Sharing + Caring = #ShopSmallNL

Shop Small is een van oorsprong Amerikaans initiatief. Het is in 2010 opgezet door American Express met het doel om mensen te stimuleren vaker in te kopen bij kleine, onafhankelijke (buurt)winkels, in plaats van altijd maar naar de supermarkt en het warenhuis te gaan.

Bij #shopsmall hoort een speciale dag: Small Business Saturday, die ieder jaar op de zaterdag na Thanksgiving valt. Maar het idee is natuurlijk dat je het hele jaar door winkelt bij kleine bedrijven.

Small businesses account for 55% of all jobs and 54% of all sales in the US with 52% of consumers saying the primary reason they choose to shop at a small business is because they feel it is important to their neighborhood and community.

Met #ShopSmall wil American Express kleine ondernemers en de buurten waarin zij ondernemen promoten, en consumenten bewust maken van de positieve effecten van ‘klein kopen’.

Offline én online shoppen

Etsy Trunk Shows: Participate in Small Business Saturday® from Etsy Inc. on Vimeo.

Inmiddels hebben ook online webwinkeliers het iniatief omarmt. Etsy (het online platform waar makers hun handgemaakte/vintage producten verkopen) organiseerde op 29 november, samen met American Express OPEN, de Etsy Trunk Shows. Het idee: kleine, onafhankelijke boetiekjes bieden Etsy-verkopers, alleen op Small Business Saturday, de kans  om hun producten in hun winkel te koop aan te bieden.

#ShopSmallNL

shopsmall-webvedettes

Inmiddels heeft ook Nederland een eigen #ShopSmall-variant: Laura van den Brink (eigenaar van LOVY luxe kindersieraden), deelde  bovenstaand bericht op haar persoonlijke Facebook-pagina.

ShopSmallForChristmas

In 11 uur tijd werd het bericht 47 keer geliked en 14 keer gedeeld. Maar wat nog veel leuker was: anderen gingen zelf zo’n mooi lijstje maken!
Wij stelden Laura van den Brink wat vragen over #ShopSmallNL.

3 vragen aan Laura van den Brink, iniatiefnemer #ShopSmallNL

 1. Wat een ontzettend leuk en sympathiek initiatief! Hoe kwam je zo op het idee?
  Dankjewel! Ik volg veel buitenlandse shops op social media en daar had ik de term #shopsmall al wel vaker voorbij zien komen. Gisteravond bedacht ik dat de drukke kerstperiode er weer aan zat te komen. Ik kreeg een flashback van vorig jaar, toen ik het zo druk had gehad. En eigenlijk wilde ik mijn collega’s een hart onder de riem steken. Wetende dat niet iedereen een makkelijk jaar achter de rug heeft…Het lijstje werd steeds langer en toen bedacht ik me dat een soort shout out naar mijn fijne collega’s – met bijbehorend kerstplaatje – wel aardig was. Niet wetende dat er zo massaal en enthousiast gehoor aan gegeven zou worden!
 2. Wat zijn de reacties?
  Iedereen op het lijstje was heel enthousiast. Hele lieve en verraste reacties. Inmiddels heb ik zelfs al een paar eigen lijstjes voorbij zien komen. Dat maakt het helemaal leuk. Iedereen heeft wel een fijne groep van collega’s / vrienden die het verdienen om in het zonnetje gezet te worden. Om wat voor reden dan ook. En nu rond hét shopping moment van het jaar is dat natuurlijk extra welkom.
  Sommige durven nog niet goed, in de angst om mensen te vergeten. Dat had ik eerst ook, maar wat dat betreft doe je het nooit goed. Beter 90% blij, dan helemaal niemand toch?
 3. Wat had je anders willen doen, nu achteraf blijkt dat het zo aanslaat?
  Als ik het echt als actie had opgezet, zou ik de Nederlandse hashtag eerder hebben bedacht. En ik had ‘mijn’ plaatje zonder url gemaakt. Het is fijn om één soort beeldmerk te hebben, dat iedereen kan en mag gebruiken. En natuurlijk staat iedereen vrij om een eigen afbeelding te gebruiken als dat beter bij zijn eigen huisstijl past.
  Het viel me ook op dat er onder mijn lijstje reacties kwamen van shops die er niet op stonden. Dat voelde een beetje raar. Dat je een briefje stuurt aan iemand “ik vind je lief” en dat iemand anders eronder krabbelt “ik ben ook lief”. Deze reacties heb ik – na uitleg – dan ook verwijderd. Ik weet niet of dat goed gevallen is, maar ik vond het niet passen.
  Mijn idee is dat iedereen zijn eigen ‘shout out’ lijstje met winkeliers maakt, die ze deze dagen extra in het zonnetje willen zetten.
  Misschien was een persbericht ook nog wel leuk geweest om dit initiatief te promoten. Maarreh, druk… Kerstdrukte, juist nu 😉

Over Laura van den Brink

laura van den brinkLaura van den Brink is eigenaar van LOVY luxe kindersieraden. Haar persoonlijke merk bestaat uit handgemaakte bewaarsieraden voor speciale gelegenheden. Laura blaast oude tradities een nieuw leven in en zorgt ervoor dat er altijd iets te vertellen is over haar sieraden. Ze maakt en verkoopt haar sieraden vanuit haar studio in Den Haag.

NOOT: de titel van dit blogbericht is gebaseerd op de reactie van Marjolein van der Weide (SaZJewelry) op Laura’s update!

Meedoen aan #ShopSmallNL?

shopsmallNL

Download bovenstaand plaatje, stel je lijst van leuke (kleine, onafhankelijke) webwinkels samen, en deel het op je social media kanalen!

PS:

Dit #ShopSmallNL initiatief is een ontzettend mooi voorbeeld van lastminute marketing voor Kerst!
Ken jij nog een leuke actie/campagne van een webwinkel voor kerst? Laat een comment achter, hieronder. De leukste voorbeelden komen op ons blog!

Reageren is niet meer mogelijk