Waar ben jij mee bezig? Oftewel: denk groot.

Vrouwelijke ambitie?
Die twee woorden roepen vooral een naar gevoel op.
Bij de één omdat ze het betuttelend vindt: ‘Hoezo zou een vrouw op een andere manier ambitieus zijn dan een man?’
Bij de ander omdat ze het veroordelend vindt: ‘Hoezo zou ik ambitieus moeten zijn?’
Politici gebruiken het te pas en te onpas om vrouwen aan te sporen meer te werken en het glazen plafond te doorbreken. Als dat al bestaat, want ook daarover zijn ‘wij’ (en ja, ik spreek even over ‘wij, vrouwen’ in het algemeen, excusez-moi)  het niet eens.

Waar ben jij nou eigenlijk helemaal mee bezig?

De zomer is een prachtig moment om even stil te staan bij waar je mee bezig bent.
Even los van de dagelijkse rompslomp, al dan niet op een Franse camping, ver weg van de files, de vaatwasmachine en je volgepropte agenda. Los ook van de krant, de praatprogramma’s en de politici.
Eindelijk: ruimte in je hoofd.
Tijd om na te denken over de grotere thema’s: waar ben je mee bezig?

Want: wat wil jij nu eigenlijk?
Met je leven, je relatie, je gezin, je webwinkel?
Maak jij nog steeds je eigen keuzes, of heeft het leven je overvallen en ben je, ongemerkt, in een situatie terechtgekomen waar je je, nu je er bij stil staat, niet gelukkig mee bent?

Twistit: in discussie aan de keukentafel

Wij hebben Leontine Bibo, Mariska Cornelissen, Ria van Dinteren en Annemieke Nijman, de dames van Twistit*, gevraagd om in discussie te gaan over drie belangrijke thema’s.
Thema’s die niet zozeer te maken hebben met het succesvol runnen van je webwinkel, maar meer met de manier waarop je in jouw leven staat.
Thema’s die te maken hebben met je vrouw-zijn en, indien van toepassing, met je moederschap.

De thema’s zijn:

  1. Ambitie, oftewel: denk groot
  2. Financiële onafhankelijkheid, oftewel: je eigen broek ophouden
  3. Emancipatie, oftewel: wat wil jij later verdienen

Zij doen dit in de vorm van een keukentafelgesprek waarin ze alle vier hun mening over het onderwerp geven.
Hieronder het eerste gesprek, over vrouwelijke ambitie.

Over ambitie – en vrouwen

Ambitie, streven naar succes, naar een hogere positie, eerzucht, de lust om te werken. De dikke van Dale geeft vele betekenissen aan het woord ambitie. Maar hoe denken de pittige vrouwen van Twistit over ambitie?

Mariska: “Van het woord ambitie krijg ik soms de kriebels, wat is dat eigenlijk ambitie, zo’n containerbegrip. Met lust om te werken en resultaten neerzetten heb ik des te meer.”

Ria: “Ja en het liefst een beetje succesvol, je steeds blijven ontwikkelen, dat maakt het spannend. Blijven hangen op hetzelfde niveau is geen lol aan.”

Annemieke: “Mijn idee, blijf kijken naar de horizon, denk groot, wat mij betreft kent ambitie geen grenzen. Als je wat wil, dan ga je ervoor! En het mag best mislukken, hoor, maar dan opstaan en weer verdergaan. Ook tegenslagen brengen je verder.”

Leontine: “That’s the spirit! Maar toch, praat je over ambitie en vrouwen, komt altijd weer discussie om de hoek kijken of je als vrouw wel genoeg ambitie hebt, of je wel bereid bent alles op te geven om de top te bereiken.”

Ria: “En die discussie hoor je bij mannen nou nooit.”

Annemieke: “Ik zeg, laten wij het er dan ook niet over hebben.”

Mariska: “Helemaal eens, al dat gejeremieer over vrouwen en hun (gebrek aan) ambitie doet geen recht aan al die vrouwen die met heel veel plezier, toewijding en succes hun ambities aan het waarmaken zijn.”

Ria: “Maar die je er vervolgens niet over hoort, wat dat betreft zouden wij vrouwen ambitie meer in de betekenis van eerzucht mogen zien. Laten wij ons vanaf nu heerlijk schuldig maken aan één van de 7 hoofdzonden: superbia!”

Leontine: “Doen we! Vrouwen laat je horen, maak je zelf niet onnodig klein. Nergens voor nodig.”

Annemieke: “Dat zeg ik, denk groot!”

Maarre: wat vind jij van vrouwelijke ambitie?

Zit jij nu bovenop de kast?
Of ben je het er eigenlijk wel mee eens?
We horen het heel graag, hieronder in de comments!

avatar

About Twistit

Twistit is een online magazine voor pittige vrouwen die hard werken en hun eigen portemonnee vullen. Vrouwen die midden in het leven staan en daar met volle teugen van genieten. Naast het delen van prikkelende blogs en interviews met pittige vrouwen én mannen, organiseert Twistit regelmatig spraakmakende events. Twistit is een initiatief van Leontine Bibo, Mariska Cornelissen, Ria van Dinteren en Annemieke Nijman. Hun motto: leef je leven met een twist.

, , , , , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie