
Elke dag openen 722.000 Nederlanders Instagram. Ze scrollen door hun feed, liken foto’s en laten zich zo inspireren.
Voor jou als webwinkelier is Instagram een prachtig social media-kanaal. In de serie Instagramspiratie kijken we naar (web)winkels die Instagram op een succesvolle manier inzetten. Deze week is dat Woordkunsten.nl.
Want wj kijken niet alleen naar de groten (met personeel, consultants en budgetten), maar juist ook naar kleine tot middelgrote webshops en zogenaamde makers: hoe doen zij het? En vooral: wat kun jij van hen leren?
Instagram voor (web)shops
Op Instagram kun je niet alleen je producten laten zien, maar juist ook je expertise en de mens achter je merk. Door je doelgroep op structurele wijze te inspireren, adviseren en helpen, creëer je the know, like & trust-factor.
Je potentiële klant leert je niet alleen kennen, ze ontdekken ook dat ze je leuk (of in ieder geval interessant) vinden én ze gaan je vertrouwen. Daarmee creëer je de gunfactor: en die zorgt ervoor dat je klant bij jou koopt, omdat ze jou dat gúnt – zelfs als dat betekent dat ze iets meer betaalt, of iets langer op haar bestelling moet wachten.
Maar goed… genoeg theorie, laten we naar de praktijk kijken.
Instagramspiratie 8: Woordkunsten
Woordkunsten is de webshop van Jentl. In haar webwinkel verkoopt ze producten met haar eigen teksten en gedichten, zoals het poëzie-huisje hierboven. Ook schrijft ze teksten en gedichten in opdracht.
Een maker dus, maar dan één die teksten ‘maakt’ – iets wat een stuk minder goed fotografeert dan een zelfgebreide trui… Tenminste, dat zou je denken. Maar Jentl lost dat ‘probleem’ erg goed op.
In deze aflevering van Instagramspiratie kijken we naar hoe Jentl Instagram inzet voor haar webwinkel.
1. Iets onzichtbaars zichtbaar maken
Jentl verkoopt teksten. Teksten die in haar hoofd zitten. Maar… hoe maak je tekst zichtbaar? Jentl doet dat op bovenstaande manier, door het te combineren met een foto. Zo kan ze direct delen – en, bijkomend voordeel: zo kan ze bovendien peilen of dit een product zou kunnen worden, omdat er vraag naar is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de comments naast deze foto: haar fans liken de foto niet alleen, maar vragen ook of ze ‘m mogen delen – en of ze er een prodcute van wil gaan maken. Zo kun je Instagram prima inzetten voor mini-marktonderzoek.
2. Van offline naar online – en terug
Jentl is veel aanwezig op markten en beurzen. En dat laat ze online goed zien, zoals met bovenstaande foto. Daarmee trekt ze niet alleen haar klanten naar haar offline verkooppunten, maar ook naar haar online verkooppunten. Wie vandaag niet naar een markt kan, maar toch graag zo’n poëzie-huisje wil kopen – die kan gewoon online kopen. Slim en sympathiek!
3. Mens achter merk
Jentl laat heel goed zien hoe haar producten ontstaan. Niet alleen letterlijk, zoals hierboven, waarin ze de kijker meeneemt in het maakproces. Maar ook figuurlijk, zoals hieronder, waarin ze inzichtelijk maakt hoe ze tot haar gedichten komt.
4. Expertstatus
Doordat Jentl laat zien hoe zij tot haar werk komt, wordt ook voelbaar voor haar klant waarom haar werk kost wat het kost. In bovenstaand blogbericht laat ze op een kwetsbare en sympathieke manier, zien waarom ze haar prijzen verhoogt. Mensen waarderen dat, want als ze iets goedkoops willen, gaan ze wel naar de Action. Prijs is niet voor niets ook een marketingmiddel.
5. Hink-Stap-Sprong

Jentl zet Instagram in om mensen van haar feed naar haar blog te krijgen. Op haar blog legt ze bijvoorbeeld uit waarom ze doet wat ze doet:
In dat betreffende blog sluit ze af met:
Een kaart is misschien slechts een kaart voor de één maar een duwtje in de rug voor een ander. Een poster is misschien voor iemand maar wat vulling op een lege muur en voor de ander vult het de ruimte met zonneschijn.
Wie maak jij blij met een origineel Woordkunsten gedicht? Ken je iemand die wel wat troost kan gebruiken, wat liefde, wat blijheid of gewoon een mooie zin?
Nergens zit een koopknop, maar nu je op haar blog zit, en dit mooie verhaal gelezen hebt, kun je makkelijk doorklikken naar wat voor kaarten en posters ze dan maakt. Dát is de Hink-Stap-Sprong: via social media trigger je mensen door te klikken naar je blog, waar je jezelf zichtbaar maakt (en je kennis, kunde en passie laat zien), en van daaruit is de stap naar je webwinkel een stuk kleiner.
Kort gezegd: Jentl is goed bezig op Instagram. En het leuke is: haar ideeën kun jij prima inzetten voor jouw winkel!
Eén Instagram-tip voor Woordkunsten
Jentl staat veel op markten én ze heeft een trouwe fanbase. Wat erg goed zou kunnen werken, is ervoor zorgen dat die fans selfies maken met haar teksten. Door bijvoorbeeld selfie-kaarten te maken met haar teksten, en een wand te bieden waar die selfie gemaakt kan worden, maakt ze op die manier ambassadeurs van haar merk. Want die selfies worden gezien door vrienden van vrienden, met andere woorden: door mensen die Woordkunsten nog niet volgen op Instagram.
Hoe dan ook: Woordkunsten is een prachtig voorbeeld van hoe je als webwinkelier Instagram in kunt zetten!
Zelf kijken?
Dat kan! Klik hier voor de Instagram-feed van Woordkunsten
Zelf serieus aan de slag met Instagram?
Hoe krijg je meer volgers? Hoe zorg je voor interactie? Hoe zet je een succesvolle win-actie op? Hoe krijg je het voor elkaar dat volgers doorklikken naar je webwinkel – en kopers worden?
Je leest het allemaal, en meer, in het Werkboek Instagram dat we samen met Eliane Roest schreven.
Het enige echte Werkboek Instagram – speciaal voor Webwinkels
Samen met Eliane Roest (social media samurai ,20k volgers!) schreef WebVedettes een Werkboek Instagram – speciaal voor webwinkels en merken. En omdat Instagram zo’n visueel medium is, staat het Werkboek Instagram bomvol plaatjes van inspirerende voorbeelden.
>> lees meer over het Werkboek Instagram voor Webwinkels
Lees de tips en tricks, leer van je mede-webwinkeliers en ontwikkel jouw persoonlijke Instagram-strategie. Inclusief inspirerende cases en praktische werkbladen!
Reageren is niet meer mogelijk