent met html en css kun je het thema dat je kiest helemaal aanpassen aan je eigen wensen.

Plug-in

WordPress kan ook heel goed gebruikt worden als basis voor een webwinkel! Er bestaan een aantal plugins die je kunt gebruiken om een webwinkel mee in te richten, bijvoorbeeld WP Ecommerce en Shopp. Monique heeft beide plugins uitgeprobeerd: “WP Ecommerce is gratis, maar ik heb een keer een update meegemaakt waarna mijn winkel er ineens heel anders uitzag. Gelukkig had ik nog een back-up!”

Shopp is niet gratis, maar ook niet erg duur. Voor een enkele webwinkel is het $ 55 en daarbij zit de mogelijk tot handmatig overboeken en PayPal. Speciaal voor Nederland is er een plugin ontwikkeld om te kunnen betalen met iDeal, die kost $ 25. Deze kosten zijn eenmallig, waardoor je daarna daarna helemaal geen kosten meer hebt!

Op geluksmuntjes.nl wilde Martine maar een beperkt aantal producten aan bieden, een hele uitgebreide shop zoals Magento of OS Commerce was daarom niet echt nodig. Martine had al wat ervaring met het maken van WordPress website, dus is ze gaan kijken welke mogelijkheden hier aangeboden worden.

Martine: “Ik ben redelijk handig met het maken van websites, dus ik heb eerst OS Commerce geïnstalleerd. Maar dat vond ik gewoon te uitgebreid en de standaard lay-out is zo ‘standaard’. Je ziet gelijk dat het een OS Commerce winkel is, en dat wilde ik niet. Ik heb ook bij MijnWinkel en Biedtmeer gekeken, maar ik wilde geen maandelijkse kosten hebben. Bij WordPress zelf zijn er ook meerdere mogelijkheden, maar na onderzoek bleek Shopp de beste recensies te hebben. Daarbij is Shopp gericht op kleine webwinkels en dat sprak mij erg aan.”

De shopp plugin wijst zich eigenlijk vanzelf, je kunt producten toevoegen, foto’s, actieprijzen, kortingscodes toepassen, wat je maar wilt. Je kunt de bezoekers ook in laten loggen (hoeft niet, maar bij terugkerende bezoekers kan dat handig zijn. Ze kunnen aangeven dat ze op de hoogte willen worden gehouden van acties, zodat je ook nieuwsbrieven kunt versturen, bijvoorbeeld met Mailchimp dat ook als eens bij MamaMarketing is besproken. Dit is heel makkelijk te integreren in WordPress.

Shopp heeft een forum waar je ervaringen (in het Engels) kunt uitwisselen met andere gebruikers. Eventuele oplossingen voor problemen die je tegenkomt, kun je daar ook vinden. Er is ook een goeie support afdeling, altijd handig als je een specifieke vraag hebt.

Het oordeel

Martine: “Wat ik heel fijn vind, is dat je de shop heel eenvoudig in een bestaande WordPress site kunt integreren. Dus als je een goede WordPress website hebt, dan is het letterlijk 1 druk op de knop! Ook als je nog geen lay-out hebt, is dat erg prettig. De backend werkt erg prettig, erg intuïtief. Het aanmaken van de producten gaat heel simpel en je kunt heel eenvoudig een artikel afprijzen. Je kunt in een opslag zien hoeveel orders er nog in behandeling zijn, het aantal orders in totaal, het bedrag van de totaal verkopen en het gemiddelde verkoop bedrag. Je kunt de klant goed op de hoogte houden en bij iedere statuswijziging een automatische email sturen.  Ook kun je de voorraad bijhouden en instellen bij hoeveel voorraad jij een seinje wilt krijgen. En als er geen voorraad meer is, dat er dan (tijdelijk) niet meer besteld kan worden. Verder blijft WordPress ook gewoon ernaast bestaan en kun je dus gebruik maken van alle voordelen en plugins van WordPress.”

Monique is heel enthousiast over WordPress, maar heeft wel een paar tips waar je rekening mee moet houden:

 • WordPress moet bij de host worden geïnstalleerd en er moet een database worden aangemaakt. Je hebt hier wel een host voor nodig die dit ondersteunt. (De meeste hosts doen dat wel, maar vraag het voor de zekerheid even na).
 • WordPress is zogenaamde Open Source software en daarom is het noodzakelijk regelmatig te upgraden naar de nieuwste versies. Er worden telkens nieuwe mogelijkheden ontwikkeld en om die te kunnen gebruiken is een nieuwe update wel nodig. Ook om misbruik te voorkomen is het noodzakelijk de versie up to date te houden.
 • De plugins die worden gemaakt door de ontwikkelaars zijn gratis, maar het is gebruikelijk dat je wel een bepaald bedrag doneert als je tevreden bent over de applicatie. Daarmee stimuleer je de ontwikkelaar gelijk in het goed onderhouden van de plugin, zodat deze ook blijft werken als WordPress naar een nieuwe versie gaat.

Ook Martine geeft aan dat net als bij alle open source software, het soms lastig is om e.e.a. aan te passen, omdat daarvoor meer verstand nodig is van programmeren. Hiervoor kun je natuurlijk een programmeur in de arm nemen, maar dat is vaak vrij prijig. Het werkt heel prettig en zij heeft nog geen dingen gevonden die niet prettig werken. Er zijn slechts een paar dingen die zij mist, maar dat zijn alle luxe problemen, waar niet iedereen tegen aan zal lopen, zoals de mogelijkheid om een verzenddatum aan te geven.

Monique: “Ik heb eerder gewerkt met mijnwinkel.nl en dat werkte ook prima, maar dan heb je abonnementskosten en ben je beperkter in het uiterlijk van je webwinkel. Om WordPress te kunnen gebruiken moet je de software (gratis) downloaden en installeren bij je host. Er zijn ook veel hostingprividers die WordPress standaard aanbieden. Voor het installeren van WordPress bestaat een 5-minuten handleiding: http://nl.wordpress.org/. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het zeker niet! Voor mij is het grootste voordeel dat je zelf alles in de hand hebt en geen beperkingen hebt!”

Conclusie

Zowel Monique als Martine zijn heel tevreden over het gebruik van WordPress in combinatie met een webshop plug-in. Het biedt vele mogelijkheden, eenmalige lage kosten en de mogelijkheid om een eigen design te implementeren. Daarnaast werkt het heel intuïtief en gemakkelijk. Enige kennis van html is een voordeel, maar anders kun je altijd de hulp inroepen van een programmeur. Monique heeft al wat tips gegeven, maar zij geeft graag advies bij het bouwen van een webwinkel op basis van WordPress, of je kunt de winkel door haar laten bouwen. Met een korte uitleg van ongeveer een uur kan je daarna zelf aan de slag en ben je van niemand afhankelijk.

Hartelijk bedankt, Martine en Monique voor jullie review en tips over WordPress en Shopp. Ik denk dat jullie veel stof tot nadenken hebben gegeven voor de starters en wellicht zelfs voor de bestaande webshops die denken over te stappen naar andere webshop software. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van andere webshopshouders die een winkel hebben gemaakt met WordPress. Hieronder kunnen jullie je opmerkingen, tips en trucks natuurlijk kwijt. 

avatar

About Dana Taberima

Dana Taberima is marketing en communicatie expert bij WebVedettes. Als de ‘nerd’ van het WV-team deelt zij ook graag kennis over de meer technische aspecten van de marketing, zoals Google Analytics en SEO. De diensten, waar ze webshops helpt beter te presteren, met o.a. WebwinkelScan, conversie optimalisatie en campagnes en aanbood via haar bureau Luzente Communicatie, zijn nu ondergebracht bij WebVedettes. Volg Dana op Instagram of LinkedIn

, , , , , ,

4 reactie bij Review webwinkelsoftware: WordPress

 1. avatar
  Margot 26 april 2012 bij 18:52 #

  Dank Diana, heb inmiddels gemaild met Shopp, wellicht interessant voor andere lezers. Shopp is over enkele weken meertalig beschikbaar. De plugin WP Ecommerce is wel meertalig.

 2. avatar
  Diana 24 april 2012 bij 05:36 #

  Hoi Margot, Diana hier 🙂

  Ik heb zelf geen ervaring met Shopp. Wellicht kun je het best even een mailtje met deze vraag naar Monique of Martine sturen!

  Groet, Diana

 3. avatar
  Margot 22 april 2012 bij 21:01 #

  Weten jullie toevallig of het ook mogelijk een tweetalige shop te maken met Shopp? Ik zie wel dat er diverse talen beschikbaar, maar of je die ook in een shop kunt integreren?
  Alvast bedankt!

 4. avatar
  Wendy 11 maart 2012 bij 22:47 #

  Wat een toeval… Ik ben gisteren zelf bezig geweest met het installeren van de shopp plugin in mijn wordpress website. Dit ging helaas niet in 1 keer goed.

  Een belangrijke toevoeging aan dit artikel is dat de shopp pluging niet even netjes werkt met alles wp themes. En dan bedoel ik vooral de opmaak van bijvoorbeeld de artikel pagina’s en het bestelformulier. Dat ziet er niet even mooi uit bij elke theme.

  Het is ook best lastig als je bepaald dingen wil aanpassen. Dan red je het bijna niet met HTML kennis alleen.

  De shopp plugin installeren heb ik even on hold gezet. Ik ga eerst op zoek naar een theme die beter bij de plugin past. Hopelijk kunnen mijn bezoekers over 1 of 2 maanden ook met Ideal bij mij betalen…

Geef een reactie