Shopping2020: Businessmodellen voor WebwinkelMKB – Specialist Resellers (3)

‘Superspecialisten hebben de toekomst!’ lees je overal.
Specialist resellers lijken de nieuwe webwinkelhelden te worden.
Maar wat heb jij daar mee te maken? Jij hebt gewoon een webwinkel. Al die hocus pocus – het zal wel. De toekomst is sowieso onzeker, dus waarom zou je je daar verder in verdiepen?

Denk jij er ongeveer zo over? Doodzonde!
In het rapport Business Models of the Future, uitgevoerd onder leiding van Jungle Minds, wordt onderzocht welke e-commerce business modellen in 2020 levensvatbaar zijn.

En dat is belangrijk voor jou, want als je nu al weet welke soorten business modellen de toekomst hebben, kun je je webwinkelstrategie zodanig insteken dat je optimaal profiteert van de veranderingen – ook als die in eerste instantie negatief lijken voor jouw webwinkel.

De vier businessmodellen van de toekomst

De expertgroep heeft een ruime inventarisatie gedaan van de verschillende businessmodellen, en heeft die teruggebracht naar vier:

 1. Marketplaces
 2. Generic reseller
 3. Specialist reseller
 4. Brand-direct-to-consumer

De komende weken behandelen we deze businessmodellen een voor een. In deel 1 van deze Shopping2020-serie ging het over marketplaces, zoals Marktplaats, Etsy en Dawanda. In deel 2 deel gingen we dieper in op generic resellers, zoals Bol.com en Zalando. In dit derde deel kijken we naar Specialist Resellers.

Wat zijn Specialist Resellers?

Specialist Resellers zijn (web)winkels met een heel specifiek aanbod, gericht op een niche-markt.
Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld Green Jump (webwinkel in biologische en ecologische kinderproducten), Dresses Only en SnailMailShop (webwinkel gespecialiseerd in post-artikelen).

Waarom kiest de consument voor dit model?

De consument kiest voor dit model omdat ze:

 • behoefte heeft aan specialistisch advies.
 • op zoek is naar een moeilijk verkrijgbaar of uniek product.

Als Generic Resellers een steeds breder en dieper assortiment gaan voeren, dan moeten Specialist Resellers op zoek naar nieuwe manieren om toegevoegde waarde te bieden.

In het vorige blog zagen we al dat Generic Resellers steeds groter groeien en hoog inzetten op zaken als supergedetailleerde bezoekersprofielen, same day delivery, de laagst mogelijke prijzen.
Als ondernemer in het WebwinkelMKB wordt het steeds lastiger om daarin mee te gaan.

Specialist Resellers:

6 kansen voor het Webwinkel MKB

Goed: de groten groeien dus groter – als WebwinkelMKB is het lastig om daar full force in mee te gaan, simpelweg omdat je daar niet de benodigde budgetten voor hebt.

Maar het voordeel van die dog-eat-dog race van de Generic Resellers, is dat je je als (relatief) kleintje heel sterk kunt gaan profileren op je specialisme.
Door je toegevoegde waarde duidelijk zichtbaar te maken en in te zetten om je (potentiele) klant te inspireren, adviseren en helpen, kun je die klanten blijven aan je binden.

Hieronder gaan we op iedere kans dieper in.

Infographic-Superspecialist-01

1. Wees van Toegevoegde Waarde

Zorg ervoor dat je jouw potentiële klant inspireert, adviseert en helpt – waar je maar kan. Deel waardevolle content op je webwinkelblog, wees aanwezig op de social media kanalen waar jouw potentiële klant zit en deel, deel, deel.

Veel webwinkeliers in het MKB worstelen met hun toegevoegde waarde. Ze maken geen duidelijke keus voor een bepaalde doelgroep, en weten dus ook niet precies wat ze moeten verkopen of hoe ze hun doelgroep  kunnen benaderen. Immers: een 18jarige studente heeft totaal andere interesses dan een 40jarige moeder van twee kinderen, die fulltime werkt.

Als je niet weet wat je doelgroep wil, kun je hen ook niet goed bedienen – en zal ze dus naar een webwinkel uitwijken die dat wel kan, of die doodordinair goedkoper is.

Kortom: voor een Specialist Reseller is het van essentieel belang om haar (potentiële) klant consequent te blijven inspireren, adviseren en helpen.

2. Profileer je als expert

Webwinkel gespecialiseerd in biologische en ecologische producten voor baby en kinderen.

 

Zoals gezegd: de consument hecht steeds meer waarde aan goed advies: als jij die kunt bieden, heb je een streepje voor op generic resellers.
Een voorbeeld daarvan is Green Jump, de webwinkel van Manon Gagic.
Zij verkoopt biologische en ecologische producten voor baby en kind. En: zij blogt over haar niche.

Ik schrijf Green Jump’s blog voor ouders die meer willen weten over hoe ze de gezondheid van hun kinderen kunnen combineren met gemak en hun zorg voor het milieu. De informatie die ik verzamel, wil ik delen met iedereen zodat wij als ouders gezonde, gifvrije producten kunnen kiezen voor onze kinderen en we kunnen zorgen voor een groene sprong naar een beter milieu

– aldus Manon Gagic

Het blog van Green Jump wordt goed gelezen en daarmee profileert Manon zich, terecht, als sympathieke expert. Dat levert de gunfactor én een top of mind positie op – en leidt dus onherroepelijk tot meer verkopen.

3. Inspireer

dresses only dresscode

Je kunt je bezoekers op verschillende manieren inspireren. Speel in op actualiteiten, gebruik retailmomenten en seizoenen om leuke foto’s, tips enzovoort te delen met jouw bezoekers. Webwinkel Dresses Only biedt doet dat bijvoorbeeld heel goed op haar site, zoals bijvoorbeeld uitleg wat verschillende dresscodes betekenen. Dat is niet gekoppeld aan hun assortiment – dit delen zij echt als service naar hun klant.

4. Maak het je klant makkelijk

le diorama specialist reseller

Een voorbeeld van een webwinkel die het haar klanten makkelijk maakt, is Le Diorama. Bij Le Diorama bestel je alles wat je nodig hebt om diorama’s te maken in één keer: figuurtjes, lampen, bijzondere objecten: Le Diorama is met recht een one stop shop in een superspecifieke niche.

grapediscrict

Een ander voorbeeld van een webwinkel die het haar klant makkelijk maakt, is Grape District.
Zij hebben niet alleen een wijnaanbod en -codering waarmee ook een leek goed uit de voeten kan, ze bieden daarnaast geweldige service.
Zo kun je een doosje van 12 flessen (verschillende!) wijnflessen gratis thuis laten bezorgen.

5. Wees uniek

toverboom specialist reseller

Wees slim: lever producten die ofwel uniek zijn, ofwel moeilijk verkrijgbaar.
Een voorbeeld hiervan is Toverboom.eueen webwinkel die alle figuren van Ostheimer en Grimm verkoopt. Die figuren zijn soms moeilijk te vinden. Als je dus alle figuren aanbiedt, is dan van duidelijk toegevoegde waarde.

Tafel design.nl de webwinkel voor je design tafel en design stoelen.

Een ander voorbeeld van een webwinkel die unieke producten verkoopt, is Tafeldesign.nl. Tafeldesign verkoopt designtafels. Het is de webwinkel voor design tafels en design stoelen. Van eettafel tot bijzettafel – alles van Dutch designers. 

Eigenaar Anouk Bedeaux weet alles van design tafels.

hondensteps specialist reseller

Nog een duidelijk voorbeeld van een uniek assortiment is de collectie hondensteps die Hondensteps.nl in zijn webwinkel aanbiedt – als enige op de Nederlandse markt.

6. Be a Concept

urbansandindians specialist resellers

Ook conceptstores als Urbans & Indians, Minimiks en Nouss Concept Store zijn superspecifiek. Dit zijn webwinkels met een weliswaar breed assortiment, maar dat assortiment is gebaseerd op een uitgesproken concept.

Wil je een conceptstore starten, zorg er dan voor dat het volstrekt helder is wat je concept is.
Zo verkoopt Urbans & Indians prachtige, design worthy glamping spullen. Deze producten worden zowel in Libelle, als Delicious als Flow Magazine genoemd en spreken dus een enorme doelgroep aan – terwijl ze allemaal op een duidelijk conceptbasis zijn ingekocht.

Conclusie Specialist Resellers

Het is niet alleen huilen met de pet op voor kleine tot middelgrote webwinkeliers.
Ja: consumenten worden door grote spelers steeds meer verwend en beter bediend tegen steeds lagere prijzen. Daar kun jij als kleinere webwinkelier niet altijd makkelijk in mee. Maar door je als kleintje goed te profileren en je te specialiseren, kun je van die zwakte juist een kracht maken.

Als je je toegevoegde waarde duidelijk zichtbaar maakt en inzet om je (potentiele) klant te inspireren, adviseren en helpen, kun je die klanten blijven aan je binden.

Een belangrijk kanaal om je als expert te profileren, en je inspiratie met je (potentiele) klant te delen, is een webwinkelblog. Sterker nog: een goed webwinkelblog is de basis van je (online) marketingstrategie.

Ook door je klanten service te bieden, kun je hen aan je binden. Denk aan de service van Madaga, het supercomplete niche-aanbod van Toverboom.eu, maar ook het mooi verzorgd inpakken van bestellingen (alsof het cadeautjes zijn), wordt gewaardeerd door klanten.

Een mogelijkheid is ook het starten van een conceptstore, zoals Urbans & Indians. Hoe unieker je concept, hoe beter je er je op kunt profileren.

What’s next?

Volgende week woensdag komt de vierde blog over het Shopping2020-rapport Business Models of the Future online.

Daarin gaan we dieper in op het vierde van de businessmodellen: Brand-direct-to-Consumers.

Als je wil, kun je het rapport alvast downloaden en doorlezen:

>> download hier het rapport ‘Business Models of the Future’ van Shopping2020 <<

Meer weten over Shopping2020? Lees hier ons artikel: Shopping2020 voor WebwinkelMKB

*) alle cijfers komen uit het Shopping2020 rapport ‘Business models of the Future’

OPROEP:

Ken of ben jij een succesvolle Specialist Reseller in het WebwinkelMKB? Heb je zelf soms plannen een Specialist Reseller te worden?

Mis je iets in dit artikel, of heb je meer ideeen over hoe het webwinkelMKB om kan gaan met de (technologische) ontwikkelingen?

Laat het ons weten: laat een comment achter!

avatar

About Diana van Ewijk

Diana van Ewijk is, naast blogaholic en Twitter addict, moeder van twee meisjes (2005 en 2008) én mede-eigenaar van online marketing & communicatiebureau WebVedettes. Diana zit vaak achter de Twitter, Facebook & Instagramknoppen, schrijft veel blogs en columns, neemt interviews af, is af en toe dagvoorzitter en vormt zo de voorkant van WebVedettes. WebVedettes helpt webwinkeliers te communiceren vanuit de mens achter hun merk, daarmee klanten te inspireren, adviseren en helpen en zo blijvend aan zich te verbinden.

8 reactie bij Shopping2020: Businessmodellen voor WebwinkelMKB – Specialist Resellers (3)

 1. avatar
  mike verdugt 23 februari 2014 bij 23:53 #

  Goede artikelen.
  We zijn al heel wat jaren actief online en hadden een goed draaiende webshop, maar werden uiteindelijk “vernietigd” door onze eigen leveranciers die allemaal zelf direct online gingen verkopen, stunten met prijzen en andere niet zo frisse praktijken.
  De trend van het moment. Zelfs leveranciers die beweren niet zelf online te verkopen, doen dit dan toch zelf onder een iets andere naam.
  Er moest dus iets gebeuren, Vanuit onze populaire blog over katten is er een totaal nieuwe webshop ontstaan met gebruiksartikelen en vooral geschenken en dit alles met als thema De Kat. De Poezen Shop.
  Inmiddels uitgegroeid tot meer dan 2000 produkten.
  De eerste regel is, als ZOOPLUS het verkoopt komt het hier niet binnen.
  Regel 2 was: als de fabrikant zelf online verkoopt – niet aan beginnen, helaas verkoopt zowat iedere fabrikant/distribiteur wel zelf direct online dus dat is niet vol te houden; maar we vragen wel een link van hun website naar ons (TIP).
  En om dit op te vangen zijn we van online ook de andere kant opgegaan en kan men langs komen in de winkel/magazijn.
  Maar het hoogte punt zijn iedere 2 maanden de speciale opendeurdagen !
  Daarnaast staan er enkele produkten op Markplaats en Ebay als extra reklame.
  Vandaar dat we jullie artikelen erg interessant vinden over bijv. verkopen via BOL.com, het hoge percentage €1 en 15% staat ons wel tegen. Maar aangezien er plannen liggen om produken in eigen beheer te fabriceren kan het misschien wel interessant zijn.
  Bedankt voor de input van jullie blog.
  Have Fun, Mike en de Kattenbende
  http://www.depoezenshop.com

  • avatar
   Diana van Ewijk 24 februari 2014 bij 19:42 #

   Hoi Mike, dank voor je feedback – en voor je compliment 🙂
   Wat leuk dat in jullie webwinkel/blog alle mogelijke businessmodellen voorbij komen: verkoop via generic resellers als bol.com, eigen merk starten en direct aan klant verkopen, verkopen via marketplaces als marktplaats.nl… ben benieuwd wat het beste aanslaat!

   Wat betreft fabrikanten die direct aan de klant verkopen: die groep zal alleen maar groeien. Daarom is het zo slim om jullie verkoop te koppelen aan een goedgelezen blog, zodat jullie echt als experts te boek komen te staan. Heel veel succes!

 2. avatar
  Suzy B 18 februari 2014 bij 20:28 #

  Wat een mooi artikel (alweer). Als groentje lees ik graag mee:-)

  En erg leuk om het filmpje van Anouk Bedeaux te zien. Een paar maanden geleden liep ik langs de Hofbogen, vanuit het consultatiebureau met mijn newborn en keek ik nieuwsgierig naar binnen. Anouk kwam naar buiten en (gaf me wat “inentingstips”) en vertelde enthousiast over de Hofbogen. Ik hoop dat er nog veel meer van zulke enthousiastelingen in de Hofbogen komen met van die supergave shops, want het is een mooi stukje van Rotterdam!

  • avatar
   Diana van Ewijk 24 februari 2014 bij 19:38 #

   Het is inderdaad een mooi stukje Rotterdam, Suzy! En wat toevallig dat je Anouk in het wild tegenkwam 🙂

 3. avatar
  Jeanine van Zuijlen 14 februari 2014 bij 10:01 #

  Hallo Diana,

  Ik ben echt nog maar een kleintje, maar zoek wel een lijn om de specialist reseller te worden.
  Dit door een uniek product te verkopen aan een bepaalde doelgroep, met dat wat zij graag willen hebben. En dat zijn blouses die ik hem omgetoverd tot blousshirts, waar de jongens het comfort willen voelen.
  Ik denk dat het goed is om een niche markt aan te boren, maar ik denk dat we sterker worden als de specialisten meer samen werken. Zo kunnen we gezamenlijk acties houden en toch ieder hun eigen stempel op het product drukken, Hier weet ik ook nog niet de juiste oplossing in,maar denk wel dat deze specialisatie van de branche zich sterker kan maken.

  Groetjes,
  Jeanine

 4. avatar
  Geert-Jan Smits 13 februari 2014 bij 20:21 #

  Goed artikel!
  Met Flinders (www.flinders.nl) proberen we in de niche van design interieur onze bezoekers te inspireren met een aparte inspiratie-omgeving en een eigen magazine. Plat verkopen werkt niet in deze niche. Hoe meer je inspireert en je profileert als specialist, des te groter de kans op succes (we doen ons best!).

 5. avatar
  Jeannine 12 februari 2014 bij 16:56 #

  Inspirerend!

 6. avatar
  Marijke Bongers 12 februari 2014 bij 13:22 #

  Wat een fijn inspirerend stuk Diana! Een aantal dingen doe ik al goed denk ik, maar het is goed te zien dat mijn idee bevestigd wordt door cijfers! En deze extra vooral praktische informatie helpen me weer een stapje verder!

Geef een reactie