Shopping2020: Businessmodellen voor WebwinkelMKB, 2

Businessmodellen? Generic Resellers? Jij hebt gewoon een webwinkel. Al die hocus pocus – het zal wel. De toekomst is sowieso onzeker, dus waarom zou je je daar verder in verdiepen?

Denk jij er ongeveer zo over? Doodzonde! In het rapport Business Models of the Future, uitgevoerd onder leiding van Jungle Minds, wordt onderzocht welke e-commerce business modellen in 2020 levensvatbaar zijn.

En dat is belangrijk voor jou, want als je nu al weet welke soorten business modellen de toekomst hebben, kun je je webwinkelstrategie zodanig insteken dat je optimaal profiteert van de veranderingen – ook als die in eerste instantie negatief lijken voor jouw webwinkel.

De vier businessmodellen van de toekomst

De expertgroep heeft een ruime inventarisatie gedaan van de verschillende businessmodellen, en heeft die teruggebracht naar vier:

 1. Marketplaces (lees hier ons artikel over marketplaces)
 2. Generic reseller
 3. Specialist reseller
 4. Brand-direct-to-consumer

De komende weken behandelen we deze businessmodellen een voor een. In deel 1 van deze Shopping2020-serie ging het over marketplaces, zoals Marktplaats, Etsy en Dawanda. In dit deel gaan we dieper in op generic resellers.

Generic resellers

Onder generic resellers verstaat Jungleminds bedrijven als Bol.com, Zalando etc. Maar wat is een generic reseller precies?

Even een definitie van Jungle Minds zelf:

Een Generic Reseller is een organisatie die een breed assortiment inkoopt en verkoopt, voorraad houdt, maar geen eigen merk voert.

De reden waarom consumenten graag bij generic resellers  kopen, is omdat ze graag zakendoen met een betrouwbare / bekende winkel.

Grote en kleine generic resellers

zalando hp

Generic resellers kunnen grote webwinkels zijn, zoals Wehkamp, Bol.com en Zalando, maar ook kleinere webwinkels die een breed assortiment voeren. Een voorbeeld daarvan is webwinkel Queen C.

queenc

Voor zowel de grote als de kleinere generic resellers zijn een aantal factoren van belang:

 • prijs- en serviceconcurrentie: de consument wordt steeds slimmer, prijzen worden steeds transparanter. Daardoor worden onderscheiden op prijs en service steeds moeilijker.

 • klantervaring: hoe beter de generic reseller haar klant kent, hoe beter de service die ze kan leveren. Denk daarbij aan uitgebreide klantprofielen en een gepersonaliseerde winkelervaring.

Om kans te hebben als generic reseller, moet je dus inkoopkracht hebben: want hoe groter je inkoopt, hoe meer korting je als webwinkel krijgt. En dat kun je weer omzetten in lagere prijzen, snellere levertijden en een relaxed retourbeleid.

Zo bezien wordt het voor kleine tot middelgrote generic resellers moeilijk, de komende jaren.

Goed, genoeg getreurd. Want er zijn gelukkig ook kansen!

Generic Resellers:

4 kansen voor het Webwinkel MKB

1. Word een gigantische generic reseller!

Flauw, he? Een grote generic reseller worden, kost bakken met geld. En de vraag is of je op kunt tegen de bestaande grote generic resellers.

Als dat je niet aanspreekt: doe het tegenovergestelde. Zorg voor een ultra-specifiek aanbod. Verkoop produkten die zó niche zijn, dat een Zalando niet eens weet dat ze bestaan. Dan word je een superspecialist, ofwel een specialist reseller – maar daar gaan we volgende week dieper op in 🙂

2. Blijf klein – en maak gebruik van het Calimero-effect

Goed, je wilt niet gigantisch worden. Maak dan slim gebruik van je Calimero-schap:

 • bouw een expertstatus op zorg dat je een expert bent – en dat je klanten je ook als zodanig zien.
 • creeer de gunfactor zorg ervoor dat je klanten je leren kennen, leuk vinden en vertrouwen. Want mensen die jou kennen, leuk vinden en vertrouwen, gunnen je de koop.

Grote generic resellers investeren als een dolle in het leren kennen van hun klanten. Jij kunt dat niet – maar aan de andere kant is de afstand tot je klant voor jou ook kleiner. Zorg ervoor dat je je klanten kent – en dat zij jou leren kennen. Inspireer en adviseer hen vanuit jouw kennis en passie. Zo bouw je de gunfactor op – een gunfactor die Zalando nooit zal krijgen – hoe hard er ook met prijzen gestunt wordt.

>> lees hier meer over de gunfactor! <<

3. Verkoop via een giga generic reseller

Je kunt natuurlijk ook van de kracht van een bestaande generic reseller gebruiken – door je produkten ook via een generic reseller te verkopen. Hoe werkt dat?

“Via Bol.com mag je als bedrijf tweedehands producten of nieuwe producten aanbieden. Als een product verkocht wordt via Bol.com regelt Bol.com het betalingsverkeer. Bol.com zorgt dat je het aankoopbedrag ontvangt min de commissie,”

– schrijft Michel Tel 

Wil je meer weten over verkopen via Bol.com?

> Lees de Algemene Voorwaarden van Bol.com Zakelijk

Liever lezen hoe een webwinkelier het heeft aangepakt?

> Lees hier de ervaringen van Babyshop at Home met verkopen via Bol.com

4. Of: ga omni-channel

Omni-channel? Yep. Omni-channel is dat je je produkten via meerdere kanalen verkoopt.

“Ook laat onderzoek van IBM zien dat consumenten in alle productcategoriee?n binnen retail steeds minder loyaal zijn aan fysieke winkels. Fysieke winkels zullen meer gericht zijn op het ervaren van producten en ophalen/retourneren (hybrid shopping) en bieden daarmee toegevoegde waarde waar een deel van de consumenten voor bereid is te betalen.” – aldus het rapport.

Een fysieke winkel openen?! Daarbij hoef je niet per se te denken aan een winkelketen à la Albert Heyn, maar kun je ook denken aan een pop-up shop. Daarmee biedt je je klant de mogelijkheid fysiek contact te maken met jou (de mens achter je merk!) en je produkten. Zeker bij duurdere produkten of produkten die je moet passen voordat je ze koopt, is dat van toegevoegde waarde.

Denk bijvoorbeeld aan de 30 days offline pop-up shops van Joline Jolink. De pop-up shop in Rotterdam is inmiddels omgezet in een vaste offline store. Ook Zalando opent af en toe een pop-up shop.

Omni-channel, dus: weer wat geleerd 🙂

Zelf een pop-up shop openen?

> Lees het uitgebreide artikel Ópen een Pop-up Shop’van Ka-ching , inclusief checklist.

Conclusie Generic Resellers

Het is niet alleen huilen met de pet op voor kleine tot middelgrote webwinkeliers. Ja: consumenten worden door grote spelers steeds meer verwend en daar kun jij als kleinere webwinkelier niet altijd makkelijk in mee. Maar door je als kleintje goed te profileren en je te specialiseren, kun je van die zwakte juist een kracht maken.

Ook het openen van een offline winkel (tijdelijk of vast) biedt extra kansen voor het WebwinkelMKB.

Daarnaast is er altijd de optie om te verkopen via een generic reseller als Bol.com, zoals Marieke van Babyshop At Home.

What’s next?

Volgende week woensdag komt de derde blog over het Shopping2020-rapport Business Models of the Future online.

Daarin gaan we dieper in op het derde van de businessmodellen: specialist resellers. Dit businessmodel biedt veel kansen voor webwinkels!

Als je wil, kun je het rapport alvast downloaden en doorlezen:

>> download hier het rapport ‘Business Models of the Future’ van Shopping2020 <<

Meer weten over Shopping2020? Lees hier ons artikel: Shopping2020 voor WebwinkelMKB

*) alle cijfers komen uit het Shopping2020 rapport ‘Business models of the Future’

OPROEP:

Ken of ben jij een succesvolle generic reseller in het WebwinkelMKB? Heb je zelf soms plannen een generic reseller te worden?

Mis je iets in dit artikel, of heb je meer ideeen over hoe het webwinkelMKB om kan gaan met de (technologische) ontwikkelingen?

Laat het ons weten: laat een comment achter!

 

avatar

About Diana van Ewijk

Diana van Ewijk is, naast blogaholic en Twitter addict, moeder van twee meisjes (2005 en 2008) én mede-eigenaar van online marketing & communicatiebureau WebVedettes. Diana zit vaak achter de Twitter, Facebook & Instagramknoppen, schrijft veel blogs en columns, neemt interviews af, is af en toe dagvoorzitter en vormt zo de voorkant van WebVedettes. WebVedettes helpt webwinkeliers te communiceren vanuit de mens achter hun merk, daarmee klanten te inspireren, adviseren en helpen en zo blijvend aan zich te verbinden.

3 reactie bij Shopping2020: Businessmodellen voor WebwinkelMKB, 2

 1. avatar
  Monique Bouwkamp 5 februari 2014 bij 16:35 #

  Zeker een goed stuk óver generic resellers.. maar ik denk dat dit voor de meeste (zelfstandige) webwinkeliers niet haalbaar is. Als iedereen je doelgroep is hoe bereik je die dan? En hoe wordt je een expert? (zoals in veel van jullie andere blogs naar voren komt als ‘way to go’)

  Het kan wel slim zijn om gebruik te maken van al bestaande generic resellers. Hiervoor heb ik misschien nog wel een goede tip. Onlangs is er in Utrecht een winkel geopend (Spring) waar je als webwinkelier voordelig schapruimte kunt huren (http://blurredlines.nl/home/voor-ondernemers/ ) In Eindhoven heb je een vergelijkbaar initiatief Boqz (http://boqz.net/

  • avatar
   Diana van Ewijk 6 februari 2014 bij 12:31 #

   Dankje Monique: en je stelt een zeer terechte vraag. Want inderdaad: hoe word je een expert? Verrassend genoeg: je bent waarschijnlijk al een expert. In jouw geval: een expert op het gebied van zelf sieraden maken met kralen. Jij weet veel meer van zelf sieraden maken met kralen dan jouw doelgroep. Je geeft een magazine uit, deelt je inspiratie en geeft tips. Dat is jouw toegevoegde waarde! Door dat goed in te zetten, bind je je klanten aan je en creeer je de gunfactor.

   Dank ook voor je tip over Spring en Boqz. Zeker een goede om uit te proberen!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Geveld door een hardnekkig virus kortom, ziek! - Marisca Kenter- van der Zwaan - 7 februari 2014

  […] En QueenC werd deze week genoemd in een interessante blogpost van MamaMarketing over shopping2020. Je leest het hele artikel hier. […]

Geef een reactie