Schrijversdilemma vier: Wat is je nieuwswaarde?

Als het goed is heb je nu bijna alle informatie om een persbericht te schrijven. Ik zet het nog even op een rij:

  • Je hebt je doelgroep helder en een idee bij wat je wilt gaan vertellen.
  • Je hebt de praktische informatie voor je tekst verzameld en passende schrijftonen bestudeerd.
  • Je weet waar de praktische informatie in de tekst moet en hebt mooie productfoto’s in hoge resolutie.

Hoe nu verder? Met deze informatie kan je al een goed bericht schrijven. Eigenlijk hoef je enkel nog te weten hoe je jouw nieuws gaat presenteren. Om het jezelf nog wat makkelijker te maken, is het handig om kennis te hebben van nieuwswaarde, herkenbaarheid en invalshoeken. Wat zijn dat en hoe kun je die gebruiken?

Nieuwswaarde

Journalisten selecteren op nieuwswaarde. Nieuwswaarde is afhankelijk van het medium waarvoor de journalist werkt. Voor een dagblad is een treinramp in Amsterdam groot nieuws, maar het tijdschrift Libelle zal daar in eerste instantie niets mee doen. Dus wat is nieuwswaarde? Grofweg komt het hier op neer:

  • iets dat nieuw is/ origineel is/waar nog niet eerder over is geschreven.
  • het moet interessant zijn voor de doelgroep van het medium.
  • iets dat afwijkt van de regelmaat.

Wat kan jij met deze kennis?

Op het moment dat je een nieuw product hebt in je winkel kan dat nieuwswaarde hebben. Maar dat hoeft niet. Denk een stap verder en stel jezelf de vraag: Wat maakt dit nieuwe product interessant? Je kunt bijvoorbeeld kijken of dit merk niet al overal wordt aangeboden (zoals bijvoorbeeld Ferm Living). Daar zit namelijk geen nieuws in. Beter is het als dit merk nog helemaal niet in Nederland te krijgen is of originele (nieuwe!) productietechnieken gebruikt. Dan is de kans op aandacht al veel groter.

Invalshoek

Met het vaststellen van je onderwerp heb je direct ook meer zicht op mogelijke invalshoeken, die je kunt kiezen om de informatie te brengen. Een invalshoek laat zien hoe je jouw nieuws wilt gaan belichten en wat jij het belangrijkste vindt. Vanuit dat belangrijke punt ga je de informatie overbrengen.

Hieronder twee voorbeelden om je op weg te helpen:

Voorbeeld 1:

Je schrijft bericht met het oog op de designer van het product. Je laat er in zien dat deze designer X jouw webwinkelmerk Y, als een van de weinigen benaderde. Slechts vijf webwinkeliers in Nederland mogen haar werk verkopen. Je besluit dat je de exclusiviteit gaat benadrukken. 
Dit vraagt om andere informatie (waarom maar vijf winkels? Hoe is dat in het buitenland geregeld? En er moet zeker een quote van de designer in).

Voorbeeld 2:

Je schrijft het vooral vanuit jouw eigen merk dat zeer veel belang hecht aan merken uit Bolivia. Nu is er een nieuw product in je webwinkel dat gemaakt is door Boliviaanse vrouwengroepen, die gesponsord worden met geld vanuit jouw webwinkel om de levensomstandigheden te verbeteren van deze vrouwen. Hier benadruk je de collectiekeuze/eigen identiteit winkel. 
Dit vraagt om informatie over het belang van Boliviaanse merken, de achtergrond van Boliviaanse producten en waarom jij dit steunt.

Herkenbaarheid

Jouw onderwerpskeuze en hoe je die wilt gaan belichten, vragen dus om andere informatie in je persbericht. Als jij duidelijk hebt wat het belangrijkste is, kan je makkelijker kiezen wat er nog meer aan informatie in de tekst moet komen.

Ook herkenbaarheid kan je helpen om een invalshoek voor je persbericht te kiezen. Hoe?

  1. Kijk eerst naar het medium van je keuze en de doelgroep.
  2. Wat leest en weet die doelgroep?
  3. Hoe kun je een link leggen met jouw product en deze doelgroep?
  4. Zijn er actuele gebeurtenissen/iets waar iedereen over praat/terugkerende evenementen (treinramp – The Voice of Holland- feestdagen – vakanties, etc.)

Zelfs met de treinramp zou je op die manier iets kunnen. Het kan zijn dat je naar aanleiding van de ontsporing van de trein een product aanbiedt dat speciaal is ontworpen voor de slachtoffers van de ramp. De opbrengst gaat naar een speciale praatgroep voor slachtoffers hiervan. Dan maak je gebruik van herkenbaarheid en bied je iets dat afwijkt van de regelmaat. Tikje vergezocht? Zeker. Maar het zou wel nieuws opleveren (tenzij jullie dit nu allemaal gaan doen. Dan is het eigenlijk alweer ‘regelmaat’).

Andere voorbeelden: vakantieperiode voor mensen met jonge kinderen (product: nieuw reisdekentje!), nieuwste modekleuren (toevallig ook te vinden in jouw product).



Ik hoop dat ik jullie zo voldoende informatie heb gegeven. Succes met het schrijven en als het allemaal even teveel is, wil ik graag het devies van Diana van Ewijk van MamaMarketing onder de aandacht brengen. Zij schreef me in een mail: “Schrijfze! Met je tenen in het water en een glas ijsthee onder handbereik :-)” Dat lijkt me een uitstekend advies voor zomerweer en schrijven in het algemeen. Ik wens jullie een fijne zomer en veel tekstplezier! Laura Soer

Reageren is niet meer mogelijk