Jij, mamamarketeer, hebt er vast wel over gehoord en gelezen: branding. En je kunt je er ongetwijfeld wel iets bij voorstellen, maar… wat is het nu eigenlijk precies? En nog belangrijker, moet je hier iets mee..?
Even voor de duidelijkheid: ‘branding’ = naam, term, teken, symbool of ontwerp (of een combinatie daarvan) bedoeld ter identificatie van de goederen van een verkoper, én om die goederen te onderscheiden van die van andere verkopers.
Juist. Een merk zijn dus! Herkenbaarheid, je imago. Lastig als je bijvoorbeeld kinderkleding online verkoopt, want nu weet je dat je dus niet je branding kan halen uit je assortiment, want je bent daarin niet de enige..
Hoe dan wel?
Bijna alle webwinkels zijn slechts een opsomming van producten die worden verkocht, met ’n prijs en een bestelknop er naast. Logisch, zul je denken, dat is toch de bedoeling van een webshop, maar niets is minder waar. Dat is het punt waar veel kleine webwinkels de fout in gaan.
Branding is niet alleen een logo of merk, maar vooral een ‘gevoel’ dat je klanten bij jouw bedrijf krijgen, een belofte, je reputatie. Waar men aan denkt als ze jouw naam of logo zien. Jíj moet hun favoriet worden waar ze bij willen horen of waar ze zich betrokken bij voelen. Je zult verder moeten gaan dan een productwebsite. Niet alleen productomschrijving, maar beschrijf wat het product oplevert voor de klant. Maak duidelijk hoe je product (en je site, je shop, je bedrijf) past in de levensstijl van je klant. Goede doelen, gratis, goedkoop, specials, kleurplaten, spelletjes, duurzaamheid, noem maar op, er zijn heel veel manieren om verder te gaan dan alleen productverkoop. Let er wel op dat je precies je doelgroep kent, maar daarover later meer..
Even ter illustratie:
Starbucks. Waar denk je aan? Niet alleen aan koffie toch? (oké, grote koffie, dat dan weer wel..). Maar ben je wel eens iets gaan halen in hun winkel? Hoe vond je het dat ze je voornaam vroegen om op de beker te zetten? Dat is branding: ze geven je een gevoel dat je ergens bij hoort. Essentieel! Bij Wehkamp hetzelfde: door je mening te geven over hun producten voel je je betrokken en hoor je bij een groep. En welk plaatje komt als eerste in je hoofd op als ik zeg: Disneyland? Precies, het sprookjeskasteel. Al ben je er nog nooit geweest en gruwel je er van! Dat kasteel vertegenwoordigt alles wat met Disney te maken heeft. Ze verkopen een gevoel, een ervaring. Knap toch?
Het ultieme bewijs van branding is als mensen je merk gaan gebruiken als werkwoord: een plaatje photoshoppen, je vrienden whatsappen, google het even. En een mooi Nederlands voorbeeld: ik ben aan het sonja bakkeren.
Mooi gezegd natuurlijk, maar ik hoor je het vragen: hoe kan ik dat nu nog in mijn bestaande bedrijf veranderen? Om je hierbij te helpen geef ik je 2 vragen die een klant zichzelf altijd stelt:
- Waarom zou ik het moeten kopen?
- Waarom zou ik het van jou moeten kopen?
Ha! Die laatste (en zeer interessante) vraag brengt je een stuk dichter bij wat je eigen brand is. Om mensen naar je bedrijf te trekken, moet je jezelf laten zien. Jij bent je bedrijf! Of je nu betrouwbaar bent met jarenlange ervaring of persoonlijk, creatief en net-als-de-buurvrouw-op-de-hoek, dat maakt allemaal niet uit, als je het maar doorvoert op alle gebieden.
Oja, nog een ander kenmerk van branding: men vindt het vaak óf geweldig, óf helemaal niks. Durf jij dat?
- Branding: de vijf valkuilen (dl.2) - 25 januari 2013
- Branding: de vijf valkuilen (dl.1) - 21 januari 2013
- Wat is branding nu eigenlijk en wat kan je daarmee? - 16 januari 2013
Hoi Ida, dankjewel! Je bent met jouw webwinkel al goed op weg toch!
Hallo Samantha, wat goed dat je je merk-gevoel al zo duidelijk kunt overbrengen in je webwinkel. Ik ben nu ook wel heel benieuwd naar de site van je vriend hoor!
Leuke blog! Weer iets om mee aan de slag te gaan 🙂
Hoi, hoi,
Ik ga dit stuk aan mijn vriend laten lezen.
Ik heb het bij mijn huidige website wel voor elkaar gekregen en wil dit op de nieuwe website zeker terug.
Ik heb namelijk mijn logo gebruikt om de buttons op mijn website te maken.
Nu schijnt het voor hem lastig te zijn, maar ik wil het toch weer zo terug laten komen.
Jullie artikel gaat hem vast overtuigen dat het gewoon MOET. 😉