Spontaan op de foto: tips van de fotograaf

Nanda Zee-Fritse is professioneel fotograaf. Zij maakte onlangs een prachtige serie foto’s voor de webwinkel van Chantal Buitendijk. Chantal dacht dat ze niet mooi op de foto kon staan, maar Nanda liet het tegenovergestelde zien. Het resultaat is heel mooi geworden en ik wilde  wel eens weten hoe ze tot deze geslaagde sessie kwamen.Vorige week was Chantal aan het woord, deze keer geeft Nanda tips om op de foto te gaan als jezelf.

Chantal was terughoudend voor de shoot, gebeurt dat vaak?
Er zijn maar weinig mensen die huppelend mijn studio binnen komen en er vol voor gaan. Ook mensen die er echt zin in hebben, moeten eerst toch nog even loskomen.  Het is fascinerend te zien dat zelfs tienermeisjes die zich om de haverklap met selfmade foto’s op het internet laten zien (facebook, hyves, twitter) toch weer verlegen worden als ik ze ga fotograferen. Maar ik moet eerlijk bekennen; ook ik voel me prettiger achter de lens dan voor de lens.

Hoe probeer je iemand op z’n gemak te stellen?
Ik vermoed dat iedere fotograaf een specialisme kiest dat bij zijn/haar karakter past. Ik ben heel los in de omgang, heel direct en mensen voelen zich vaak snel op hun gemak bij mij. Ik moet er niet aan denken om natuurfotografie te doen; met mijn ongeduldige inslag uren op een vogeltje wachten is een marteling voor mij. Ik doe ook veel vrijgezellenfeesten waarbij ik aan het begin van de vier uur durende shoot zeg dat een smaakvolle naaktfoto tot de mogelijkheden behoort. De meerderheid roept dan nee, maar uiteindelijk bedenkt de helft zich. Omdat ze zich op hun gemak voelen en er vertrouwen in hebben dat ook ik ze op hun mooist wil fotograferen.

Wat vind jij belangrijk bij het maken van foto’s?
Dat mensen er op staan zoals ze zijn. Ik observeer klanten als ze niet voor mijn lens staan. De lichaamshouding, de mimiek en vraag of ze zo ook voor de lens willen staan of zitten. Het is bovendien fijn te weten wat iemand een mindere kant van zichzelf vindt. Dan gaan we die kant een beetje verdoezelen. En uiteraard moet het licht in orde zijn.

Hoe komt de echte ‘ik’ van iemand op de foto?
Ik praat mensen, maak reacties los, geef complimenten, doe dingen voor. En weet dat de leukste foto vaak geschoten wordt als mensen denken dat ze al klaar zijn.

Wat vond je van de fotoshoot?
Hmmm… een eerlijk antwoord? Het was in het begin hard werken. Chantal had in haar hoofd zitten dat ze heel moeilijk te fotograferen was. Ze was vooral heel druk haar lintjes aan het schikken, zodat het fotograferen werd uitgesteld. Maar toen ze tussendoor zag dat de foto’s echt leuk waren, kregen we steeds meer lol tijdens de sessie.

Wat vind je van het resultaat? Heb je het beeld bewerkt?
Een beeld wordt altijd bewerkt, want een professionele fotograaf schiet in raw (ruwe bestanden). De foto wordt lichter of donkerder gemaakt, ook plaatslijk waardoor bijvoorbeeld de ogen meer accent krijgen. Iedere lichtbron heeft zijn eigen kleurzweem, flitslicht geeft een een koele, blauwe tint aan de foto, en dus pas ik ook de kleur aan. Dan neem ik ook meteen even de huidtint mee, die maak ik minder rood. Verscherping, noem maar op. Dus ook zo met de foto’s van Chantal. Ik ben blij met het resultaat, want daar staat echt Chantal!

Kun je drie tips geven voor een goede portretfoto voor in een webwinkel?
Voor de doe-het-zelf webmama met de zelfontspanner of met een amateurfotograaf in haar omgeving.
Tip 1: Met je ogen moet je contact maken met je potentiële klant. We kijken als eerste naar de lichte delen op een foto. Dus zorg dat je ogen (het oogwit) dus ook echt het lichtste punt zijn. Vermijd schaduwen bij de ogen.
Tip 2: Zorg voor een rustige, liefst effen, achtergrond. Zodat jouw hoofd alle aandacht krijgt.
Tip 3: Gebruik accessoires die uit je webwinkel komen. Zo heb je letterlijk houvast en voel je je fijner op de foto. Chantal had haar lintjes en als je bakspullen verkoopt, speel bijvoorbeeld met een deegroller.

avatar

About Laura van den Brink

Laura van den Brink is MamaMarketeer, met communicatie als specialiteit. Ze houdt ervan om merken te 'bouwen' door middel van storytelling. Dat doet ze onder andere voor haar eigen sieradenmerk LOVY luxe kindersieraden. Ze maakt zilveren armbandjes voor baby's en andere kindersieraden om bijzondere momenten voor áltijd te bewaren.

, ,

3 reactie bij Spontaan op de foto: tips van de fotograaf

 1. avatar
  trouwfotograaf 30 oktober 2014 bij 12:58 #

  bedankt voor de tips!

  • avatar
   Diana van Ewijk 31 oktober 2014 bij 04:56 #

   Graag gedaan, Erwin 🙂

 2. avatar
  Charlotte 1 april 2011 bij 12:37 #

  Mooie post! Prachtig verwoord.
  Leuk dat je zo eerlijk bent Nanda. De ene persoon is gemakkelijker ontspannen te krijgen dan de ander.
  Het resultaat is er in elk geval niet op achtergebleven.
  En de foto met de lintjes in de lucht blijft ook een heerlijk vrolijke plaat.