Waar ben je mee bezig? Oftewel: je eigen broek ophouden.

Financiële onafhankelijkheid…
Een gevoelig punt, bij vrouwen, bij moeders en zeker bij veel webwinkeliers.
Eerst even de cold hard facts: 48% van de Nederlandse vrouwen is niet financieel onafhankelijk.
1 op de 3 huwelijken strandt.
Volgens het CBS gaan vrouwen er bij een scheiding financieel gezien 27% op achteruit – mannen gaan er daarentegen 13% op vooruit.
Geen cijfers om luchtig naast je neer te leggen.

Waar ben jij nou eigenlijk helemaal mee bezig?

De zomer is een prachtig moment om even stil te staan bij waar je mee bezig bent.
Even los van de dagelijkse rompslomp, al dan niet op een Franse camping, ver weg van de files, de vaatwasmachine en je volgepropte agenda. Los ook van de krant, de praatprogramma’s en de politici.
Eindelijk: ruimte in je hoofd.
Tijd om na te denken over de grotere thema’s: waar ben je mee bezig?

Want: wat wil jij nu eigenlijk?
Met je leven, je relatie, je gezin, je webwinkel?
Maak jij nog steeds je eigen keuzes, of heeft het leven je overvallen en ben je, ongemerkt, in een situatie terechtgekomen waar je je, nu je er bij stil staat, niet gelukkig mee bent?

Twistit: in discussie aan de keukentafel

Wij hebben Leontine Bibo, Mariska Cornelissen, Ria van Dinteren en Annemieke Nijman, de dames van Twistit, gevraagd om in discussie te gaan over drie belangrijke thema’s.
Thema’s die niet zozeer te maken hebben met het succesvol runnen van je webwinkel, maar meer met de manier waarop je in jouw leven staat.
Thema’s die te maken hebben met je vrouw-zijn en, indien van toepassing, met je moederschap.

De thema’s zijn:

 1. Ambitie, oftewel: denk groot
 2. Financiële onafhankelijkheid, oftewel: je eigen broek ophouden
 3. Emancipatie, oftewel: wat wil jij later verdienen

Zij doen dit in de vorm van een keukentafelgesprek waarin ze alle vier hun mening over het onderwerp geven.

Twistit-keukentafel
Hieronder het tweede gesprek, over financiële (on)afhankelijkheid.

Financiële (on)afhankelijkheid

Altijd spannend binnen relaties: wie draait op voor wat? Ook de Twisters hebben zo hun mening over de – financiële – rolverdeling tussen vrouwen en mannen.

Leontine: “Hoe werkt het tweeverdienermodel eigenlijk bij jullie?

Annemieke: “Wat bedoel je?”

Leontine: “Nou, verdelen jullie bijvoorbeeld alle kosten fifty-fifty?”

Ria: “Ik betaal het meest, want ik ben kostwinnaar.”

Annemieke: “Ik heb er eigenlijk weinig zicht op, wij doen maar wat. Enige dat we echt geregeld hebben is een gezamenlijke rekening voor boodschappen en de hulp. Verder passen onze financiën goed bij ons Jan-Steen-huishouden: een rommeltje.”

Leontine: “Bij ons was het altijd fifty-fifty, maar sinds mijn sabbatical draag ik veel minder bij. En ik moet je zeggen: ik kan daar helemaal niet tegen. Ik word er erg chagrijnig van.”

Mariska: “Heel herkenbaar, dat heb ik ook altijd als ik een slechte maand draai, dan heb ik gelijk het gevoel dat ik te afhankelijk ben van het inkomen van mijn man. Dan voel ik me zo mutsig.”

Annemieke: “Je zou bijna bewondering krijgen voor vrouwen die financieel afhankelijk zijn van hun man. Dat zij zich zo durven over te geven.”

Ria: “Nou overgave, m’n hoela. Ik vind het buitengewoon naïef. Eén op de twee relaties loopt stuk. Voor je het weet sta je met lege handen. Ben het hartgrondig eens met Jet. Leontine, het wordt inderdaad tijd dat jij gewoon weer geld gaat verdienen.”

Leontine: “Mijn idee, ik ben op zoek, maar het kost tijd. Als je nog wat weet?”

Annemieke: “Ben benieuwd hoe onze dochters dit later gaan doen.”

Ria: “Net als wij: lekker zelf hun broek ophouden. Goed voorbeeld doet namelijk goed volgen.”

Maarre: wat vind jij van financiële onafhankelijkheid?

Zit jij nu bovenop de kast?
Of ben je het er eigenlijk wel mee eens?
We horen het heel graag, hieronder in de comments!

avatar

About Twistit

Twistit is een online magazine voor pittige vrouwen die hard werken en hun eigen portemonnee vullen. Vrouwen die midden in het leven staan en daar met volle teugen van genieten. Naast het delen van prikkelende blogs en interviews met pittige vrouwen én mannen, organiseert Twistit regelmatig spraakmakende events. Twistit is een initiatief van Leontine Bibo, Mariska Cornelissen, Ria van Dinteren en Annemieke Nijman. Hun motto: leef je leven met een twist.

, , , , , ,

1 reactie bij Waar ben je mee bezig? Oftewel: je eigen broek ophouden.

 1. avatar
  Charlotte Meindersma 12 augustus 2013 bij 11:02 #

  Goede vraag! Ik ben graag gelijkwaardig.
  Ik had de kans mijn bedrijf te starten, omdat vriend tijdelijk mijn deel van de huishoudkosten over kon nemen: huur/boodschappen etc. Zelfs heeft hij de eerste paar maanden mijn ziektekostenverzekering en telefoonrekening betaalt. En dus ook alle extra’s. De leuke dingen. Die trakteerde hij. De rest van wat ik anders ook bij had gedragen ging in een excel bestand als schuld. We hebben een goede terugbetalingsregeling afgesproken. En als mijn bedrijf zou falen, zou de schuld vervallen. Uiteindelijk heb ik veel sneller terugbetaalt dan nodig was. Vond ik fijner.

  Alle ‘vaste lasten’ verdelen we gelijk. Daarnaast proberen we een potje voor leuke dingen ook op te bouwen. En als hij vaker iets leuks wil doen, dan trakteert hij. Voel ik me prima bij. Wat mij betreft ben ik dus ook niet afhankelijk van hem.

Geef een reactie