Wat is dat: SEO?

Vrouw lezend, MamaMarketing Wat is dat? SEO oftewel Zoekmachine-optimalisatie voor webwinkels

Ook al zo’n buzzwoord: SEO. In deze post leg ik uit wat SEO is – op z’n MamaMarketings. Dus zó dat jij straks op de volgende netwerkborrel een goed weerwoord hebt als één of andere gladde knakker vraagt wat jij met jouw bedrijfJE doet aan SEO.

In een vorige ‘Wat is Dat?’-post legde ik het buzzword ‘content marketing’ op zijn MamaMarketings uit.

SEO – wat is dat precies?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine-optimalisatie. Hoe beter jouw webwinkel geoptimaliseerd is voor zoekmachines, hoe hoger je zult eindigen in de zoekresultaten. Als je je website wilt optimaliseren voor zoekmachines als bijvoorbeeld Google, moet je er onder andere voor zorgen dat je de voor jouw webwinkel relevante zoekwoorden zoveel (en zo relevant) mogelijk verwerkt in je site.

Zoekmachines sturen namelijk zogenaamde search bots rond, die websites uitpluizen op het gebruik van keywords. Hoe vaker een keyword gebruikt wordt, hoe belangrijker de website is volgens de search bots en hoe hoger de website op een zoekmachine als Google zal scoren. Deze score bepaalt hoe hoog in de zoekresultaten de website zal komen, met andere woorden: op de hoeveelste pagina mensen die op dat steekwoord zoeken die website tegen zullen komen. Hoe hoger in de zoekresultaten, hoe beter: mensen bekijken gemiddeld 3-5 pagina’s bij een zoekopdracht.

Handig om te weten: search bots zijn best intelligent. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien hoe belangrijk een bepaald zoekwoord is binnen jouw website. Het heeft dus geen nut om in een witte letter op een witte achtergrond jouw zoekwoord steeds te herhalen… Sterker nog: als een zoekmachine erachter komt dat je dit doet, wordt je hele webwinkel uit de indexering gegooid – en wordt je ds helemaal niet meer gevonden.

SEO is redelijk complex: zoekmachines houden geheim hoe zij pagina’s indexeren, dus het optimaliseren van je webwinkel is een grote uitdaging. Er zijn een heleboel experts die dit voor je kunnen doen, uiteraard tegen betaling. Heb je hier geen geld voor (over) dan kun je met een paar simpele dingen toch de SEO van jouw webwinkel zelf aanpakken. Dit zullen we behandelen in een serie screencasts die we binnenkort gaan opnemen.

Wil jij graag alvast aan de slag met SEO voor je eigen webwinkel? Gastblogger Martine Bakx schreef speciaal voor MamaMarketing 4 artikelen over SEO voor MamaMarketeers.

Stel ons jouw SEO-vraag!

Lijkt het zelf aanpakken van je SEO super-ingewikkeld? Dat kunnen we ons voorstellen! Daarom nemen Dana en ik binnenkort een serie screencasts op waarin we SEO op een visuele manier uitleggen. Heb jij een brandende vraag over hoe je SEO kunt toepassen voor je webwinkel? Stel ons die vraag dan via onze MamaMarketing Fanpage  op Facebook- en wie weet wordt je jouw vraag straks beantwoord in onze serie screencasts!

Ga nu naar onze MamaMarketing Fanpage en stel jouw SEO-vraag.

avatar

About Diana van Ewijk

Diana van Ewijk is, naast blogaholic en Twitter addict, moeder van twee meisjes (2005 en 2008) én mede-eigenaar van online marketing & communicatiebureau WebVedettes. Diana zit vaak achter de Twitter, Facebook & Instagramknoppen, schrijft veel blogs en columns, neemt interviews af, is af en toe dagvoorzitter en vormt zo de voorkant van WebVedettes. WebVedettes helpt webwinkeliers te communiceren vanuit de mens achter hun merk, daarmee klanten te inspireren, adviseren en helpen en zo blijvend aan zich te verbinden.

, , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Screencast SEO 3 » MamaMarketing - leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel - 14 maart 2012

    […] binnenkomen, hebben we er een serie filmpjes of screencasts over gemaakt.  In een eerder artikel “Wat is … SEO?” hebben we al een beetje uitgelegd wat het is en waarom iedereen het nodig heeft. In deze serie […]

  2. Screencast SEO 1 » MamaMarketing - leer, doe-het-zelf en verdien meer met je webwinkel - 1 februari 2012

    […] over zoekmachine optimalisatie ofwel SEO (search engine optimalisation). In een eerder artikel “Wat is … SEO?” hebben we al een beetje uitgelegd wat het is en waarvoor iedereen het nodig heeft. Maar omdat er […]